Πρωτοβουλία στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

Το Λοιμωδών είναι από τα πρώτα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (μαζί με το Αφροδισίων Νόσων) που τσακίζονται από τις “διοικητικές συνενώσεις” του Λοβέρδου καθώς προορίζεται για συγχώνευση με το ΑΧΕΠΑ με μόλις 10 κλίνες (από τις 50 περίπου που έχει τώρα) ενώ ότι “περισσέψει” σχεδιάζεται να γίνει κέντρο αίματος, με αποτέλεσμα να κλείσει το μοναδικό στο είδος του νοσοκομείο της Β. Ελλάδας.

Παρά τη συνδικαλιστική αδράνεια του νοσοκομείου λόγω της απουσίας σωματείου και παρά το γεγονός ότι το μάζεμα προπαγανδίστηκε μόλις τρεις μέρες στο χώρο του νοσοκομείου με αφίσα και προκύρηξη, περίπου 15-20 άτομα όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί) παρακολούθησαν τη συνάντηση.

Αρχικά έγινε συζήτηση για το μέγεθος της επίθεσης που προετοιμάζει ο υπουργός Υγείας για το ΕΣΥ (κλεισίματα, απολύσεις, περικοπές), τι ακριβώς θα προκαλέσει η “διοικητική συνένωση”, τι θα ισχύει με το δικαίωμα στην εργασία όσων δουλεύουν ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα και τι αντιπρόταση θα έπρεπε να έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά να κρατηθούν τόσα νοσοκομεία ανοιχτά.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά πρόταση συγχώνευσης και ότι το δικαίωμα στην υγεία δεν παζαρεύεται, ενώ ακούστηκαν και απόψεις ότι η λύση είναι η κυβέρνηση να κόψει από τους τόκους των τραπεζών, όχι από τις δαπάνες για το ΕΣΥ. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να γραφεί μια προκήρυξη της επιτροπής για την ενημέρωση των ασθενών, να αναρτηθεί ένα πανό στην πύλη του νοσοκομείου και να υπάρξει συντονισμός με εργαζόμενους και από άλλα νοσοκομεία της πόλης, ενώ συζητήθηκε και να οργανωθεί κάποια μέρα το κλείσιμο της πύλης ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος της γειτονιάς. Τέλος, αποφασίστηκε νέα συνάντηση μετά τις 22 Αυγούστου για να δοθεί συνέχεια στις κινητοποιήσεις και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα στο θέμα του συντονισμού.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα:
“Διοικητική συνένωση” των νοσοκομείων σημαίνει άγριες περικοπές