Διεθνή
Βραζιλία: “Somos Democracia”

9 Γενάρη Σάο Πάολο. Φωτό: Andre Penner/AP

Κάθε μέρα έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την έκταση και τη σοβαρότητα των σχεδίων που προσπάθησαν υλοποιήσουν οι φασιστικές συμμορίες με την εισβολή τους σε κεντρικά κυβερνητικά κτίρια της πρωτεύουσας Μπραζίλια στις  Γενάρη. 

Ο Λούλα ορκίστηκε πρόεδρος στις 2 Γενάρη. Την επόμενη ανέλαβε, κανονικά τα καθήκοντά του ως υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, δηλαδή της Μπραζίλια, ο Άντερσον Τόρες. Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας του Μπολσονάρο. Ο Τόρες έδωσε εντολή να μετατεθούν μια σειρά αξιωματικοί της αστυνομίας. Και στη συνέχεια έφυγε για «διακοπές» στη Φλόριντα. 

Μετά την εισβολή των φασιστικών ομάδων, βγήκε ένταλμα για τη σύλληψη του Τόρες. Και στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε ένα προσχέδιο «προεδρικού διατάγματος» που ακύρωνε την εκλογή του Λούλα. Ο Τόρες ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ασήμαντο έγγραφο το οποίο «δεν θυμάται» και μάλλον «ξεχάστηκε» αντί να πάει στα σκουπίδια. Κανείς δεν τον πιστεύει. Η 8 Γενάρη δεν ήταν μια απλή επίθεση, ήταν απόπειρα πραξικοπήματος. Τόσο σοβαρή ώστε ο Λούλα να δηλώνει σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη: «Πώς μπορώ να έχω στην πόρτα του γραφείου μου κάποιον που μπορεί να με πυροβολήσει»;

Την προηγούμενη βδομάδα το αντιφασιστικό κίνημα, η Αριστερά, τα συνδικάτα, οι φοιτητικές οργανώσεις οργάνωσαν μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας. Το αίτημα κοινό: να συλληφθούν όλοι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες και να σαπίσουν στη φυλακή. Το σύνθημα «Εμείς είμαστε η δημοκρατία» συμπυκνώνει και την οργή αλλά και τη διάθεση των εργαζόμενων και της νεολαίας να φτάσουν την «κάθαρση» από το φασιστικό οχετό μέχρι τα «άδυτα» των μηχανισμών του κράτους. 

Όμως, ο Λούλα δεν έχει καμιά τέτοια πρόθεση. Όπως επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της 13/1 σε ένα αφιέρωμά τους στα γεγονότα: «Ο χρόνος του Λούλα θα αναλωθεί, τουλάχιστον στην αρχή, στην προσπάθεια να προστατεύσει και να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας χωρίς να προκαλέσει ισχυρή δεξιά αντίδραση». 

«Εμείς είμαστε η δημοκρατία» φωνάζει ο κόσμος στους δρόμους. Αλλά ο υπουργός Άμυνας που έχει διορίσει ο Λούλα δήλωνε δυο μόλις μέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος ότι οι ακροδεξιές συμμορίες που είχαν κατασκηνώσει έξω από τα στρατόπεδα ζητώντας από τους στρατηγούς να κάνουν πραξικόπημα, έκαναν μια «πράξη δημοκρατίας». 

Όπως έγραφε η Εργατική Αλληλεγγύη στο προηγούμενο φύλο της: «Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς τους μηχανισμούς. Πάνω από εξήντα εκατομμύρια ψήφισαν τον Λούλα που πήρε σαρωτικές πλειοψηφίες στις πιο πολλές εργατογειτονιές. Αυτή η δύναμη πρέπει να οργανωθεί χωρίς να στηρίζεται στο κράτος. Τα συλλαλητήρια της Δευτέρας ήταν ένα πρώτο βήμα. Θα χρειαστούν απεργίες για να τσακιστούν οι φασιστικές συμμορίες και να μην πέσουν στα μαλακά, ο Μπολσονάρο και η κλίκα του».