Συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΝTEYΞΗ ΜΕ ΤΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Το κίνημα συμπαράστασης στην Κούνεβα πρέπει να συνεχίσει

Πώς βλέπεις τις δύο νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, την επικήρυξη των δραστών και τη συνέχιση της έρευνας;

Οσον αφορά την επικήρυξη θεωρώ ότι πρόκειται για ένα αποκορύφωμα λαϊκισμού και προσπάθειας αντιπερισπασμού του Χρυσοχοϊδη που, κατά τη γνώμη μου, είναι ο πρώτος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να αποτύχει σε ένα μήνα. Αυτό το δείχνει η Νίκαια, το δείχνουν τα Εξάρχεια, η Αγία Παρασκευή. Φαίνεται πως όταν ήταν μικρός διάβαζε πολύ ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ και έχει επηρεαστεί. Ομως οι συμπεριφορές του ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ προκαλούν όσους αρέσκονται να παίζουν τα παιχνίδια τύπου "ινδιάνοι και καϋμπόυδες" και τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Αγία Παρασκευή πριν λίγες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε αντίθετοι στη λογική των επικηρύξεων γιατί οπισθοδρομούν το νομικό πολιτισμό, απευθύνονται στη φιλοχρηματία και όχι στη συνείδηση δικαίου του κόσμου και επαναφέρουν σε μια εποχή βαρβαρότητας και αυτοδικίας που έχει ξεχαστεί.

Είναι μια προσπάθεια μέσα από την οποία η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται μια θετική εικόνα που έχει η Κωνσταντίνα Κούνεβα και το κίνημα συμπαράστασής της. Γιατί εδώ αναδεικνύεται και μια άλλου είδους υποκρισία της κυβέρνησης. Οταν στις 20 Οκτωβρίου οι δικηγόροι της Κ. Κούνεβα μαζί με αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ και του κινήματος συμπαράστασης επισκεφτήκαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Καστανίδη, για να του ζητήσουμε να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο, προφασίστηκε ότι δε μπορεί να παρέμβει γιατί η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ο ίδιος ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας, δεν έχει λόγο σε αυτή. Του απαντήσαμε βέβαια ότι δε συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απαίτηση να γίνει έρευνα σε βάθος. Παρέμβαση θα συνιστούσε αν του ζητούσαμε να αθωώσει ή να καταδικάσει κάποιον. Επέμεινε στην απάντησή του.

Επικήρυξη

Αρα διερωτώμαι για το εξής: ο κ.Καστανίδης ως αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει μία οποιαδήποτε δημόσια δήλωση για την Κούνεβα. Ο Χρυσοχοϊδης που δεν είναι καν αρμόδιος γιατί επεμβαίνει σε μια υπόθεση που ασχολούνται δικαστές, σε μια έρευνα που έχει αναλάβει η ανακριτής και η οποία διεξάγεται από την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να μιλά για προσωπικό του στοίχημα; Η επικήρυξη καταδεικνύει φυσικά το αδιέξοδο που έχει φτάσει η έρευνα. Αλλά ευθύνονται αυτοί που την έκαναν την έρευνα για το αδιέξοδο, η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα που δεν δείχνει καλά δείγματα με τις παρεμβάσεις αυτές και τις επικηρύξεις.

Οσο αφορά τη συνέχιση της έρευνας, θεωρώ ότι είναι μία εξέλιξη σημαντική και οπωσδήποτε θετική. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι βέβαια από το γεγονός ότι, ενώ έχουμε προβάλει πολύ περισσότερα αιτήματα ανακριτικών ενεργειών με το υπόμνημα που έχουμε δώσει από τον Ιούνιο στον ανακριτή, ο άνθρωπος αυτός τρεις μέρες μετά τις Ευρωεκλογές -δεν μπορώ να μην συσχετίσω με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών τη συμπεριφορά του- περάτωσε την ανάκριση. Η συνέχεια ήταν να χρεωθεί η δικογραφία σε έναν εισαγγελέα, αυτός πράγματι να την ξαναστείλει στον ανακριτή παραγγέλλοντας του να κάνει ανακριτικές πράξεις και συγκεκριμένα τρία πράγματα.

Πρώτον να ξαναεξετάσει τους 45 μάρτυρες που είχαν εξεταστεί στην υπόθεση αυτή. Δεύτερον να εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση την Κωνσταντίνα και τον “Αλβανό” που θεωρήθηκε ύποπτος και τρίτον να εξετάσει την ίδια την Κωνσταντίνα. Ο ανακριτής επέμεινε στην άρνησή του και έστειλε πίσω τη δικογραφία στον εισαγγελέα αρνούμενος να εκτελέσει την παραγγελία και στα τρία σκέλη. Τότε ο εισαγγελέας, όπως είχε υποχρέωση, διαβίβασε την υπόθεση των Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που επέλυσε τη διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα ως εξής: πρώτον, απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα για την επανεξέταση των 45 μαρτύρων με το αιτιολογικό ότι προβάλλεται αόριστα και δεν αιτιολογείται για ποιο λόγο πρέπει να εξεταστεί και ποιος. Θεωρούμε ότι είναι αβάσιμο αυτό, οι μάρτυρες έπρεπε να επανεξεταστούν διότι πάρα πολλοί από αυτούς είχαν πράγματα να δώσουν. Ελπίζω ότι από την κατάθεση της Κωνσταντίνας θα δημιουργηθούν τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν στην επανεξέταση των μαρτύρων αυτών και στην αναζήτηση της αλήθειας.

Δεύτερον, απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του “Αλβανού” με την Κωνσταντίνα. Καλά έκανε, θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι αδιέξοδη και ένας τρόπος για να ξεφορτωθεί η αστυνομία την υπόθεση από τα χέρια της. Εξάλλου η αστυνομία έχει αποδείξει ότι όταν θέλει να τυλίξει κάποιον σε μια κόλλα χαρτί ξέρει πολύ καλά να το κάνει, αλλά οι συνήγοροι της Κούνεβα και το κίνημα συμπαράστασης δεν επιζητά κατασκευή ενόχων και υπόπτων επιζητά την ανεύρεση της αλήθειας και κυρίως κατά τη γνώμη μου επιζητά την ανατροπή της πολιτικής που γεννά θύματα όπως η Κωνσταντίνα.

Το τρίτο αίτημα είναι να εξεταστεί η ίδια. Ο ανακριτής δεν πήγε στην Κωνσταντίνα από το μήνα Φεβρουάριο μέχρι τώρα για να της πάρει μία κατάθεση. Και ήταν μια περίοδος που η Κωνσταντίνα μόλις είχε αρχίσει να μιλάει, έως τότε έγραφε σημειώματα μόνο, είχε προβλήματα στην ακοή, ζαλιζόταν, δεν μπορούσε πολύ ώρα να μιλάει κλπ. Η Κωνσταντίνα όμως εδώ και μήνες έχει τη δυνατότητα και πολύωρες συζητήσεις να κάνει και νηφαλιότητα έχει και οπωσδήποτε έχει ξαναβρεί τη μνήμη της και συνεπώς θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά. Δεν το έκανε ο ανακριτής αυτό και ήρθε το βούλευμα που διέταξε την συνέχιση της ανάκρισης προκειμένου να ληφθεί συμπληρωματική κατάθεση για να διευκρινίσει σχετικά με τα αίτια της εναντίον της επίθεσης και τους πιθανούς ύποπτους δράστες.

Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που έφερε την απόφαση για τη συνέχιση της έρευνας;

Αν υπήρξε για την Κούνεβα ένα ευτυχές σημείο είναι ότι η επίθεσή της έγινε μετά το Δεκέμβρη. Ηταν καθοριστική η δυναμική του Δεκέμβρη στην απαρχή του κινήματος συμπαράστασής της, ανέδειξε κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις οι οποίες υπέβοσκαν, έβγαλε στην επιφάνεια τη γενιά της ανασφάλιστης εργασίας, της μαύρης δουλειάς, των stage, των 700 ευρώ και όλης αυτής της εργασιακής βαρβαρότητας που έχει επικρατήσει και μπόρεσε να ασκήσει μία πίεση ποικίλη και συνεχή. Και είναι άξιο λόγου ότι το έπραξε χωρίς να έχει την υποστήριξη ούτε της ΓΣΕΕ ούτε της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΚΚΕ. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας από αυτούς, δε συμμετείχε στο κίνημα συμπαράστασης.

Κι όμως υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός σωματείων που όλο και μεγάλωνε και συγκρότησε την επιτροπή. Εγιναν διαδηλώσεις ιδίως τις πρώτες μέρες αυθόρμητες που ξεχείλιζαν ποτάμια στους δρόμους, καταλήψεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διεθνείς κινητοποίηση και διαδηλώσεις στο εξωτερικό, Στη δικογραφία υπάρχουν 22 χιλιάδες υπογραφές από τη Διεθνή Αμνηστία. Ο,τι αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί οφείλεται στο κίνημα. Κάτω από άλλες συνθήκες, η υπόθεση αυτή δε θα απασχολούσε ούτε το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς της Κούνεβα.

Χρειάζεται το κίνημα να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής που διαμορφώνει θύματα εκμετάλλευσης όπως η Κωνσταντίνα. Αν δεν υπήρχε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δε θα υπήρχαν Κούνεβες. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με το δουλεμπόριο και την αθρόα εισδοχή των εταιριών εργολαβίας καθαρισμού στο δημόσιο, είναι αυτή που άνοιξε την πόρτα στην ανασφάλιστη μαύρη εργασία, στην υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και διαμόρφωσε προλετάριους σαν την Κούνεβα και ταυτόχρονα μια αστική τάξη η οποία βγαλμένη μέσα από την καρδιά του δημοσίου πλουτίζει αγοράζοντας και μεταπουλώντας ανθρώπινη εργασία.

Στα πλαίσια αυτά, η εκπομπή του Θεοδωράκη παρά το γεγονός ότι προκάλεσε και πέτυχε μια συγκινησιακή απήχηση στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού, είχε ως κύριο χαρακτηριστικό μια εξαϋλωση του προσώπου της, απόσπαση από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε η δράση της και προκλήθηκε η επίθεση εναντίον της. Κι αυτό για να μπορέσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση με τη χρήση αυτών των ευτελών επικοινωνιακών μεθόδων που ανέφερα πριν να αποκτήσει κάποια δυνατότητα αξιοπιστίας και αντιπερισπασμό απέναντι στα μέτωπα που ετοιμάζει.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν αντί να προχωρά σε μεγαλοστομίες και λαϊκίστικες διακηρύξεις οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταργήσει τους νόμους αυτούς. Δεν πρόκειται να το κάνει, είναι δουλειά του κινήματος να πιέσει και να το πετύχει. Οσον αφορά την Κωνσταντίνα και την πορεία των αστυνομικών ερευνών, πιστεύω ότι η ανυποχώρητη πίεση απέναντι σε ανακριτές, δικαστές, εισαγγελείς για τη συνέχιση των ερευνών και η συνεχής εποπτεία του ανακριτικού έργου είναι εκείνη η οποία θα δημιουργήσει τις ελπίδες για να φτάσει η έρευνα σε βάθος και να αποκαλυφτούν οι ένοχοι.

Παράλληλα με την υπόθεση της Κωνσταντίνας, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Τι πιστεύεις για τις εξαγγελίες Καστανίδη;

Οι στατιστικές του πληθυσμού των φυλακών έχουν διαψεύσει όλες τις υποσχέσεις και τα εγχειρήματα όλων των υπουργών Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια διότι είναι υποσχέσεις που δόθηκαν απέναντι σε κινητοποιήσεις των φυλακισμένων. Ετσι και τώρα, ο Καστανίδης τις δηλώσεις αυτές τις κάνει για να προλάβει ένα φούντωμα που έρχεται και έχει ξεκινήσει από τις φυλακές του Δομοκού και άλλες και κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε πανελλαδική εξέγερση των φυλακισμένων. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει σταματήσει εκείνη η δικαστική πρακτική και γενικότερα κυβερνητική πολιτική η οποία επιβραβεύει τους δικαστές που είναι αυστηροί και προφυλακίζουν ή επιβάλουν βαριές ποινές.

Οι φυλακές όπως είναι γνωστό έχουν σήμερα πληθυσμό γύρω στα 13 χιλιάδες άτομα κρατούμενους, εκ των οποίων οι μισοί είναι αλλοδαποί και οι περισσότεροι είναι μέσα για αδικήματα τύπου παράνομη είσοδος στη χώρα ή μικροαδικήματα για τα οποία δεν έχουν να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Οι μισοί επίσης φυλακισμένοι είναι άμεσα ή έμμεσα για χρήση ναρκωτικών. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για την αναδιαμόρφωση του ποινικού πλαισίου έτσι που να αδειάσουν οι φυλακές, όλα αυτά είναι ημίμετρα. Ακόμα και όταν υπήρχαν προφυλακίσεις για πλημμελήματα, το 1978 για παράδειγμα οι φυλακές είχαν 2.500 κρατούμενους. Σήμερα που η προφυλάκιση επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα έχουν 13.000 κρατούμενους.

Ολοι οι υπουργοί έχουν παίξει με τους φυλακισμένους και ορισμένοι πολιτικοί φορείς πολύ άσχημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα. Ακούμε πάλι εξαγγελίες, για άλλη μια φορά τις κάνει μόνος του χωρίς να λάβει υπόψη του δικηγορικούς συλλόγους, κοινωνικούς φορείς και έτσι κρατάμε μικρό καλάθι.