Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πανεκπαιδευτική απάντηση ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από συνεδρίαση του ΔΣ στις 9/11/09 αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε στις 6/12/08:

- Η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας προκηρύσσει την Δευτέρα 7/12/09, 3ωρη στάση εργασίας (11-2 για την πρωινή βάρδια και 2-5 για την απογευματινή)

- Συμμετέχει στη σύσκεψη συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων (19/11) για τη  διοργάνωση συλλαλητηρίου με πανεκπαιδευτικό, πανεργατικό, παλλαϊκό χαρακτήρα.

- Καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία στις 7/12/09 προκειμένου να διεκδικήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του (η δίκη των φυσικών  αυτουργών ορίστηκε στις 14/12) και να καταδικάσουμε για μια ακόμη φορά την κρατική βία, τον αυταρχισμό  και Απαιτούμε: 

Σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας κατάργηση των τρομονόμων που χρησιμοποιούνται ήδη για τους συλληφθέντες μαθητές και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του ’99 κατά των μαθητικών καταλήψεων. Άμεσο αφοπλισμό της αστυνομίας, διάλυση των ΜΑΤ και των ειδικών δυνάμεων ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για τη νεολαία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους: να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας, να καταργηθούν με νόμο οι απολύσεις και το καθεστώς της επισφαλούς εργασίας με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, stage, ωρομίσθιοι, νοικιαζόμενοι)

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να πλαισιώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και με την ενεργό συμμετοχή του να δώσει τον χαρακτήρα του φετινού Δεκέμβρη, την αρχή ενός μαζικού, οργανωμένου και νικηφόρου αγώνα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Απόφαση της Γ’ ΕΛΜΕ

Κάλεσμα προς τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής για σύσκεψη συντονισμού της δράσης, Πέμπτη 19/11/2009, στις  7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α , πλ. Συντάγματος)

Το Δ.Σ. του Α’Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης  συνεδρίασε την Τρίτη 30/10/09 και συζήτησε για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το νέο προϋπολογισμό, τη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό κίνημα.  

Προτείνουμε στους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ για την επόμενη περίοδο :

Τη στήριξη και συνδιοργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης που καλεί το Συντονιστικό Ωρομίσθιων εκπαιδευτικών το Σάββατο 28 Νοέμβρη με κυρίαρχο το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία. 

Τη στήριξη και συνδιοργάνωση με το Συντονιστικό Νηπιαγωγών κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 30 Νοέμβρη, την υποστήριξη και υιοθέτηση του σχεδίου νόμου για το ωράριο που επεξεργάστηκε το Συντονιστικό, την ανάδειξη όλων των προβλημάτων της προσχολικής αγωγής.

Τη συμμετοχή στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου.

Την απαίτηση για απεργιακή κινητοποίηση και πανεκπαιδευτική δράση ενάντια στη λιτότητα και τον προϋπολογισμό από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Την προοπτική διοργάνωσης κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα.

Την οργάνωση πλατιάς σύσκεψης συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στις αρχές Δεκέμβρη, με συγκεκριμένο θέμα την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Την ανάγκη να ξεδιπλωθούν δράσεις, πρωτοβουλίες, καμπάνιες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά, θα απαιτούν άμεσες λύσεις στα ταμεία και τον ΟΠΑΔ, θα αντιστέκονται σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και θα προβάλλουν το σύνολο των δικαιωμάτων και αιτημάτων μας στην ασφάλιση και περίθαλψη. Την άμεση ανάγκη έκδοσης σχετικής αφίσας σε αυτή την κατεύθυνση με αντίστοιχο περιεχόμενο (κάτω τα χέρια από τα ταμεία – άμεση κρατική χρηματοδότηση σε Ταμείο Πρόνοιας και ΟΠΑΔ – κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη για όλους).

Τέλος, προτείνουμε την κοινή παρουσία για μια ακόμη χρονιά των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στην πορεία του Πολυτεχνείου με δικά τους μπλοκ πίσω από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. (15:30, πλ. Κλαυθμώνος)

Σύλλογος Δασκάλων Α’ Αθήνας

Ούτε σαράντα μέρες δεν χρειάστηκαν για να αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να διαψεύδει όσους είχαν την παραμικρή αυταπάτη για το αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής μετά την νίκη του στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη. 

Η COSCO και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα stage μπροστά στην μαζική απόλυση τους και πιο πρόσφατο παράδειγμα η επίθεση στους ωρομίσθιους και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς από τη νέα Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η Διαμαντοπούλου ξέχασε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της προς τους εκπαιδευτικούς και στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για τον τρόπο πρόσληψης τους. Είπε ότι το σύστημα που υπάρχει μέχρι τώρα οδηγεί σε «καρδιακή ανακοπή» της εκπαίδευσης καθώς «πρυτανεύουν τα κονέ, τα βύσματα και οι άκρες». Στην ουσία, προσπάθησε να ντύσει με «αξιοκρατικό» περιτύλιγμα το σχέδιο της για περικοπές τόσο στα κονδύλια όσο και στο προσωπικό.

Ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ και δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι πίνακες (αναπληρωτών, ωρομισθίων κτλ.) που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα ανατρέπει τα σχέδια περίπου 25 χιλιάδων ανθρώπων που «υπηρετούν χρόνια και χρόνια ως ωρομίσθιοι, όχι για να παίρνουν 10 ευρώ την ώρα μικτά χωρίς βιβλιάριο υγείας, αλλά επειδή το ίδιο το κράτος τους έδινε την προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Αθήνας.

Η Διαμαντοπούλου δικαιολογεί αυτήν την πρόταση της ως χτύπημα στα «κονέ», αλλά είναι σαν να λέει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φταίνε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξεχνάει ότι οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων δεν έκαναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα τεράστια κενά στα σχολεία, αλλά κάλυπταν αυτές τις θέσεις με ωρομίσθιους ή αναπληρωτές. 

Ψέματα

Το άλλο ψέμα είναι ότι αυτή η απόφαση είναι ενάντια στις πελατειακές αποσπάσεις στις διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτό το ζήτημα άλλη μια «παράλειψη» της Διαμαντοπούλου είναι ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες έχουν να γίνουν από το 1992 και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς τους αποσπασμένους. Επίσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει αυτές οι αποσπάσεις να γίνονται από τα αρμόδια όργανα από το 2002 και μετά (με νόμο που πέρασε το ΠΑΣΟΚ) αυτές κρίνονται από τον εκάστοτε υπουργό για προφανείς λόγους. 

Στην συνέντευξη της ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να υλοποιηθεί ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού» για τα πρώτα δύο χρόνια. Με άλλα λόγια, να βάλει σε εφαρμογή ένα κομμάτι της αξιολόγησης που έχει μείνει στα χαρτιά εξαιτίας του κινήματος των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Με αυτό βάζει ως στόχο να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία των νέων κομματιών λόγω του φόβου τους για το αν θα περάσουν το στάδιο του δόκιμου και ταυτόχρονα να υπονομεύσει την μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Οι αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι άμεσες. Το Συντονιστικό Ωρομίσθιων έβγαλε ανακοίνωση που καλεί σε συνέλευση μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για την Κυριακή 22/11, ενώ έχει καλέσει ήδη σε διαδήλωση το Σάββατο στις 28 Νοέμβρη στα Προπύλαια στις 11 το πρωΐ. Την αντίθεση τους στις ανακοινώσεις του Υπουργείου έχουν ήδη δείξει με τοποθετήσεις τους τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ.

Η απάντηση στην Διαμαντοπούλου και στα σχέδια της για την περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας και της ζωής χιλιάδων εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να δοθεί αποτελεσματικά και μαζικά. Την Πέμπτη 19 Νοέμβρη υπάρχει στα γραφεία της ΔΟΕ συνάντηση συντονισμού για τις κινητοποιήσεις στην επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Χρειάζεται να μπει και το θέμα των ωρομισθίων. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και να βάλουμε και τη Διαμαντοπούλου στη λίστα με τον Αρσένη, τη Γιαννάκου, τον Κοντογιαννόπουλο και όποιον άλλο κοντραρίστηκε με το πανεκπαιδευτικό κίνημα.

Νεκτάριος Δαργάκης