Συντονιστικό των “υπό κατάργηση” Οργανισμών του Δημοσίου, Απεργία 4 Αυγούστου

Αυτό ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη 2 Αυγούστου, οι πρόεδροι των εργαζόμενων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του ΟΣΚ, του ΙΓΜΕ, του ΟΔΔΥ, του ΕΟΜΜΕΧ, του ΟΠΕΓ, του ΕΙΝ και του ΕΘΙΑΓΕ, που έχουν από τα μέσα Ιούλη συγκροτήσει κοινό Συντονιστικό ενάντια στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις.

Ολοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε αυτούς τους φορείς τόνισαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές της τρόικας, δεν έχουν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία αυτών των οργανισμών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά τη δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άμεση ή έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας είτε μέσω επαναξιολόγησης από τον ΑΣΕΠ είτε με υποχρεωτικές μετατάξεις.

Όλοι τόνισαν ότι οι επιπτώσεις στο κοινωφελές έργο των οργανισμών αυτών θα είναι πολύ σοβαρές, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες και το έργο τους, τι θα γίνει με την περιουσία τους, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα παραπέμπει προς διευθέτηση εντός 9μήνου μετά την ψήφιση της τροπολογίας και μάλιστα με Υπουργικές αποφάσεις.

Όλο το δημόσιο

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη η τροπολογία δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους 11 φορείς, αλλά φωτογραφίζεται όλο το δημόσιο από ερευνητικά ιδρύματα, φορείς, οργανισμούς που μπορεί να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία. Και για αυτό πέρα από την εξοικονόμηση πόρων που θα γίνει με μείωση προσωπικού η τροπολογία στοχεύει στο να παραδώσει στην αγορά υπηρεσίες και να μεταφέρει το κόστος τους στον πολίτη.

“Επειδή το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε και υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα η οποία θα έρθει για έλεγχο αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, επιχειρούν με μισή σελίδα να καταργήσουν και να συγχωνεύσουν τέτοιας σημαντικής αξίας οργανισμούς”, τόνισε ο Μανώλης Δανδουλάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΚ. “Ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας, την Πέμπτη, προχωράμε σε απεργία και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και μέσα στον Αύγουστο. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να καταργήσουν τα σωματεία μας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, είτε άμεσα είτε έμμεσα με εργασιακή εφεδρεία ή αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ. Οι πρώτοι που κινδυνεύουν στον ΟΣΚ είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι δουλεύουν μέχρι και 10 χρόνια και αποτελούν το 70% των εργαζόμενων. Εμείς στον ΟΣΚ το 1999 κάναμε απεργία διαρκείας για να μην τον κάνουν ανώνυμη εταιρεία. Δυστυχώς μετά ήρθαν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που τις έχουμε καταγγείλει στις Γενικές μας Συνελεύσεις. Σε έρευνα του ΤΕΕ κατέληξε στο ότι με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα το κόστος κατασκευής των κτιρίων αυξάνεται κατά μιάμιση με δύο φορές”.

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΙΓΜΕ, Γιάννης Κατσίκης ξεκίνησε λέγοντας ότι από το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” βλέπουμε όλο και περισσότερο τη βαρβαρότητα με το να πετάγονται στο δρόμο εργαζόμενοι μέσης ηλικίας 60 χρονών”. Στη συνέχεια έθεσε κάποια βασικά ερωτήματα: “Ποιος αυτή τη στιγμή θα είναι σύμβουλος της πολιτείας για τα θέματα του ορυκτού πλούτου; Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Γεωθερμίας, μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας πολύ σημαντική, όταν ο καθένας θα αρχίσει να τρυπάει όπου του αρέσει χωρίς σύμβουλο του κράτους; Πώς θα κάνουμε μελέτες για τα αποθέματα νερού; Τι αφαλατώσεις θα γίνουν; Σε θέματα μόλυνσης και δημόσιας Υγείας τί θα γίνει; Πριν από δύο χρόνια η ύδρευση της Αλεξανδρούπολης είχε μολυνθεί από χημικά. Αν καταργηθεί το ΙΓΜΕ ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά; ”.

“Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας παρέχει σε όλη την Ελλάδα σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σε 65 σημεία της χώρας δωρεάν σίτιση και στέγαση”, είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΙΝ, Βασίλης Παναγόπουλος. “Το ίδρυμα προσφέρει υπηρεσίες στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν και γι’ αυτό μένουν στις εστίες. Μας λένε ότι έχουμε πλεονάζον προσωπικό. Όμως οι οργανικές θέσεις του ιδρύματος είναι 953 και οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι 456. Υπάρχουν συνάδελφοι που έρχονται να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή. Είμαστε σε δραματική θέση. Όσον αφορά τα οικονομικά μας είμαστε σε τραγική κατάσταση. Μέσα στο 2011 μειώθηκε ο προϋπολογισμός μας κατά 10 εκατομμύρια (20%). Αυτή η τροπολογία θα έχει σαν αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν 30-35 χρόνια να μην μπορούν πλέον να επιβιώσουν οικονομικά”.