Περιβάλλον
12 Δεκέμβρη: Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή

Σύσκεψη γίνεται την Πέμπτη  19 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Πολυτεχνείο με θέμα τη διοργάνωση κινητοποίησης με αφορμή της Παγκόσμια Μέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή στις 12 Δεκέμβρη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Η 12η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως μέρα δράσης όχι μόνο στην Κοπεγχάγη, αλλά σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο και ήδη φορείς και οργανώσεις συντονίζονται για να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.

Το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης της 12 Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη είναι «Πρώτα ο πλανήτης-πρώτα οι άνθρωποι» και σύμφωνα με τους διοργανωτές, στους οποίους συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις από όλο τον κόσμο, η διαδήλωση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το Bella Centre στο οποίο θα γίνεται η Σύνοδος του ΟΗΕ. Δράσεις κοινωνικής ανυπακοής ξεκινάνε την επόμενη βδομάδα, ενώ τις μέρες που θα γίνεται η Σύνοδος θα οργανωθεί στην Κοπεγχάγη Αντί-Σύνοδος με εκδηλώσεις, σεμινάρια, συζητήσεις, εκθέσεις.  

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει υποτίθεται σκοπό τη δραστική μείωση των ρύπων, καθώς το 2012 λήγει η εφαρμογή του Πρωτόκολλου του Κυότο. Όμως τα νέα που έρχονται σχετικά με το τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο είναι απογοητευτικά. Oι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), μεταξύ των οποίων ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και ο Κινέζος Χου Ζιντάο κατέληξαν στη διαπίστωση ότι δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη και δεσμευτική σειρά μέτρων για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ούτε καν τη μείωση 50% μέχρι το 2050, στην οποία υποτίθεται ο Ομπάμα είχε συμφωνήσει. 

Δραστικές

Στην πραγματικότητα καμιά άρχουσα τάξη δεν θέλει να προχωρήσει στις δραστικές αλλαγές που χρειάζονται σήμερα. 

Καθώς οι εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις δραματικές της συνέπειες, δείχνουν ότι προχωράει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι πιστεύονταν πριν από λίγα μόλις χρόνια και ότι το πολύ σε δύο δεκαετίες η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Η πρόταση για μείωση 80% μέχρι το 2050 που έκαναν ο Σαρκοζί και ο Λούλα, μοιάζει «ριζοσπαστική» για τα πλαίσια της Συνόδου, αλλά είναι άπειρα ανεπαρκής για να σώσουν τον πλανήτη, εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες, καθώς χρειάζονται να μπουν κοντοπρόθεσμοι στόχοι και πιο δραστική μείωση των ρύπων. 

Στην ατζέντα των αρχηγών κρατών που θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, η καταστροφή του πλανήτη και των ζωών εκατομμυρίων ανθρώπων βαραίνει πολύ λιγότερο από τα κέρδη των πετρελαϊάδων, των εφοπλιστών, των αυτοκινητοβιομηχανιών, όλων των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών που τα συμφέροντά τους στηρίζουν. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανταγωνισμοί όλων των ειδών, ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες, ανάμεσα στις «αναπτυγμένες» και τις «αναπτυσσόμενες» χώρες του πλανήτη, ανάμεσα τις παλιές και τις νέες χώρες της ΕΕ για το ποιος θα μειώσει …λιγότερο τους ρύπους.

Είναι μια ατζέντα που καθορίζεται περισσότερο από αυτούς τους ανταγωνισμούς και τις «ανάγκες» της αγοράς. Οι αρχηγοί των κρατών «ψάχνουν» για «λύσεις» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίζουν την καταστροφή του πλανήτη. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η υπουργός Περιβάλλοντος Μπιρμπίλη η οποία σε συνάντηση παρουσίασης των θέσεων της Ελλάδας για την Κοπεγχάγη εστίασε «στις απαιτήσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων…»