Απαράδεκτη διαγραφή Σωματείων από την ΟΣΥΟ

Στο έκτακτο συνέδριό της με θέμα την παραμονή ή όχι στην Ομοσπονδία των πρωτοβάθμιων συλλόγων που δεν ανήκουν πια στο Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε – και τελικά ψηφίστηκε – τη διαγραφή 5 πρωτοβάθμιων συλλόγων που η συνολική τους δύναμη είναι περίπου 3000 μέλη, με πρόσχημα το τυπικό κώλυμα ότι σε περίπτωση που προκηρύξει απεργία τα δικαστήρια ενδέχεται να την βγάλουν παράνομη. Στο όνομα δηλαδή της νομιμότητας μιας απεργίας που ποτέ δεν προκηρύχτηκε προτίμησαν να διαγράψουν - να εκκαθαρίσουν στην πραγματικότητα - συλλόγους όπως η Στατιστική Υπηρεσία που ήταν από τα πιο δυνατά πρωτοβάθμια σωματεία χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε το αν αυτά τα σωματεία θα έχουν κάποια κάλυψη από δευτεροβάθμια όργανο ούτε τι θα γίνει στους χώρους που είναι στο στόχαστρο των αναδιαρθρώσεων το επόμενο διάστημα όπως π.χ. το Γενικό Λογιστήριο.

Είναι μία τεράστια οπισθοχώρηση από μία Ομοσπονδία που ξεκίνησε από τις πρώτες στο Δημόσιο την απεργιακή ανταρσία ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αντί να ξαναπιάσουν το νήμα των κινητοποιήσεων τώρα που είναι ολοφάνερο ότι η αναστολή ήταν τόσο λάθος όσο γελοίες ήταν οι υποσχέσεις του Παπακωνσταντίνου για «κάποια αναπλήρωση», προτίμησαν να αφήσουν μία Ομοσπονδία αποδυναμωμένη.

Ρεαλισμός

Στις τοποθετήσεις και του Προέδρου Σάμαρη (ΠΑΣΚΕ) και του Γεν. Γραμματέα Σταυρόπουλου(Αυτόνομη Παρέμβαση) έλειπε παντελώς η εικόνα της μεγαλύτερης Πανεργατικής απεργίας που έχει γίνει ποτέ και περίσσευε ο κυνικός ρεαλισμός ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τίποτα από κινητοποιήσεις για αυτό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και με «άλλες μορφές πάλης».

Αυτό που προκαλεί οργή δεν είναι μόνο ότι διέγραψαν συλλόγους που τόσα χρόνια παλέψαμε μαζί. Είναι και η στάση τους ότι μπροστά στη λαίλαπα των συγχωνεύσεων, των απολύσεων, της κατάργησης της μονιμότητας, του ενιαίου μισθολογίου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας το μόνο που κάνει είναι να καλεί έκτακτα συνέδρια για να διαγράφει συλλόγους.

Αν νομίζουν ότι έτσι θα μπορούν να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους ένα «ειδικό» μισθολόγιο για το Υπουργείο Οικονομικών τότε αναρωτιέται κανείς για ποιους ακριβώς εργαζόμενους θα το διεκδικήσουν, αφού σε λίγο ούτε οι ίδιοι που προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο δεν θα ανήκουν στην Ομοσπονδία τους!!!

Τιάνα Ανδρέου, Εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς