Να τσακίσουμε τις επιθέσεις των νεοναζί Αντιφασιστική κινητοποίηση στο Νέο Κόσμο

Στη συγκέντρωση έξω από το Μετρό του Νέου Κόσμου συμμετείχαν Σύριοι μετανάστες, εργαζόμενοι και νεολαίοι από το Νέο Κόσμο και το Παγκράτι, ενώ οργανωμένη παρουσία είχαν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, το ΣΕΚ, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη, μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων από τις γύρω περιοχές.

Πριν από την πικετοφορία έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί. Πρώτη μίλησε η Τάνια Βριζάκη, κοινοτική σύμβουλος στο 2ο Διαμέρισμα με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

«Μια βδομάδα αφότου ο Καμίνης αποφάσισε να δώσει γραφεία στην «παράταξη» του Μιχαλολιάκου στο διαμέρισμα μας, παρά το ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, έγινε επίθεση ομάδας φασιστών με λοστούς και μαχαίρια σε τέσσερις μετανάστες στην οδό Ρουμπέση», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της.

«Δεν ήταν μια απλή επίθεση, ούτε μια απλή συμμορία. Έγινε μισή ώρα αφού η αστυνομία εγκατέλειψε το σημείο που βρισκόταν κοντά στο καφενείο, οι φασίστες ήρθαν, στήθηκαν έξω από το καφενείο και η αστυνομία ήρθε πέντε λεπτά μετά που έφυγαν. Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη επίθεση, φώναζαν «ξένοι θα πεθάνετε», έγινε με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει η επίθεση 1,5 χρόνο πριν και γίνεται ξανά μετά την απόφαση του Καμίνη.

Ο Καμίνης που στηρίζει την κυβέρνηση χρησιμοποιεί και αυτός το ρατσισμό και το άνοιγμα προς τους φασίστες. Μιλάει για το κέντρο της Αθήνας και αφήνει τους φασίστες να οργανώνουν πογκρόμ με τη συνεργασία της αστυνομίας. Δεν θα αφήσουμε να ανοίξουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο διαμέρισμα μας. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Μετά τις 12 Πανεργατικές Απεργίες στις οποίες συμμετείχαμε. Παρά την προσπάθεια της αστυνομίας σε συνεργασία με τους φασίστες για να διαλύσουν το Σύνταγμα χωρίς να τα καταφέρουν, μπορούμε να σταματήσουμε τις φασιστικές επιθέσεις».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Ρεζά Γκολαμί από την Ένωση Μεταναστών Εργατών.

«Εμείς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζούμε σε αυτή τη χώρα και ανήκουμε σε αυτή την κοινωνία. Δεν μπορούν οι φασιστικές επιθέσεις να συνεχιστούν. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό είναι κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών. Εμείς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μαζί με τους Έλληνες σε κάθε γειτονιά να οργανωθούμε για να διώξουμε τους φασίστες από τις γειτονιές και να ζήσουμε σε καλύτερη κοινωνία. Είδαμε τους χρυσαυγίτες στην Πανεργατική Απεργία στις 28-29 Ιούνη με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας, τους συνόδευσαν στη Βουλή. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να περάσει σκληρά μέτρα από την Παιδεία μέχρι την Υγεία. Οι μετανάστες δεν φέρνουν την ανεργία, φέρνουν πλούτο σε αυτή τη χώρα. Οι μετανάστες εργάζονται σκληρά και έχουμε πολλά παραδείγματα από το παρελθόν. Άρα, όλα αυτά τα ρατσιστικά που λέει η κυβέρνηση είναι για να περάσει τα μέτρα της».

Καμία ανοχή

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Αυτές τις μέρες η Νορβηγία προειδοποιεί: καμία ανοχή στους νεοναζί. Αν τους αφήσουμε ο στόχος τους και οι πρακτικές τους είναι αυτά που είδαμε στη Νορβηγία. Είναι η δολοφονική βία ενάντια στους αριστερούς, στους συνδικαλιστές, ενάντια στους μετανάστες», είπε στην αρχή της τοποθέτησης του.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «αυτά έβαλε ο αρχι-ναζί στο «μανιφέστο» του και δεν ήταν λόγια ήταν έργα γεμάτα μίσος και παράλληλα μια μεγάλη προειδοποίηση. Μέσα στα κείμενα αυτού του νεοναζί ανακαλύπτει κανείς ότι είχε Έλληνες φίλους. Οι ομογάλακτοι του στην Ελλάδα είναι η Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων που σε περίοδο κρίσης και Μνημονίων, τι μας λένε; Ότι για την ανεργία δεν ευθύνονται οι βιομήχανοι που απολύουν, αλλά οι μετανάστες. Για την υποβάθμιση στις γειτονιές δεν φταίνε αυτοί που κλείνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, αλλά ότι φταίει ο φτωχός μετανάστης ή ο εξαρτημένος. Αυτή είναι η ρατσιστική πολιτική που στηρίζει τις κυβερνήσεις. Βέβαια, δεν μένουν σε αυτό. Όταν έχουμε τις διαδηλώσεις μας, τα τσιράκια της Χρυσής Αυγής και του Καρατζαφέρη χέρι χέρι με την αστυνομία πάνε να διαλύσουν το Σύνταγμα.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε καμία γειτονιά. Θεωρούμε πρόκληση και σκάνδαλο αυτό που έκανε ο Καμίνης, να χαρίσει γραφεία σε μια νεοναζιστική συμμορία που ο αρχηγός της έβαλε βόμβα στο σινεμά Έλλη στη Μεταπολίτευση. Εμείς δεν ξεχνάμε ποια ήταν η δουλειά του. Και δεν ξεχνάμε ποια ήταν η δουλεία του στο Παγκράτι. Όλη η οικογένεια του ήταν χίτες. Είχαν παλούκια στα σπίτια τους για αν κυνηγάνε τους αριστερούς και τους αντιστασιακούς. Για αυτό λέμε ποτέ ξανά φασισμός».

Ακολούθησε η πικετοφορία. Η πρώτη στάση έγινε έξω από το καφενείο στην οδό Ρουμπέση όπου βρίσκονταν μαζεμένοι αρκετοί μετανάστες. Από την ντουντούκα απεύθυνε χαιρετισμό ο Ομάρ, ένας από τους τέσσερις μετανάστες που δέχτηκαν την επίθεση της φασιστικής συμμορίας.

«Η Νορβηγία προειδοποιεί, καμία ανοχή στους νεοναζί», «Ποτέ ξανά φασισμός», «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν, ενώ η πικετοφορία έφτανε στο τέρμα της οδού Κασομούλη όπου πριν από 1,5 χρόνο είχαν χτυπήσει ξανά με τον ίδιο τρόπο μετανάστες που δούλευαν στα μαγαζιά τους.

Έπειτα, μέσα από διαφορετικό δρομολόγιο η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τελική στάση το Μετρό, ενώ δόθηκε νέο ραντεβού για την αντιφασιστική σύσκεψη την επόμενη μέρα στο Παγκράτι ενάντια στο άνοιγμα γραφείων των φασιστών.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα:
Επιτροπή Ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι