ΔΟΕ

Αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις της βάσης των Δασκάλων της Πρωτοβάθμιας που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες μαζικές γενικές συνελεύσεις και στις περισσότερες από αυτές, βγήκαν αποφάσεις για απεργιακή συνέχεια.

Την Πέμπτη 6/5 το πρωί στη Γενική Συνέλευση στον Αριστοτέλη συμμετείχαν πάνω από 200 δάσκαλοι. Δεκάδες από αυτούς πήραν το λόγο για να εκφράσουν την οργή τους τόσο για τα μέτρα του ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνησης που ψηφίζονταν την ίδια ημέρα στη βουλή, όσο και για την άγρια καταστολή της αστυνομίας στο συλλαλητήριο της προηγούμενης ημέρας. Η μαζική ανυπακοή τόσο στην εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου της Διαμαντοπούλου όσο και η διάθεση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ήταν η κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων, που διακόπτονταν από δυνατά και ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

“Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι με γνώμονα το συμφέρον μας, πάμε μαζί συγκροτημένοι, μαχητικοί, έχουμε τη δυνατότητα σε αυτή εδώ τη μικρή χώρα της Ευρώπης να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για όλους τους λαούς”, είπε ο Μάριος.

«Εμείς ή αυτοί»

“Πέρσι επιλέξανε να δώσουν παγκόσμια τρισεκατομμύρια στις τράπεζες με το επιχείρημα ότι ή σώζουμε τις τράπεζες ή χρεοκοπούμε και να που ερχόμαστε στο δεύτερο”, είπε στην τοποθέτησή της η Χριστίνα. “Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βάζει το ίδιο δίλημμα. Το δίλημμα είναι ή εμείς ή αυτοί. Η απάντηση είναι μία: στάση πληρωμών του χρέους και ο τρόπος για να απαντήσουμε είναι οι απεργίες διαρκείας. Χτες οι διαδηλωτές έφτασαν το 1 εκατομμύριο. Με αυτόν τον κόσμο θα συνεχίσουμε”.

“Κάναμε πολλά απογευματινά συλλαλητήρια τόσο καιρό”, είπε στην τοποθέτησή του ο Λουκάς. “Όμως αυτή η λαοθάλασσα που υπήρχε χτες, βγήκε στο δρόμο γιατί υπήρχε Γενική απεργία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την απεργία διαρκείας. Ή πιστεύουμε τα ψέματα που μας λένε ή τους ανατρέπουμε”.

Η συνέλευση αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια της ΔΟΕ, με μεγάλη πλειοψηφία, απεργία διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους του δημοσίου, τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, απεργιακού ταμείου και ομάδων περιφρούρησης. Επίσης, γενικευμένη ανυπακοή στην εφαρμογή του νέου νόμου Διαμαντοπούλου (καμία αυτοαξιολόγηση, άρνηση αποδοχής υπερωριών, συμπτύξεις τμημάτων και 30αρια τμήματα, καμιά απόλυση ωρομισθίων). Ακόμα αποφάσισε να διεκδικήσει διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών, απαγόρευση των απολύσεων, φορολόγηση του κεφαλαίου.

Η ηγεσία της ΔΟΕ δεν μπορεί να αγνοεί για πολύ ακόμα το κλίμα μαζικής ανυπακοής που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο χώρο των εκπαιδευτικών. Η βάση των εκπαιδευτικών μίλησε και με τη συμμετοχή της στην απεργία στις 4-5 Μάη και στα συλλαλητήρια και με τη συμμετοχή της στις Γενικές Συνελεύσεις. Όσο πιο πολύ οργανώσουμε αυτή τη διάθεση τόσο πιο κοντά θα φέρουμε την προοπτική μία πανεκπαιδευτικής-πανεργατικής απεργίας διαρκείας.