Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φιάσκο η σύσκεψη για «συλλαλητήριο ενάντια στην τρομοκρατία»

Αναβλήθηκε «προσεχώς», η σύσκεψη για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου «ενάντια στη βία και την τρομοκρατία» που είχε καλέσει το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ την προηγούμενη Πέμπτη 12 Νοέμβρη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας – μια μεθόδευση που ξεσήκωσε κύμα κατακραυγής στους χώρους της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Πιο πριν, σε συνεδρίαση της  Εκτελεστικής της ΠΟΣΔΕΠ, το προεδρείο δέχτηκε σκληρή κριτική για τη γραφειοκρατική και αντιδημοκρατική του στάση και αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου και να την αντικαταστήσει με πρόταση για «άλλες εκδηλώσεις».    

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δεκάδες φοιτητές, που μετέφεραν αποφάσεις συνελεύσεων που γίνονταν εκείνη την ώρα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του ΔΣΑ στην Ακαδημίας, φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της ΠΟΣΔΕΠ. Αποφάσεις ενάντια στη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, πολλές ομόφωνες, βγήκαν σε όλες πρακτικά τις γενικές συνελεύσεις που γίνονταν την ίδια μέρα- στις συνελεύσεις της ΑΣΟΕΕ, των Μεταλλειολόγων, των Ηλεκτρολόγων, των Τοπογράφων Μηχανικών, των Χημικών Μηχανικών, της ΦΛΣ, των Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πληροφορικής, της Νομικής, των Ναυπηγών, της ΣΕΜΦΕ.

Στην περιοχή γύρω από την Ακαδημίας υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και στις 7μμ, ώρα στην οποία ήταν καλεσμένη η σύσκεψη, μια διμοιρία ΜΑΤ προσπάθησε να εμποδίσει τη διαμαρτυρία αποκλείοντας την είσοδο του ΔΣΑ, απαιτώντας από τους δικηγόρους να δείχνουν την κάρτα τους για να μπουν στο κτίριο (!) και προσπαθώντας να απαγορεύσει σε δημοσιογράφους τη φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος.

Διαμαρτυρίες

Κάτω από διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, αλλά και περαστικών, τελικά η διμοιρία αποσύρθηκε. Ετσι κι αλλιώς δεν είχε να παίξει και κανένα ρόλο, αφού τελικά από τον μακροσκελή κατάλογο των φορέων που κατά την ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ «είχαν την πρόθεση» να συμμετάσχουν τελικά δεν συμμετείχε σχεδόν κανένας – στο δωμάτιο κάποιου ορόφου του κτιρίου στη «σύσκεψη» παραβρέθηκαν μόνο οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. 

Όταν μάλιστα, το προεδρείο  ρωτήθηκε αν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «φορείς» και αν έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν τις αποφάσεις των Γ. Σ , απάντησε αρχικά θετικά και μετά αρνητικά όταν διευκρινίστηκε ότι τα ονόματα των φοιτητών δεν ήταν ίδια με αυτά που -χωρίς καν να μεταφέρουν αποφάσεις συνελεύσεων και προφανώς προϊόντα προ συνεννόησης - περίμεναν!  

Ηδη από τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί η χυδαία προσπάθεια της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ να προκαταβάλλει κομπιναδόρικα - με τη φράση «έχουν την πρόθεση» - αποφάσεις Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Φορέων που δεν είχαν καν συνεδριάσει για να βγάλουν απόφαση! Οσες Ομοσπονδίες εκ των υστέρων συνεδρίασαν, όπως η  ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ, απέρριψαν την πρόταση. Μέσα στην ίδια την ΠΟΣΔΕΠ η απόφαση για συλλαλητήριο είχε ληφθεί χωρίς καν να συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας. Το όλο θέμα άνοιξαν κεντρικά πολιτικά με πρότασή τους βουλευτές της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ ενώ σιωπά για όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα απέναντι στις επιθέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αποφάσισε να παίξει το ρόλο του «λαγού» για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες συναίνεσης και «εθνικών μετώπων» ακόμα και με την Εκκλησία και τους Καρατζαφέρηδες. Το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα θα απομονώσουν και στο μέλλον κάθε τέτοια προσπάθεια.