ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Εμπρός για κλιμάκωση

Από τη μεριά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η μοναδική απόφαση μέχρι τώρα μετά τη μεγαλειώδη απεργία είναι για απογευματινό συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Μάη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η τακτική της αναμονής για το πότε θα φέρει η κυβέρνηση τα νομοσχέδια στη Βουλή είναι λάθος.

Στις 5 του Μάη η εργατική τάξη σε όλες τις πόλεις, και πάνω από όλα στην Αθήνα, οργάνωσε τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Η αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων έχει ανέβει στα ύψη, ενώ μαζικότερη από ποτέ ήταν η συμμετοχή χιλιάδων που ψήφισαν στις εκλογές του Οκτώβρη μια κυβέρνηση που τους έχει προδώσει πιο γρήγορα από ποτέ.

Η κλιμάκωση των απεργιών είναι η απαίτηση της βάσης που πρέπει να ακούσουν οι ηγεσίες των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ποιος είναι ο τρόπος να οργανώνεις τις απεργίες. Συνέλευση, απεργιακή επιτροπή, μαζικό κατέβασμα στην διαδήλωση με οργανωμένα μπλοκ και πανό.

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και ωρομίσθιοι, επίσης είχαν συνταρακτική παρουσία. Συνθήματα, σημαίες, ευφάνταστα πανό και μπλοκ που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες κλαδικές μάχες που έχουν δώσει στο παρελθόν, όπως η απεργία των δασκάλων το 2006.

Αυτός ο κόσμος δεν θέλει να περιμένει. Στην πράξη έχει ξεκινήσει την ανταρσία απέναντι στα μέτρα και διεκδικεί να υπάρχει συνέχεια. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και του δημοσιου δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι δεν ξέρουν «αν ο κόσμος θα ακολουθήσει» αν πάρουν αποφάσεις για απεργία διαρκείας. Αυτά είναι υπεκφυγές που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση να ετοιμάζει τις επιθέσεις και δικαιολογίες στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ότι η «βάση δεν ακολουθεί».

Η σύσκεψη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη χρειάζεται τουλάχιστον να ορίσει άμεσα την επομενη πανεργατική, κλιμακώνοντάς την σε 48ωρη.