19 ΜΑΗ Φοιτητικές εκλογές

Στις σχολές η πολιτική συζήτηση έχει ανάψει. Οι εργατικές αντιστάσεις στα μέτρα της κυβέρνησης έχουν παίξει το ρόλο που είχε το φοιτητικό κίνημα για τους εργαζόμενους το 2006-07. Τότε, οι μαχητικές καταλήψεις και διαδηλώσεις των φοιτητών είχαν λειτουργήσει ως ο πυροδότης του εργατικού κινήματος που έβαλε στη γωνία την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τώρα, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Oι εργάτες ξεσηκώνουν τους φοιτητές.

Αυτός ο κόσμος είναι που έχει μαζικοποιήσει τα φοιτητικά μπλοκ. Είναι όμως έτσι; Στο Συνέδριο της ΚΝΕ ο Γραμματέας της, Γιάννης Πρωτούλης στην εισήγηση του υποστήριξε ότι: «στις μαζικές διαδικασίες συμμετείχε μόνο ο πυρήνας των παρατάξεων, και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν χαμηλή». Είναι μια δήλωση που έχει γίνει με συγκεκριμένο στόχο. Για να υποστηρίξει ό,τι είχε πει λίγο νωρίτερα: «οι Επιτροπές Αγώνα (του ΜΑΣ δηλαδή) μπορούν να γίνουν οι σύλλογοι. Οι σύλλογοι σήμερα δε λειτουργούν, δεν οργανώνουν τον αγώνα, οι συσχετισμοί εντός τους δεν επιτρέπουν την αγωνιστική έκφραση, διώχνουν τους φοιτητές από τις μαζικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις είναι μόνο οι «στρατοί» των παρατάξεων».

Αυτή είναι η στρατηγική της ΚΝΕ για τις σχολές. Όχι η οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, όχι η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις απεργίες, αλλά κάποιοι «νέοι» σύλλογοι που θα υπάρχουν οι «συσχετισμοί», δηλαδή ο απόλυτος έλεγχος από τις δυνάμεις της στις σχολές για συμμετοχή σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, όπως του ΚΚΕ στις 15 Μάη.

Αυτή η στρατηγική παίζει διασπαστικό ρόλο στο κίνημα. Από τη μεριά των ΕΑΑΚ αυτό που μπαίνει ξεκάθαρα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις εργατικές κινητοποιήσεις, να γίνουν οι σχολές ορμητήρια υποστήριξης των απεργιών, να ανοίξει βαθιά η πολιτική κουβέντα για την αντικαπιταλιστική προοπτική. Οι σχολές είναι κομμάτι που θα χτυπηθεί βάναυσα από τα μέτρα του Παπανδρέου και της Διαμαντοπούλου για αυτό η σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα είναι τόσο κρίσιμη.

Οι εκλογές στις 19 Μάη είναι κομμάτι αυτής της μάχης. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σχήματα των ΕΑΑΚ με την ψήφο μας, χρειάζεται να τα μαζικοποιήσουμε με την συμμετοχή μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη συνέχεια για να κάνουμε πράξη το σύνθημα που κυριαρχεί στις Πανεργατικές «φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», για να νικήσουμε!