ΣΥΝΤΑΓΜΑ 6 Μάη: Ψήφισαν τα μέτρα ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ

Από νωρίς το απόγευμα διαδηλωτές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε πηγαδάκια, συζητούσαν για τη μεγαλειώδη πορεία της 5ης Μάη και πολλοί προμηθευόντουσαν το πρόγραμμα του Μαρξισμού και την έκτακτη έκδοση της Εργατικής Αλληλεγγύης από τα τραπεζάκια του ΣΕΚ και του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου.

Με πρωτοβουλία των συνδικάτων τα πρώτα πανό άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Οι εργαζόμενοι από το Τροχαίο Υλικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς.

Βάρη

Σε ελάχιστη ώρα ο δρόμος έξω από τη Βουλή γέμισε. Εντυπωσιακή είσοδο έκαναν οι απεργοί από τους Δήμους. Είχαν ξεκινήσει την πορεία τους από την πλατεία Καραϊσκάκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας. «Φορτώνετε τα βάρη στους εργάτες και στους τραπεζίτες κάνετε τις πλάτες» ήταν το σύνθημα που φώναζαν καθώς έπαιρναν θέση μπροστά στη Βουλή. Μεγάλη συμμετοχή υπήρχε από τους εκπαιδευτικούς. Τα πανό των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, των ωρομίσθιων και πρωτοβάθμιων συλλόγων καθηγητών και δασκάλων ήταν εκεί.

Από την αρχή της συγκέντρωσης η Αστυνομία ήταν προκλητική. Διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν έξω από τη «Μεγάλη Βρετάνια», στα Λουλουδάδικα, στα σκαλιά της Βουλής, έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών. Στα Προπύλαια είχαν προσυγκέντρωση οι φοιτητικοί σύλλογοι και η Αστυνομία προχώρησε από νωρίς σε μαζικές «προληπτικές» προσαγωγές δείχνοντας τη διάθεση της να προβοκάρει τους διαδηλωτές.

Όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πολλαπλασιαζόταν έξω από τη Βουλή. Οργανωμένα είχαν κατέβει η ΕΙΝΑΠ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το Σωματείο της Ιντρακόμ και, παρά την καταστολή, με τα πανό τους έφτασαν και οι φοιτητές από το Πολυτεχνείο, τη Νομική και άλλες σχολές.

Η εικόνα μπροστά στη Βουλή ήταν εντυπωσιακή. Παραταγμένα πανό συνδικάτων και οργανώσεων, με σημαίες και συνθήματα. Τα συνθήματα για «Ανυπακοή, Απεργία διαρκή» και «Ληστές ληστές καπιταλιστές, τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές» ακούγονταν δυνατά από όλους τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια έφτασε το ΠΑΜΕ από τη μεριά της Φιλελλήνων και για αρκετή ώρα η συγκέντρωση ήταν κοινή, ενδεικτικό στοιχείο της πίεσης που μπαίνει στην ηγεσία του ΚΚΕ για κοινή δράση από τον ίδιο τον κόσμο του.

Η είδηση ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν δεν πτόησε κανένα. Πολλοί εργαζόμενοι δήλωναν ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τις αντιστάσεις και ότι χρειάζονται «απεργίες με διάρκεια», όπως μας έλεγε μια παρέα απεργών από τους Δήμους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Ομόνοια με συνθήματα: «Σχολεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, απλώστε τώρα την απεργία» και απαντούσαν για το χαμό των τριών εργατών «Τράπεζες, κυβέρνηση και αστυνομία είναι οι υπεύθυνες για τη δολοφονία».

Έξω από τη Βουλή επέλεξαν να παραμείνουν κάποια κομμάτια από τους συγκεντρωμένους. Όταν έπεσε το σκοτάδι η Αστυνομία χωρίς καμιά αιτία επιτέθηκε με στόχο να διαλύσει τη συγκέντρωση. Πολλοί τραυματίστηκαν από την επίθεση των ΜΑΤ, ενώ χτυπήθηκαν βάναυσα ακόμα και ηλικιωμένοι άνθρωποι, φωτορεπόρτερ και φοιτητές.