Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο συνέδριο του ΕΚΑ

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για το εργατικό κίνημα, αλλά και μόλις δύο μέρες μετά το μεγαλύτερο απεργιακό ξέσπασμα των εργαζόμενων στην απεργία στις 5 Μάη.

Σε αυτές τις συνθήκες, το συνέδριο είχε μπροστά του ένα κρίσιμο καθήκον. Να μπει μπροστά, να πάρει πρωτοβουλίες που να ανοίξουν τις μάχες, να ξεδιπλωθεί η διάθεση του κόσμου για σύγκρουση με τις επιθέσεις της κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ. Αντίθετα φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα ούτε της ηγεσίας του ΕΚΑ αλλά ούτε και της αντιπολίτευσης του ΠΑΜΕ.

Η απερχόμενη ηγεσία του ΕΚΑ δεν μπόρεσε να πείσει με κανένα τρόπο στο ερώτημα που έβαζαν διάφοροι σύνεδροι για το γιατί δεν έχει κάνει τίποτε την προηγούμενη τριετία, παρά παρέμενε ουρά της ΓΣΕΕ και αναλώθηκε στην γενικόλογη τοποθέτηση ότι εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στα μέτρα της κυβέρνησης αντίθετα θα παλέψουμε ενάντια τους- που δεν πείθει, γιατί δεν έχει πίσω της ούτε μια αντίστοιχη δράση.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Συλαιδής, σύνεδρος από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, «το ΕΚΑ αρνήθηκε να μπει μπροστά στις 17 Δεκέμβρη όταν η ΓΣΕΕ έκανε πίσω για απεργία για τον προϋπολογισμό, αλλά και δεν κάλεσε σε 24ωρη πανεργατική μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη και στις 22 Απρίλη. Γι’ αυτό δεν μπορεί να πείσει ότι θέλει να δώσει την μάχη ενάντια στην κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε άλλη πορεία στο ΕΚΑ που να μπορεί να δεθεί με τις διαθέσεις των εργαζόμενων». Το ΠΑΜΕ από την άλλη εξαντλήθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και κάθε μέρα αποχωρούσε από το συνέδριο για να επιστρέψει την επόμενη καταγγέλλοντας την απουσία συνέδρων των υπόλοιπων παρατάξεων.

Μετανάστες

Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν όταν παραβρέθηκε στο Συνέδριο μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ένωση Μεταναστών Εργατών και χαιρέτησε εκ μέρους της ο Τζαβέντ Ασλάμ καταθέτοντας δύο ψηφίσματα, ένα για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ένα δεύτερο ενάντια στο κουκούλωμα των απαγωγών των Πακιστανών, κερδίζοντας χειροκρότημα από όσους συνέδρους βρέθηκαν στην αίθουσα εκείνη την ώρα.

Από την μεριά της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας που συγκροτήθηκε στο προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ κατατέθηκε ψήφισμα που προβάλει την ανάγκη για ένα αντικαπιταλιστικό εργατικό πρόγραμμα, που προβάλει την ανάγκη για Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Απαγόρευση απολύσεων, Εθνικοποίηση των Τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Ριζική αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου – ριζική μείωση των αμυντικών και κατασταλτικών δαπανών. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις – όχι στο ανταποδοτικό σύστημα ασφάλισης. Δημόσια Υγεία – Ασφάλιση – Παιδεία για όλους. Και καλεί το Εργατικό Κέντρο να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση και την κήρυξη 48ωρης πολιτικής απεργίας σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που θα πραγματοποιηθούν στις 13, 14 και 15 Μαΐου στο ΕΚΑ (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου) η ΑΤΕ συμμετέχει με ψηφοδέλτιο 42 συνέδρων από δεκάδες χώρους του ιδιωτικού τομέα (από 21 στις αντίστοιχες εκλογές του 2007) διεκδικώντας αυτή τη φορά, η αντικαπιταλιστική Αριστερά, να κερδίσει την έδρα που για 6 ψήφους στερήθηκε το 2007.