Η κατάντια των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ - Στείλτε τους “αδιάβαστους”

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, μάλιστα, οι εσωκομματικοί του φίλοι κάνουν έκκληση: «Πρόεδρε, καλύτερα να μην πας στο Ισραήλ. Το κόμμα είναι σκορποχώρι. Πρέπει να μείνεις εδώ και να αναλάβεις πρωτοβουλίες». Με την επισήμανση αυτή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιχείρησαν να τον προειδοποιήσουν για το άγριο κλίμα που επικρατεί στο σώμα, αλλά και για την αναγκαιότητα - μεσούσης μιας από τις κρισιμότερες περιόδους για το μέλλον της χώρας - το κόμμα να έχει παρόντα αρχηγό.”

Αυτό που συμβαίνει, απουσία ή παρουσία του ΓΑΠ, είναι ότι οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει τον κατήφορο, ο καθένας με διαφορετικό στιλ, αλλά όλοι προς τα δεξιά. Ο Λοβέρδος σε ρόλο σωματοφύλακα του Παπανδρέου δήλωσε ότι “όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον Γ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα σε μακελειό”. Ο Χρυσοχοΐδης έκανε την περίφημη δήλωση ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, γιατί δεν υπήρχε περιθώριο χρόνου και επίσης γιατί εκείνο τον καιρό δεν καθόταν σε καρέκλα οικονομικού Υπουργείου, καθόταν στην καρέκλα του Υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη”. Βέβαια, από το Σεπτέμβρη του 2010 έγινε Υπουργός Ανάπτυξης, αλλά η υπογραφή του ήταν “στιγμιαίο λάθος”.

Θα του θυμίζαμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα “άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται”, όμως σε προτάσεις εκτροπής τον έχει ξεπεράσει η Διαμαντοπούλου. Η Υπουργός Παιδείας πρότεινε να παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το 2013 χωρίς εκλογές. Και μάλιστα να δεσμευτούν όλοι οι Υπουργοί ότι δεν θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές αλλά θα πάνε στα σπίτια τους.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον Παπαδήμο, συμπλήρωσε την πρότασή της λέγοντας πως δεν αρκούν τέτοιες συναντήσεις. Χρειάζονται “συγκεκριμένοι στόχοι, ποιοτικοί και ποσοτικοί. Μια αποφασισμένη κυβέρνηση, η οποία θα ελέγχεται κάθε μήνα βάσει αυτών των στόχων, από τη Βουλή και από το λαό, έως ότου υπάρξει μια ικανοποιητική σταθεροποίηση”. Μένει να μας πει τι σημαίνει “ελέγχεται από το λαό” μια κυβέρνηση με μη-εκλεγμένο τραπεζίτη πρωθυπουργό που δεν κάνει εκλογές.

Ο Ραγκούσης σε λογική που θα ζήλευε και ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν λάθος η υιοθέτηση της εφεδρείας από το ΠΑΣΟΚ. Διευκρινίζοντας μάλιστα, για να μην θυμώσει ο Σαμαράς, ότι “Όταν έλεγα ότι «ήταν λάθος μας που υιοθετήσαμε την πρόταση Σαμαρά για την εφεδρεία» αναφερόμουν όχι στην ευθύνη του κ. Σαμαρά για τη λάθος πρόταση αλλά στη δική μας ευθύνη για την υιοθέτηση αυτής της λάθος πρότασης”.

Θλιβεροί

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς αυτή τη συλλογή θλιβερών ανεκδότων. Όμως το κλίμα το συμπυκνώνουν ξανά τα ΝΕΑ σε δυο προτάσεις: “Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ηγεσίας», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης επανέφερε την πρότασή του για εκλογή ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε προσφάτως ο Νίκος Παπανδρέου και η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ο Γιώργος έπρεπε ήδη να έχει φύγει».”

Οι κόντρες του ΠΑΣΟΚ προκαλούν επιπλέον τριγμούς στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Παπανδρέου έχει κάνει γνωστό ότι θα ήθελε να διαγράψει τον Χρυσοχοΐδη. Όμως δεν του κάνει τη χάρη, γιατί είναι προφανές ότι ο Χρυσοχοΐδης επιδιώκει μια ανοιχτή σύγκρουση με τον ΓΑΠ που θα του προσφέρει κύρος στην εσωκομματική σύγκρουση. Έτσι ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Παπαδήμο να διώξει τον Χρυσοχοΐδη από υπουργό, αλλά ως τώρα “το αίτημα δεν διεκπεραιώθηκε”. Μάλιστα, παρά τις αντι-μνημονιακές κορόνες του Χρυσοχοΐδη, είναι από αυτούς που κρατάνε τις καλύτερες σχέσεις με τον Παπαδήμο.

Όλα τα στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχουν δεθεί χειροπόδαρα από τις ίδιες τους τις επιλογές -μπήκαν επικεφαλής της επίθεσης των Μνημονίων και τελικά έφτασαν να καλωσορίσουν φασίστες, νεοδημοκράτες και έναν αρχιτραπεζίτη στην κυβέρνησή τους. Γι'αυτό και στην εσωκομματική μάχη παρουσιάζονται όλοι τους σαν να τους έχουν κάνει λοβοτομή. Οι μεν “μνημονιακοί”, με επικεφαλής το Βενιζέλο, επιμένουν στο μοτίβο “σώσαμε τη χώρα”. Και οι Χρυσοχοΐδηδες θέλουν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει ποιοι είναι και τι έκαναν.

Όλοι τους θα ήθελαν να πέσει το ανάθεμα στον Παπανδρέου και οι ίδιοι να βγουν λάδι. Όμως ο κόσμος που αποδεσμεύεται μαζικά από το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από αμνησία. Όλοι οι δελφίνοι είναι γνωστοί. Όχι μόνο ο Βενιζέλος που ανέλαβε να διασώσει το Μνημόνιο μετά την απεργία της 15ης Ιούνη. Η Διαμαντοπούλου των σχολείων χωρίς βιβλία, των διαλυμένων Πανεπιστήμιων και η ίδια που αποκάλεσε τον Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ, καλύτερο βουλευτή. Ο Λοβέρδος που έκανε τις πιο άγριες περικοπές στη Δημόσια Υγεία και κατηγορούσε από το βήμα της Βουλής την Αριστερά ότι έχει καταστρέψει τη χώρα. Και βέβαια ο Χρυσοχοΐδης, ο φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μητσοτάκη και της CIA, υπουργός των ΜΑΤ επί Σημίτη και επί ΓΑΠ.

Όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως οι εκλογές στα σωματεία, όπου η ΠΑΣΚΕ βλέπει τις δυνάμεις τις να πατώνουν, δείχνουν ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ ψάχνει συνολική εναλλακτική, όχι απλώς έναν καλύτερο αρχηγό. Ακόμη και αν τον έψαχνε εξάλλου, δεν θα τον έβρισκε στη δελφινομαχία των αμετανόητων.

Το τρελοκομείο της πολτικής κρίσης

Οι “ισοδύναμες” περικοπές του Σαμαρά