Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα υπογράφει για τον Μ. Καμράν

Χιλιάδες είναι οι υπογραφές που απαιτούν την τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν, που συγκεντρώθηκαν σε εξορμήσεις σε γειτονιές, εργατικούς χώρους, σχολές, σχολεία, καθώς και στις εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στις χιλιάδες υπογραφές που ζητούν να μην κουκουλωθεί αυτή η υπόθεση είναι της Κωνσταντίνας Κούνεβα. «Την περασμένη Πέμπτη στα πλαίσια της περιοδείας που οργάνωσε η Εργατική Αλληλεγγύη στον Ευαγγελισμό, επισκέφτηκα την Κωνσταντίνα Κούνεβα», μας είπε η Τάνια Βριζάκη. «Μου έκανε ιδαίτερη εντύπωση το ενδιαφέρον της για πολλά ζητήματα αλλά ιδιαίτερα για την υπόθεση του Μοχάμεντ Καμράν και το γεγονός ότι πριν προλάβω καν να της το ζητήσω ζήτησε να υπογράψει στην καμπάνια».

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της άμεσης τιμωρίας των ενόχων για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν, πήρε το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, υιοθετώντας ψήφισμα που κατέθεσε η Κίνηση. Επίσης ανάλογο ψήφισμα υιοθέτησαν μία σειρά από Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητικών Συλλόγων. Στην Αθήνα ΦΛΣ, Πληροφορικής, Μαθηματικού, ΑΣΟΕΕ, Νομικής, Οικονομικού, ΑΣΠΑΙΤΕ, Αρχιτεκτονικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Φοιτητών Επικοινωνίας και ΜΜΕ έχει εντάξει το αίτημα της τιμωρίας των ενόχων της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν στο πλαίσιο αιτημάτων που ψηφίστηκε από την ΓΣ, επίσης το ψήφισμα πέρασε στη Συνέλευση Νομικής Θεσσαλονίκης και από το ΔΣ του Μουσικού Θεσσαλονίκης. Επίσης  ανάλογο ψήφισμα υιοθέτησαν οι Συνελευσεις Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου Κρήτης, Βιολογικού και Ιατρικής Ιωαννίνων, όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, του Συλλόγου Δασκάλων Περιστερίου, ο Σύλλογος Δασκάλων Νομού Χανίων, καθώς και το  Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες (Σ.Ε.Κ.Υ.Ι.Φ.). 

Ανοιχτή

Ανοιχτή συνάντηση, καλεί η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» την Τετάρτη 18 Νοέμβρη, στις 7.30μμ στην Αγορά Κυψέλης.

 «H συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα στις 2 Νοέμβρη ήταν ένας μεγάλος σταθμός στην κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία των φασιστών στη περιοχή», αναφέρει το κάλεσμα. «Δεν  εφησυχάζουμε! Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί μια Τοπική Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» για να δώσουμε συνέχεια και μονιμότητα στη παρέμβαση μας, να συσπειρώσουμε τον κόσμο από τις γειτονιές του Άγιου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, των Πατησίων, του Κολωνού, της Πλατείας Αττικής, του Γαλατσίου, που θέλει να δράσει και να πάρει πρωτοβουλίες. Θέλουμε μια τοπική επιτροπή που να συσπειρώνει εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, τους ίδιους τους μετανάστες, κόσμο που δρα στα κινήματα της περιοχής».

Σύσκεψη της Τοπικής Κίνησης Νίκαιας- Κορυδαλλού- Κερατσινίου έγινε το περασμένο Σάββατο στο Δημαρχείο Νίκαιας. Αφού έγινε ενημέρωση για την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης της δολοφονίας του Καμράν, αποφασίστηκε  το επόμενο διάστημα να ενταθεί η δράση της Κίνησης με μαζική συγκέντρωση υπογραφών και ψηφισμάτων, που απαιτούν την άμεση τιμωρία των δολοφόνων του πακιστανού μετανάστη. Τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν ήταν η έκδοση ανακοίνωσης, παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση ψηφίσματος στα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων, μαζική εξόρμηση και στήσιμο μικροφωνικής το Σάββατο 21/11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας Κορυδαλλού.    

Η Σύσκεψη της τοπικής Κίνησης στο Κουκάκι-Πετράλωνα-Κεραμεικός αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στις 3 Δεκέμβρη, καθώς επίσης και σε αντιρατσιστική έκθεση φωτογραφίας σε δύο σχολεία και σε καφετέρια των Πετραλώνων, με στόχο την διεύρυνση της καμπάνιας και την συγκέντρωση υπογραφών.


Το Σάββατο πρωί  14/11 στην οδό Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και στη φασιστική απειλή» σε συνεργασία με την Εργατική Αλληλεγγύη πραγματοποίησε εξόρμηση με στόχο τη στήριξη του λαϊκού αιτήματος για τιμωρία των ενόχων του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν. Η εξόρμηση αυτή συνοδεύτηκε από έκθεση φωτογραφιών με χαρακτηριστικές εικόνες από τις μεγάλες αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη δολοφονία των μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη, των διαδηλώσεων για το σκίσιμο του Κορανιού και τις πλωτές φυλακές της Frontex. 

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική, 25 άνθρωποι στήριξαν την κίνηση υπογράφοντας το κείμενό της κι ένας  από αυτούς έγινε μέλος τονίζοντας την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις. Κάποιοι είχαν και την αποφασιστικότητα να μας στηρίξουν και οικονομικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  έδειξε ομάδα μεταναστών που συμμετείχε σε άλλη κινητοποίηση πολύ κοντά στο δικό μας χώρο. Μας μίλησαν και όταν έμαθαν το σκοπό μας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους. Καθένας από αυτούς μας αφηγήθηκε τη δραματική περιπέτειά του μέχρι να βρει μια γωνιά πάνω σε αυτό τον πλανήτη για να επιβιώσει με ειρήνη και ασφάλεια. Θα προσπαθήσουμε να οργανώνουμε εξορμήσεις σε  εβδομαδιαία βάση καθώς διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος διέπεται από αντιρατσιστικό πνεύμα και μας συμπαραστέκεται. Η τιμωρία των ενόχων είναι ο τελικός στόχος μας. 
 
Άννα Χαραλαμπίδη, Δήμητρα Καλαντζή