Εργατικό κίνημα
Εργάτες της Τέχνης: Εμπρός για απεργία

10/1, Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Νέα παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/1 με συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η ΠΟΘΑ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, 11.30πμ-2.30μμ, για εκείνη τη μέρα. Όσο και να χει προσπαθήσει η κυβέρνηση να αποσιωπήσει το ζήτημα, οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών/τριών έχουν κάνει -και συνεχίζουν να κάνουν- κρότο.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη κινητοποίηση που κάνουν μέσα σε ένα μήνα, από τότε δηλαδή που εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήριο Λυκείου. Κάθε κινητοποίηση ήταν όλο και μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Ξεκίνησαν στην αρχή πιο μαζικά οι σπουδαστές, μετά μπήκαν και οι εργαζόμενοι στις Τέχνες και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών σχολείων. Το επόμενο βήμα του αγώνα  χρειάζεται να είναι απεργία που θα κλείσει όλους τους χώρους του Πολιτισμού.

«Απέναντι στην συνολικότερη υποβάθμιση του Πολιτισμού από την κυβέρνηση, χρειάζεται να απαντήσουμε με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις», τονίζει ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ του ΣΕΗ με την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών. «Είναι προφανές ότι δεν σκοπεύουν να δώσουν δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική Παιδεία, ούτε προφανώς οι παραγωγοί να συνάψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς όμως μπορούμε να τους το επιβάλουμε. Δεν αρκούν μόνο οι πορείες. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε με μια μέρα απεργία που θα παγώσουν τα πάντα, με απεργιακές φρουρές σε κάθε θέατρο και χώρο Πολιτισμού και αν χρειαστεί να συνεχίσουμε σε διαρκείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών καλεί εργαζόμενους της Τέχνης από όλες τις ειδικότητες και τους/τις σπουδαστές/τριες σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 26/1 στις 7μμ στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3). Πρώτος σταθμός για να κερδίσουμε σε αυτή τη γραμμή είναι η συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στις 30/1, το οποίο ούτως ή άλλως σε ανακοίνωσή του είχε γράψει ότι μετά τις γιορτές θα προχωρούσε σε απεργία διαρκείας. Χρειάζεται να πιέσουμε όλοι μαζί για να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση και να οργανωθεί με επιτυχία. Ο συντονισμός με τα υπόλοιπα εργατικά κομμάτια και σωματεία που βγαίνουν σε απεργίες θα είναι επίσης καθοριστικός για τη νίκη. Όχι μόνο για να ακυρωθεί το ΠΔ, αλλά για να τσακίσουμε από τα κάτω την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να επιβάλλουμε τα αιτήματά μας και σε όποια επόμενη κυβέρνηση και στους εργοδότες μας».


Σπουδαστές

Καταλήψεις

Με καθημερινές πολύμορφες δράσεις διαμαρτυρίας και ενημερώσεις του κόσμου σε παραστάσεις, σε κεντρικά σημεία σε πολλές πόλεις, ακόμα και σε Μέσα Μεταφοράς, οι σπουδαστές και σπουδάστριες σε καλλιτεχνικές σχολές δηλώνουν ότι “ο αγώνας συνεχίζεται”. Αυτό είναι και το σύνθημα της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που παραμένει κέντρο συντονισμού του αγώνα.

Το βράδυ της Πέμπτης 12/1, ο υφυπουργός του ΥΠΠΟ Ν. Γιατρομανωλάκης, επισκέφτηκε την κατάληψη -δεν του επιτράπηκε η είσοδος- για να επαναλάβει το εξοργιστικό ρεφρέν της κυβέρνησης: “δεν χρειάζεται το πτυχίο, γιατί περνάτε από οντισιόν!”. Το ότι δεν έστειλαν τους μπάτσους, αλλά τον υφυπουργό στη ζούλα και ανεπίσημα για να καθησυχάσει, τονίζει ότι οι συσχετισμοί είναι υπέρ των καλλιτεχνών που αγωνίζονται. Σε κατάληψη προχώρησαν οι σπουδαστές/τριες και στις δραματικές σχολές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Επιμένουν αγωνιστικά γιατί η εικόνα ότι έχουν “το πάνω χέρι” βγαίνει καθημερινά μέσα από την συντριπτικά θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση του κόσμου. Και την κερδίζουν ακόμα περισσότερο γιατί ανοίγουν ταυτόχρονα όλα τα πολιτικά ζητήματα, έχοντας την αίσθηση ότι μιλούν σε ένα ακροατήριο που δίνει κι αυτό μάχες ενάντια στην κυβέρνηση: στον χώρο εργασίας του για αυξήσεις και δικαιώματα, ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τις κρατικές δολοφονίες. 

Ενδεικτικό το κείμενο της καταληψης του Εθνικού Θεάτρου: «Καθημερινά βλέπουμε την Κρατική Δικαιοσύνη να αθωώνει ταξικά προνομιούχους και κρατικά ευνοημένους βιαστές και δολοφόνους, κυβερνητικά σκάνδαλα υποκλοπών να συγκαλύπτονται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει, πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο με κρατική ευθύνη και τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία να στρέφεται προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Την ίδια εποχή, λοιπόν, που διαπράττονται κρατικές ρατσιστικές δολοφονίες και η οικονομική εξαθλίωση και η φτωχοποίηση των πολιτών εντείνεται ραγδαία, οι σπουδές μας πλήττονται για μια ακόμα φορά μέσω της πλήρους υποβάθμισης τους. Υποβάθμιση που αν και υπήρχε από το 2003 και μετά, επισφραγίστηκε με ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε λίγο πριν τις γιορτές και μας εξίσωσε με ανειδίκευτους αποφοίτους λυκείου.

Προτεραιότητες

Όσο η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τριετείς και εντατικές σπουδές μας, ανωτατοποιεί την Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία αποτελεί σχολή τριετούς φοίτησης. Είναι σαφείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, δεν γνωρίζουν καθόλου και δεν τους αφορά ποια είναι η πραγματικότητα στις Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, και ειδικότερα στις υποστελεχωμένες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, δημόσιες δραματικές σχολές, σαν τη δική μας. Ως σπουδάστριες/σπουδαστές/σπουδαστά αν και έχουμε μια υπερεντατικοποιημένη, υποχρεωτική σπουδή (που αγγίζει τα 10ωρα καθημερινά) και βρισκόμαστε υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, στερούμαστε όλα τα δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. όπως η σίτιση, η στέγαση, οι κρατικές υποτροφίες, τα δωρεάν συγγράμματα και η έκπτωση στα ΜΜΜ. Αυτός ο αποκλεισμός από τις φοιτητικές παροχές των δημοσίων σχολών καθιστά τις σπουδές μας αδύνατες για όσα άτομα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους.

Ειδικά εξαιτίας της εντατικότητας των σπουδών μας, δεν καθίσταται δυνατή η εργασία μετά το πέρας των μαθημάτων, δημιουργώντας την ανάγκη για άμεση λύση στο ζήτημα της σίτισης και της στέγασης. Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που το ΥΠΠΟΑ και οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αγνοούν πλήρως καθιστώντας τους ταξικούς αποκλεισμούς αναπόσπαστο κομμάτι των καλλιτεχνικών σπουδών».