Εργατικό κίνημα
Απεργίες για να σώσουμε το ΕΣΥ

17/1, Στάση εργασίας και κινητοποίηση των γιατρών στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Φωτό: Νίκη Αργύρη

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 22 Φλεβάρη στην Αθήνα στα πλαίσια 3ήμερου δράσεων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, που πραγματοποιήθηκε στις 17/1. Στην Αθήνα καλεί στάση εργασίας και 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη χώρα με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΟΕΝΓΕ στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Πρόνοια στις 24/1.

Στον δρόμο για την απεργία στις 22/2, οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων καλούν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που βγαίνουν στα νοσοκομεία, από το Γεννηματάς και τον Άγιο Σάββα μέχρι τη Χίο και το Ρέθυμνο. Εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων να βάλουν εργολάβους στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε προσωπικό χτυπάνε κόκκινο, ενώ είναι ανοιχτή και η μάχη για να μην εφαρμόσουν πουθενά τον νέο νόμο Πλεύρη για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Γι' αυτό χρειάζεται να πυκνώσουν οι συνελεύσεις και οι δράσεις σε κάθε νοσοκομείο απαιτώντας να φύγουν οι εργολάβοι, να μονιμοποιηθούν όλοι οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Γεννηματάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η στάση εργασίας και η κινητοποίηση των γιατρών του Γεννηματάς με την κάλυψη και συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 17/1. Ήταν το αποκορύφωμα μια σειράς δράσεων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες με κέντρο τους παθολόγους ενάντια στην υποστελέχωση. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και χαιρέτησαν γιατροί και από άλλα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στη διοίκηση, η οποία ήταν άφαντη με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν στην ΥΠΕ, κάτι που η τελευταία διέψευσε. Είναι πρωτοφανές, αλλά και παράνομο, να λείπει η διοίκηση σε μέρα γενικής εφημερίας που πρέπει να συντονίζει την κατάσταση. Την Παρασκευή 20/1 θα γίνει νέα συνέλευση γιατρών στο Γεννηματάς με την πίεση να συμμετέχει και το σωματείο εργαζομένων.

«Οι παθολογικές κλινικές στο ΓΝΑ Γεννηματάς καταρρεύσαν. Τον τελευταίο μήνα η πληρότητα φτάνει και το 500%. Δηλαδή, κλινικές με 27 κρεβάτια νοσηλεύουν 130 περιστατικά. Για αυτούς τους ασθενείς δουλεύουν ελάχιστοι γιατροί. Ένας ειδικευόμενος φτάνει να είναι υπεύθυνος για 25 περιστατικά. Όλοι οι γιατροί καθημερινά φεύγουν μετά τις 8 το βράδυ από το νοσοκομείο όταν η βάρδια τους τελειώνει στις 3μμ. Κανένας γιατρός δεν παίρνει ρεπό με αποτέλεσμα κάποιοι να δουλεύουν 48 ώρες χωρίς μισό λεπτό ύπνου», τονίζει η Αργυρή Ερωτοκρίτου, παθολόγος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

«Η διοίκηση εδώ και δύο μήνες υπόσχεται ότι θα λύσει το ζήτημα, αλλά αντί γι' αυτό ξεκίνησε πάλι τις απειλές για παραπάνω εφημερίες. Με ένα άτυπο εντέλλεστε φέρνει άλλες ειδικότητες στις παθολογικές κλινικές για να κλείσουν τις τρύπες και φτάσαμε στο σημείο αυτοί οι συνάδελφοι να δηλώνουν παραίτηση. Όλοι στο νοσοκομείο παραδέχονται ότι οι συνθήκες πλέον είναι επικίνδυνες. Την Τρίτη 11/1 κάναμε κάλεσμα για συνέλευση των γιατρών. Μαζευτήκαμε σχεδόν όλοι οι ειδικευόμενοι της Παθολογίας, αρκετοί επιμελητές και συνάδελφοι από άλλες ειδικότητες. Εκεί αποφασίσαμε τα επόμενα βήματα. 

Φτιάξαμε μια επιστολή με την οποία απευθυνόμαστε στους ασθενείς και τους καλούμε να μας συμπαρασταθούν. Την Παρασκευή 13/1 που οργανώσαμε αυτήν την παρέμβαση η ανταπόκριση ήταν φοβερή και από τον κόσμο και από τους συναδέλφους. Ενώ ήταν αποκλειστικά για τους παθολόγους, έφτασαν οι καρδιολόγοι να το διαβάζουν από τα μεγάφωνα του ιατρείου τους. Στο τμήμα των χειρουργείων που διαβάσαμε την ανακοίνωση μας χειροκρότησαν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς, παρακινώντας μας να το κάνουμε αυτό συχνότερα. Τη Δευτέρα μοιράσαμε την απόφαση της ΟΕΝΓΕ που καλεί στη σημερινή στάση εργασίας και κινητοποίηση(17/1). Ενώ ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ μας κάλυψαν και συμμετείχαν, το σωματείο ακόμα σφυρίζει αδιάφορα με ευθύνη του προεδρεύοντος που είναι ΔΑΚΕ. Αναγκάστηκαν μετά από όλα αυτά και κάτω από την πίεση όλου του προσωπικού να καλέσουν ΔΣ για την Πέμπτη 19/1 με πρώτο θέμα την υποστελέχωση».

 

Μεταξά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/1 η στάση εργασίας και η συγκέντρωση των εργαζόμενων του νοσοκομείου Μεταξά ενάντια στην υποστελέχωση. Ο μοναδικός φαρμακοποιός του νοσοκομείου ασθένησε με κόβιντ με αποτέλεσμα 120 καρκινοπαθείς να μένουν στον αέρα χωρίς χημειοθεραπείες. Στην κινητοποίηση βρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι μαζί με καρκινοπαθείς ασθενείς, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την ΠΕΝΕΝ που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και την στήριξη τους στους εργάτες της Υγείας. 

«Η υποστελέχωση του φαρμακείου μάς απασχολεί από το 2019 που άρχισαν οι πρώτες συνταξιοδοτήσεις», δήλωσε  η Ελπίδα Παπαδοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων . «Από τότε συζητάμε με τις διοικήσεις, την ΥΠΕ, το Υπουργείο, κάνουμε συνεχώς έγγραφες αιτήσεις να έρθει κόσμος για να στελεχώσει το τμήμα γιατί είναι νευραλγικό κομμάτι. Αλλά δεν έγινε τίποτα. Πριν δύο μόλις μέρες ήρθε ένας επικουρικός, που χρειάζεται και τον χρόνο του για να εκπαιδευτεί. Δεν είναι απλό πράγμα το φαρμακείο ενός ογκολογικού νοσοκομείου. Έχει μείνει ένας μόνιμος φαρμακοποιός και για κάποιους μήνες είχαν μετακινήσει από το Τζάνειο μια επικουρική, αλλά ξαναγύρισε. 

Ναι μεν τώρα έσκασε αυτό, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Από το τμήμα διατροφής μέχρι το νοσηλευτικό και την τεχνική υπηρεσία, όλα βγαίνουν με μπαλώματα γιατί είναι υποστελεχωμένα. Έχουμε καινούργιο μαγνητικό τομογράφο, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να το λειτουργήσει. Κάθε φορά που είναι να ανανεωθεί η σύμβαση των επικουρικών, χτυπάει η καρδιά μας αν θα γίνει ή όχι. Στο νοσηλευτικό είναι πάρα πολλοί επικουρικοί ή ΟΑΕΔ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγουν και να μείνουμε στον αέρα. 

Οι καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται μόνο και μόνο λόγω της αυτοθυσίας του προσωπικού. Γι' αυτό κάποιοι δεν αντέχουν και παραιτούνται». 

«Είναι ωράριο το 6 το πρωί με 3 το μεσημέρι για μια τέτοια δύσκολη δουλειά, επειδή δεν προσλαμβάνουν προσωπικό;», μας είπε νοσηλεύτρια του νοσοκομείου που συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Αν αρρωστήσει ένας συνάδελφος, έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Μήπως νομίζετε ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο όλα τα φάρμακα που χρειάζονται; Ούτε τα φιαλίδια για αίματα δεν φτάνουν. Μιλάμε για ελλείψεις, όχι αστεία». 

 

Αγ. Σάββας

Κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα των υπηρεσιών φύλαξης του νοσοκομείου σε εργολάβο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του Αγίου Σάββα την Τετάρτη 18/1 στις 9πμ στην πύλη. 

«Μέσα στην περίοδο των γιορτών, επέλεξε η Διοίκηση του νοσοκομείου να κάνει Δ.Σ. (το οποίο μάθαμε μόνο από τις αναρτήσεις των αποφάσεων στην Διαύγεια) για να εγκρίνει την προσφορά της μιας και μοναδικής ιδιωτικής εταιρίας που έχει απομείνει στον «διαγωνισμό» για τις υπηρεσίες φύλαξης του νοσοκομείου», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου. «Είναι πρόκληση, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από προσωπικό, που οι προϋπολογισμοί φέτος είχαν στερέψει από τον Αύγουστο και η χρονιά βγήκε με μπαλώματα, να χαρίζονται χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους... Όσες αλχημείες και να κάνουν η κοινή συνισταμένη σε όλα τα νοσοκομεία είναι μία: εργολαβικό κέρδος, άθλιες σχέσεις εργασίας και επισφάλεια, λιγότεροι εργαζόμενοι για περισσότερες βάρδιες, απληρωσιά, εκβιασμοί και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών!...

Το ετήσιο κέρδος για τον εργολάβο ξεπερνάει τα 70.000 ευρώ, ποσό θα μπορούσε να δαπανηθεί για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό που τόσο έχει ανάγκη το νοσοκομείο μας... Για την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, των σκανδάλων, της εγκληματικής πολιτικής στην διαχείριση της πανδημίας και της καταστολής, σε συνεργασία πάντα με τις Διοικήσεις που πιστά την υπηρετούν, προτεραιότητα έχει να βολέψουν "ημέτερους", να ενισχύσουν τις εργολαβικές εταιρίες που θησαυρίζουν και όχι να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να παρέχουν ολοκληρωμένη, επιστημονική και ανθρώπινη νοσηλεία για όλη την κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

Ο Άγιος Σάββας δεν είναι η εξαίρεση είναι ο κανόνας. Παντού οι διοικητές προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Για αυτό η μονιμοποίηση όλων των ΣΟΧ είναι η μόνη λύση και όχι η ομηρία των 6μηνων παρατάσεων που εξυπηρετεί μόνο την υπόθεση των κορακιών που λέγονται εργολάβοι. 

Δεν θα τους περάσει! 

Απαιτούμε από την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν συντονισμένα σε απεργιακή απάντηση με αιχμή την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και το αίτημα ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ. Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα!».