ΧΑΝΙΑ

Ένα κομμάτι της ανακοίνωσης αναφέρει: «Τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα είχε τα μάτια της στραμμένα με φρίκη προς τη Νορβηγία, παρακολουθώντας το αποτρόπαιο έγκλημα του ναζί δολοφόνου Άντερς Μπρέιβικ, οι Έλληνες ομογάλακτοί του στα Χανιά, διαδήλωναν στους δρόμους της πόλης με πρόσχημα την κατοχή της Κύπρου. Η συγκέντρωση τους έγινε στην πλατεία Δικαστηρίων, μακριά από το κέντρο και ήταν περιφρουρούμενη από μεγάλη αστυνομική δύναμη. Κάτω από την ομπρέλα που τους πρόσφερε η λεγόμενη «Κίνηση πολιτών ενάντια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο» βγήκαν στις 25/7, φωνάζοντας εμετικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και φασιστικά συνθήματα. Οι προσπάθειες κάποιων από τους διοργανωτές , ιδιαίτερα μελών της «Σπίθα» Χανίων, να αποστασιοποιηθούν από τους φασίστες δεν πείθουν κανένα. Με τις εθνικιστικές τους κορώνες και πρωτοβουλίες που οι ίδιοι παίρνουν, στρώνουν το δρόμο στους νεοναζί να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στους δρόμους μιας πόλης, που επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν έχει κινητοποιηθεί μαζικά ενάντιά τους».

Παρά το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις φασιστικές συμμορίες, ορισμένες τοπικές επιτροπές της «Σπίθα» συνεχίζουν να έχουν παρτίδες με ακροδεξιές οργανώσεις στα πλαίσια «πατριωτικών μετώπων» σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ προσθέτει: «Την ίδια ώρα που γίνονταν η φασιστοσύναξη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αντιφασιστών στην πλατεία της Δ. Αγοράς. Η συγκέντρωση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έτσι οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν ποτέ στο κέντρο. Αν είχαν γίνει οι σωστές πολιτικές επιλογές, όπως αυτές που υποστήριξε η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, να γίνει συγκέντρωση των αντιφασιστών στην ίδια πλατεία με τους φασίστες, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα».