ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ 5 Μάη: ΠΑΝΤΟΥ η μεγαλύτερη!

Για την διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη μας μίλησε ο Νίκος Τουρνάς. «Στην προσυγκέντρωση στην Καμάρα είχαν κατέβει εκπαιδευτικοί, γιατροί, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Χιλιάδες ξεκινήσαμε προς το Εργατικό Κέντρο όπου πραγματικά συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Υπήρχαν πολλά σωματεία από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Για να μπορέσει να διαδηλώσει όλος ο κόσμος η πορεία ακολούθησε τη μεγαλύτερη διαδρομή που έχει ακολουθήσει ποτέ εργατική διαδήλωση. Από την Τσιμισκή και μετά αντιμετωπίσαμε, όπως και στην Αθήνα, μεγάλη καταστολή. Τα εργατικά κομμάτια δέχτηκαν αναίτιες επιθέσεις, τέσσερις φορές συνολικά. Ο κόσμος μιλούσε για κλιμάκωση, ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Την Πέμπτη η συγκέντρωση έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Είχε τουλάχιστον τρεις χιλιάδες άτομα και πολύ ζωντάνια και παλμό. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των φοιτητών και στις δύο διαδηλώσεις».

Ο Πέτρος Θεοδοσιάδης μας είπε για τη Λάρισα. «Η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση που έχει γίνει στην πόλη μας. Συμμετείχαν γύρω στα 3000 άτομα. Το μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν το πιο μαζικό που έχουμε δει ποτέ. Ήταν με τα πανό τους το ΙΚΑ, η πρωτοβουλία ενάντια στα μέτρα, η Ταξική Πορεία και οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις με μπλοκ πάνω από 100 ατόμων. Μαζικά ήταν και τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Η πορεία μαζική, με παλμό, ενθουσιασμό και συνθήματα. Το πανό των Παρεμβάσεων έγραφε, «Εργατική εξέγερση ενάντια στη Χούντα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ». Λίγο πριν το τέλος της πορείας έγινε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας.

Συνέλευση

Παρόμοια εικόνα μας έδωσε ο Νίκος Σκιαδάς για το Ρέθυμνο όπου επίσης δεν έχει ξαναγίνει τέτοια απεργιακή διαδήλωση. «Συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος γιατρών του νοσοκομείου και άλλοι. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν μαζικά. Τα ΕΑΑΚ δούλεψαν πολύ για τη διαδήλωση. Για την Πανεργατική οργανώθηκε συνέλευση όλου του Πανεπιστήμιου που γίνεται μια-δυο φορές το χρόνο. Πανό είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τέλος της πορείας κάναμε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου. Την επόμενη μέρα είχαν παγκρήτιο συλλαλητήριο τα stage που επίσης είχε πάρα πολύ κόσμο. Οι φοιτητές κατέβηκαν πάλι μαζικά για τους στηρίξουν».

Στο Ηράκλειο η Πανεργατική διαδήλωση ήταν τεράστια, ενώ έγινε συλλαλητήριο και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης των μέτρων. Την εικόνα μας μετέφεραν η Έλενα Τζίκα και η Λυδία Παυλίδη: «Στην Πανεργατική στις 5 Μάη, 1 εκατομμύριο κόσμος βγήκε στο δρόμο. Αντίστοιχη εικόνα και στο Ηράκλειο, όπου ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων 36 χρόνων. Η μαζικότητα ήταν τόσο μεγάλη που όταν βρισκόσουν στην αρχή της πορείας δεν μπορούσες να δεις το τέλος της. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία χώρων που κατέβηκαν πρώτη φορά οργανωμένα με δικό τους πανό, όπως οι εργαζόμενοι του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας. Αντίστοιχα στο φοιτητικό μπλοκ είδαμε πολύ κόσμο που κατέβαινε για πρώτη φορά σε διαδήλωση. Πολλοι έλεγαν ότι πρέπει να ”συνεχίσουμε με απεργιακή κλιμάκωση ενάντια σε Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΕ”. Ρόλος της Αριστεράς είναι να στηρίξει και να οργανώσει αυτές τις απεργίες και να προωθήσει καταλήψεις διαρκείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τη νίκη.

Στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώθηκε διαδήλωση στις 6/5 που έδωσε τον τόνο της συνέχειας και απάντησε στο ποιοι είναι οι ένοχοι για τους 3 νεκρούς. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει σύσκεψη οργανώσεων όπου βάλαμε την πρόταση για ένα τέτοιο συλλαλητήριο. Πολύ πίσω από τις προσδοκίες του κόσμου που κοιτάει προς την αριστερά αλλά και τις δικές μας η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κομματιού του αναρχικού χώρου που αρνούνταν τη διαδήλωση περιμένοντας ότι "ο κόσμος μετά το χαμό 3 εργαζομένων θα τα βάλει με το κίνημα". Κι όμως, παρά τους δισταγμούς και τις αρνήσεις, η δυναμική του κόσμου φάνηκε. Έγινε μια μεγάλη πορεία με χαρακτηριστικό σύνθημα "Τρεις είναι οι ένοχοι για τη δολοφονία, κυβέρνηση ΜΑΡΦΙΝ και αστυνομία"».