Νέες συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, κατατέθηκε πρόταση από Προέδρους ΕΛΜΕ οι οποίοι ζητούσαν από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να επανέλθει με νέα εισήγηση προς τον κλάδο. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από 51 ΕΛΜΕ, ενώ κατά και λευκό ψήφισαν 4 ΕΛΜΕ.

Ωστόσο πολλές Γενικές Συνελεύσεις είχαν πάρει αποφάσεις για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με απεργίες στις εξετάσεις ή απεργία διαρκείας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν η στάση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ενώ η αρχική εισήγηση προς τις Γενικές Συνελεύσεις στις 19/4 πρότεινε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μάη και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 14 Μάη, μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου της Διαμαντοπούλου και την ανακοίνωση των μέτρων προσαρμογής στο ΔΝΤ και της ΕΕ η κατεύθυνση που έδωσε η νέα εισήγηση της ΟΛΜΕ ήταν πίσω από την αρχική. Αντί να έρθει πιο κοντά η προοπτική της απεργίας διαρκείας αποκλείστηκε με την πρόταση για δύο 24ωρες με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Οπως τόνισε η πλειοψηφία των ομιλητών στη Συνέλευση των προέδρων αυτή η ανατροπή έφερε από παγωμάρα μέχρι απογοήτευση στη βάση των εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές συνελεύσεις να μην έχουν απαρτία και πολλές αποφάσεις να διαμορφωθούν σύμφωνα με τους συσχετισμούς που υπάρχουν στα ΔΣ των ΕΛΜΕ.

“Το ότι η ΟΛΜΕ πήρε πίσω την απεργία στις εξετάσεις θύμωσε ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους”, είπε στην τοποθέτησή της στην Συνέλευση Προέδρων, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου. “Δεν μπορεί να κατεβαίνει μία τέτοια πρόταση όταν η πολιτική κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να δράσουμε και να αγωνιστούμε. Στη συνέλευση το πλαίσιο της ΟΛΜΕ υπερψηφίστηκε, η πρόταση δράση όμως του ΔΣ καταψηφίστηκε. Αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να δώσουμε καμία εξουσιοδότηση, η πρόταση που κατεβάζουμε εμείς είναι απεργία 14 και 17 τις δύο πρώτες ημέρες των πανελλαδικών και ξανά γενικές συνελεύσεις”.

“Η συμμετοχή στις απεργίες κυμάνθηκε από 67,5% μέχρι 78%, συνυπολογίζοντας πάντα ότι για πρώτη χρονιά το 1/3 των συναδέλφων είναι ωρομίσθιοι”, είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρίας. “Η συνέλευσή μας ήταν μαζικότατη. Έγινε την ίδια ακριβώς στιγμή που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να κάνει την κολοτούμπα. Οι συνάδελφοι πήραν ανάσα όταν είδαν την αρχική εισήγηση της ΟΛΜΕ που έβαζε κλιμάκωση από 14 Μάη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε. Πήραμε απόφαση για απεργία 14, 17, 18, 19 και 20 Μάη και συνελεύσεις. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 15 μέρες οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν μία απόφαση και ενώ όλα όσα έχουν συμβεί συντείνουν στο να βγούμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, γυρνάμε ανάποδα την απόφαση. Δεν απολογούμαστε στην Διαμαντοπούλου για το αν σκεφτόμαστε τους μαθητές μας. Έχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση που απεργάζεται σχέδια που θα βυθίσει στην ανεργία και τη φτώχεια το 30% της κοινωνίας”.

Συγκεντρώσεις

“Από τις 10 Μάρτη είχαμε κάνει Συνέλευση και είχαμε ζητήσει από την ΟΛΜΕ να διαμορφώσει ένα απεργιακό πρόγραμμα με διάρκεια” είπε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας. “Φτάσαμε όταν ήρθε η πρώτη εισήγηση της ΟΛΜΕ να κάνουμε Συνέλευση στη Σαντορίνη με 80 άτομα σε σύνολο 110 ατόμων. Μετά τη δεύτερη εισήγηση είχαμε οριακή απαρτία. Η απόφαση που πήραμε ήταν ναι στο πλαίσιο, ναι στις πολυήμερες απεργίες 14-17 Μάη. Στις 4 Μάη κάναμε μία συγκέντρωση ωρομισθίων στα Φηρά. Στις 5 Μάη είχαμε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Κλείσαμε τους κεντρικούς δρόμους των Φηρών μαζί με μαθητές”,

“Υπάρχει έλλειμμα της Ομοσπονδίας”, είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Η. Παπαχατζής. “Σε τετρασέλιδο που τύπωσε μάλιστα έλεγε απεργία στις 4-5 του μήνα και συνέλευση των προέδρων στην οποία θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από 14/5. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στη νέα πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η ΔΑΚΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία και το ΠΑΜΕ οφείλουν στον κλάδο εξηγήσεις. Οι συνάδελφοι πήραν θάρρος όταν κατάλαβαν ότι ο κλάδος μας σε συνεργασία και με άλλους κλάδους, τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τους δασκάλους, θα έπαιρνε μία απόφαση να ξεπεράσει τις ατέρμονες 24ωρες. Πολλοί πίστεψαν ότι πάμε σε μία σύγκρουση. Δυστυχώς το πήρατε πίσω. Πολλοί συνάδελφοί μου είπαν μετά από αυτό ότι δεν θα έρθουν στην συνέλευση γιατί δεν αναγνωρίζουν την ηγεσία της ΟΛΜΕ. Παρόλα αυτά ήρθαν 130 άτομα και ψήφισαν ότι θέλουν να κάνουμε απεργία στις 14-17 και νέες ΓΣ και να πάμε και πιο πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν επαναστάτες. Είναι άνθρωποι που ήρθαν στη Συνέλευση γιατί ανησυχούν για το μέλλον το δικό τους και της κοινωνίας. Αν δεν πιστέψουμε εμείς ότι μπορούμε να νικήσουμε πώς θα πείσουμε. Πριν από τρεις μέρες στη Γενική Απεργία το σύστημα ταρακουνήθηκε. Πρέπει να συνεχίσουμε. Είτε μόνοι μας είτε με άλλους”.

Η διάθεση της βάσης, που εκφράστηκε μέσα σε όσες γενικές συνελεύσεις έγιναν, παρά τις τρικλοποδιές της ηγεσίας, χρειάζεται να οργανωθεί. Οι νέες Γενικές Συνελεύσεις χρειάζεται να αποφασίσουν απεργία διαρκείας κόντρα στα μέτρα-σφαγείο ΔΝΤ-ΕΕ-Κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, τον Καλλικράτη που θα διαλύσει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τα δημόσια σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αναγκάσουν το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακή συνέχεια και να συντονιστούν με όλους τους εργαζόμενους, απαιτώντας την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.