3 Δεκέμβρη: Ολοι μαζί στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, το ρατσισμό

Συλλαλητήρια 3 Δεκέμβρη

ΑΘΗΝΑ Ομόνοια 2μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καμάρα 2μμ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Πλ. Νομαρχίας 2μεσ.

ΠΑΤΡΑ Πλ. Γεωργίου 12.30 μεσ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λιοντάρια 12μεσ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Δημαρχείο 12μεσ. (πικετοφορία)


Συνέντευξη Τύπου έδωσε τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή για το αντιρατσιστικό- αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη στην Ομόνοια. Στα βασικά σημεία των ομιλητών έγινε σαφές ότι το συλλαλητήριο στις 3/12 είναι κομμάτι της αντίστασης στα μέτρα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου τραπεζιτών- τροϊκανών- φασιστών. Είναι μια πρώτη απάντηση στο φασιστικό ΛΑΟΣ που τόλμησε να βάλει ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την κατάργηση του δικαιώματος ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών.

Ομιλητές στην συνέντευξη ήταν ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πανεπιστημιακός στο Πάντειο, ο Παύλος Αντωνόπουλος, από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, ο Νικόδημος Κινούα Μαϊνά, από την οργάνωση μεταναστών δεύτερης γενιάς Αsante, η Εμυ Τζίβα, συνδικαλίστρια τραπεζοϋπάλληλος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Στη συνέντευξη ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, παρουσίασε το κείμενο υπογραφών των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που καλούν στο συλλαλητήριο.

Μέχρι στιγμής στις 3 Δεκέμβρη καλούν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το σωματείο της Ιντρακόμ, οι φοιτητικοί Σύλλογοι ΑΣΟΕΕ, Καλών Τεχνών, Οικονομικού, Μαθηματικού, Κοινότητες Μεταναστών, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.


Το ΛΑΟΣ έβαλε σαν όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την άρση του νόμου για την ιθαγένεια, ενός νόμου που κρίνεται η συνταγματικότητά του αυτή την Παρασκευή στις 2/12 στο ΣτΕ.

Δεν θέλουμε να καταργηθούν οι κατακτήσεις των μεταναστών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, το να μπορούν να παίρνουν ιθαγένεια. Πρέπει να μπει ένα όριο στο ρατσιστικό μίσος και αυτό θα το βάλουν τα κινήματα, τα συνδικάτα και η νεολαία με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο.

Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στις φασιστικές επιθέσεις. Τα πογκρόμ που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ανησυχήσανε πάρα πολύ κόσμο. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να τα απλώσει στις γειτονιές όπως στον Ασπρόπυργο, στην Κοκκινιά, στο Περιστέρι, κάνοντας μαχαιρώματα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι στους δρόμους μπορεί να κυκλοφορεί ο κάθε ένας ελεύθερα και γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε το παρόν μας σε αυτό το συλλαλητήριο.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι είναι ενταγμένο στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η δικιά μας απάντηση στην κρίση προφανώς δεν είναι η στοχοποίηση των μεταναστών, δεν είναι ο αποπροσανατολισμός τον οποίο επιχειρούν τώρα οι κυβερνήσεις και στην Ελλάδα και στην ΕΕ για το ποιος φταίει για την φτώχεια και την εξαθλίωση. Για εμάς το πρόβλημα είναι οι πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, γι’ αυτό το πρώτο βήμα της κινητοποίησής μας είναι η συμμετοχή μας στη μεγάλη πανεργατική απεργία αυτή την Πέμπτη. Θα είμαστε 10πμ στο Μουσείο και μέσα από αυτή την κινητοποίηση θα φτάσουμε στην κινητοποίηση του Σαββάτου. Ο κάθε εργαζόμενος ο οποίος αντιστέκεται στην εφεδρεία και στην απόλυση, από τη Χαλυβουργία μέχρι την Ελευθεροτυπία έχει συμφέρον να ενώσει τον αγώνα του με τους μετανάστες διότι ο εχθρός είναι κοινός, είναι η εργοδοσία, οι τραπεζίτες, είναι αυτοί που απολύουνε, και όχι οι φτωχοί μετανάστες που έρχονται εδώ κυνηγημένοι.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται εδώ κυνηγημένοι από τις δικτατορίες και τους πολέμους, είναι αδέρφια μας και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θέλουμε να διαδηλώσουμε όλοι μαζί στο αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό συλλαλητήριο.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Διαβάστε επίσης

Αναχώματα στην ακροδεξιά επίθεση

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές στο συλλαλητήριο

Δηλώσεις για το συλλαλητήριο 3 Δεκέμβρη

Ηράκλειο

Εκκληση αντίστασης διανοούμενων και καλλιτεχνών – Οχι συγκυβέρνηση με φασίστες