“Διοικητική συνένωση” των νοσοκομείων σημαίνει άγριες περικοπές

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της «διοικητικής συνένωσης» στα νοσοκομεία;

Κώστας: Η «διοικητική συνένωση» όπως την ανέφερε ο Λοβέρδος, θα σημάνει άμεσα στην πράξη τη συρρίκνωση του ΕΣΥ. Ο Λοβέρδος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις ανακοινώσεις ότι δήθεν μόνο διοικητικά θα γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις, προσπαθώντας να υπερασπιστεί ότι η παροχή υγείας δεν θα μειωθεί. Στην πράξη αυτό που προκύπτει από τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ότι θα μειωθούν κατά 11.000 τα κρεβάτια, θα συγχωνευτούν μικρά και μεσαία νοσοκομεία, στην επαρχία θα υποβαθμιστούν σε κέντρα υγείας, ενώ θα μπορούν να μετακινούν προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις που θα προκύπτουν. Από ότι φαίνεται από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει μείωση 30% στην παροχή υγείας από το ΕΣΥ, τη στιγμή μάλιστα που η προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία είναι 30% πάνω. Άρα η διοικητική συνένωση σημαίνει νοσοκομείου του Μνημονίου και του ΔΝΤ, διάλυση όλων των υπηρεσιών για τις ανάγκες του κόσμου.

Χρίστος: Η «διοικητική συνένωση» δεν είναι ούτε νοικοκυριό, ούτε χτύπημα στη διαφθορά, όπως λέει, ο Λοβέρδος, είναι συρρίκνωση του ΕΣΥ. Από τα 130 νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα προκύψουν 83 διοικητικά συμβούλια. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι θα απαξιωθούνε αμέσως 50 νοσοκομεία τα οποία δεν θα έχουν τη δικιά τους αυτονομία. Πχ τα Νοσοκομεία Παίδων (το Αγλαΐα Κυριακού, το Αγ. Σοφία και το Παίδων Πεντέλης) θα τα αντιμετωπίζει πλέον το υπουργείο σαν ένα και άρα θα υπολογίζει συνολικά πόσοι είναι οι χειρουργοί, οι παθολόγοι, οι τραυματιοφορείς και θα μπορεί να κάνει μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ολόκληρων κλινικών και άρα θα προκύπτει με έναν τελείως μεταφυσικό τρόπο ότι χρειάζονται πολύ λιγότεροι γιατροί για να εφημερεύουνε και στα τρία αυτά νοσοκομεία. Στο μαγείρεμα που θα γίνεται θα βγαίνει ότι υπάρχει πληθώρα γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού στα νοσοκομεία και θα κοπούν πολύ σύντομα οργανικές θέσεις.
Εμείς, ούτως ή άλλως, δεν ήμασταν υπέρ των διοικητών. Όταν ο Παπαδόπουλος, ο υπουργός Υγείας του Σημίτη, έβαλε διοικητές-μανατζερ που δεν ήταν ούτε καν γιατροί και όχι το επιστημονικό συμβούλιο, να διοικήσουν τα νοσοκομεία, λέγαμε ότι δεν θέλουμε λογιστές που να κοιτάνε τα έξοδα και τα έσοδα του δημόσιου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο είναι δημόσιο αγαθό και ακόμα και μέσα να μπαίνει πρέπει να παίρνει επιχορήγηση από το κράτος. Τώρα περικόβονται δαπάνες και γίνεται πιο συγκεντρωτικό το σύστημα. Πήγε κάποτε να συγκεντροποιήσει το ΕΣΥ με τους διοικητές και τώρα κόβει τους διοικητές και κάνει διοικήσεις μαμούθ (βλέπε Γεννηματά –Σωτηρία). Η ίδια η “διοικητική συνένωση” τείνει προς τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Μιλάμε για άγρια επίθεση τύπου Ρουμανίας.

Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτές τις ανακοινώσεις;

Κώστας: Αυτό έχει ήδη προκαλέσει κατακραυγή μέσα στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία είτε της Αθήνας είτε της επαρχίας που ήταν στην πρώτη γραμμή για να συγχωνευθούν, οι εργαζόμενοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο. Στην Αθήνα τα μεγάλα παραδείγματα είναι το Γενικό Πατησίων και το Λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας-Δυτικής Αττικής. Οι κινητοποιήσεις έγιναν σε συνεργασία με τον κόσμο που ζει στις γειτονιές και στις πόλεις που βρίσκονται αυτά τα νοσοκομεία. Το ίδιο έγινε και στην επαρχία. Στην Ικαρία, στη Ζάκυνθο, στα Καλάβρυτα, στους Μολάους, στην Ιεράπετρα, έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων που χρησιμοποιούν αυτά τα νοσοκομεία για να υπερασπίσουνε το δικαίωμά τους στη δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Χρίστος: Στο Γενικό Πατησίων δεν χρειάστηκε και πολύ. Πήγαν να το κλείσουν και έκανε κινητοποίηση για δύο εβδομάδες όλο το προσωπικό με τη γειτονιά και ο Λοβέρδος αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Στα άλλα νοσοκομεία που δεν είναι καθαρό αν κλείνουν ή όχι οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτή η επίθεση. Από τις περιοδείες μας προκύπτει ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι ένα νομοσχέδιο του Μνημονίου και όχι νοικοκύρεμα του ΕΣΥ που δήθεν θα χτυπήσει τη διαφθορά.

Κώστας: Όταν θα δημιουργηθεί ένα υδροκέφαλο σύστημα με τέτοιους όρους η συνέπεια θα είναι να μεγαλώσει η διαφθορά. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι ο Λοβέρδος δίνει 600 κρεβάτια σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί διαφθορά μεγατόνων στα νοσοκομεία. Από την άλλη διαλύει το δημόσιο σύστημα, το συρρικνώνει, μειώνει τις δαπάνες και περικόβει ότι μπορεί. Και αυτό έχει ξεκινήσει ήδη από την αρχή της χρονιάς που κόπηκε 1,2 δις που έχει εκφραστεί σε τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια οργή στους εργαζόμενους και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία στις 20 Ιούλη. Αυτό σηματοδοτεί ότι ο κόσμος βράζει και δεν υπάρχει ούτε σάστισμα, ούτε αναμονή. Αλλά διάθεση να μπει μπροστά για να σταματήσει αυτή την κατρακύλα και να συνεχίσει. Στο Γενικό Πατησίων παρά την αναδίπλωση του Λοβέρδου, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μιλάνε ακόμα και για καταλήψεις.

Τί πρωτοβουλίες παίρνει το ΝΥΣΤΕΡΙ;

Κώστας: Σαν ΝΥΣΤΕΡΙ έχουμε ξεκινήσει περιοδείες στα νοσοκομεία και η προσπάθεια είναι να βγουν Γενικές Συνελεύσεις, να οργανωθούν κοινές απεργιακές επιτροπές από τώρα, χωρίς να περιμένουμε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου από 1η Σεπτέμβρη. Αυτό που εξηγούμε στους συναδέλφους είναι ότι από τη στιγμή που αυτές οι διαδικασίες ξεκίνησαν μέσα στον Ιούλιο, χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες άμεσα.

Χρίστος: Επειδή υπάρχει οργή στα νοσοκομεία και διάθεση των συναδέλφων να δώσουν τη μάχη, χωρίς να περιμένουμε το Σεπτέμβρη, σαν ΝΥΣΤΕΡΙ πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε Ανοιχτή Σύσκεψη των εργαζόμενων του Αγλαΐα Κυριακού και του Αγία Σοφία, την Τρίτη 2 Αυγούστου στη 1μμ. Η ανταπόκριση ήταν θετική και τη σύσκεψη στηρίζουν και οι Πενταμελείς των δύο νοσοκομείων. Θα βγει αφίσα και υλικό και θα κάνουμε περιοδείες μαζί με γιατρούς είτε είναι είτε δεν είναι στην Πενταμελή. Έχουμε κλείσει να έρθει κλιμάκιο από την Επιτροπή Αγώνα του Γενικού Πατησίων και προσπαθούμε να έρθουν γιατροί και εργαζόμενοι από το Παίδων Πεντέλης.
Την Τρίτη θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η «διοικητική συνένωση» είναι ένα σφαγείο που ξεκινάει τώρα, θα οδηγήσει στη διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου και θα προτείνουμε να φτιαχτεί μία Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις Συγχωνεύσεις των τριών νοσοκομείων, έτσι ώστε τέλη Αυγούστου να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως κρέμασμα πανώ, παράσταση διαμαρτυρίας στους Διοικητές, μπλοκάρισμα των ταμείων για να μην πληρώνουν οι ασθενείς το πεντάευρο.Αυτό που λείπει είναι ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία στα νοσοκομεία να οργανώσει την οργή με απεργίες διαρκείας.

Αυτό που έχουμε αποφασίσει στο ΝΥΣΤΕΡΙ είναι κοινή δράση με όλο τον κόσμο για να οργανώσουμε την αντίσταση από τα κάτω με απεργιακές επιτροπές για να στηρίξουμε τους αγώνες και να πιέσουμε τις ηγεσίες να κινηθούν για να σταματήσουμε τη διάλυση του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα:
Πρωτοβουλία στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης