Εργατικό κίνημα
Πειραιάς: Η COSCO δεν θα περάσει

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών αποφάσισαν αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης 10 Νοέμβρη τα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Λίγες ώρες νωρίτερα το Πρωτοδικείο Πειραιά είχε βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, ενώ ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Ανωμερίτης υποσχόταν για άλλη μια φορά εκ μέρους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ότι θα γίνει «διάλογος».

Από την 1η Οκτώβρη, όταν ξεκίνησε ο πρώτος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ Πειραιά στην κινεζική COSCO, ο αγώνας των λιμενεργατών δέχτηκε τη σκληρή επίθεση της νέας κυβέρνησης και όλου του επιχειρηματικού κόσμου. Μέχρι τις 17 Οκτώβρη που αποφασίστηκε η πρώτη αναστολή των κινητοποιήσεων, η προπαγάνδα για το «συντεχνιακό αγώνα των λιμενεργατών» που δεν «θέλουν να χάσουν τα προνόμια και τις παχυλές αμοιβές τους» προκαλώντας «έμφραγμα στην αγορά» έγινε συστηματική. Το ίδιο επαναλήφθηκε από τις 3 Νοέμβρη όταν τα συνδικάτα των λιμενεργατών επέστρεψαν στον αγώνα μετά την ανοιχτή παραδοχή της αρμόδιας υπουργού Κατσέλη ότι στο εξής αφεντικό στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά θα είναι η COSCO. Οι συκοφαντίες και τα ψέματα συνδυάστηκαν με την δικαστική αγωγή των Εμπορικών Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων κατά της απεργίας τους.

Παρά τις επιθέσεις, οι λιμενεργάτες αντιστάθηκαν με αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα και έτσι μπορούσαν να συνεχίσουν. Οι υποσχέσεις του Ανωμερίτη σήμερα δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έδωσε η Λούκα Κατσέλη στις 17 Οκτωβρίου και οι οποίες γρήγορα αποδείχτηκαν κενό γράμμα, οδηγώντας τους λιμενεργάτες στην σωστή απόφαση να ξεκινήσουν ξανά απεργία διαρκείας. Ο «διάλογος» του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, όπως και της Κατσέλη, δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τη σύμβαση παραχώρησης με την COSCO, δηλαδή το ξεπούλημα του λιμανιού στην κινεζική πολυεθνική. Αντίθετα, παίρνει ως δεδομένη την ισχύ του νόμου και την ιδιωτικοποίηση του Σ.ΕΜΠΟ και απλά δεσμεύεται, ξανά στα λόγια, για τη «βελτίωση» της συμφωνίας.

Υποσχέσεις

Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς αντίκρισμα κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν κοιτάξει κανείς τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις του Ανωμερίτη με την ΣΕΠ – τη θυγατρική της COSCO που θα διαχειριστεί το λιμάνι. Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι η συμμετοχή ενός εκπροσώπου του ΟΛΠ στο ΔΣ της ΣΕΠ και να παγώσει ξανά για ένα διάστημα η εγκατάσταση της εταιρείας στον Πειραιά –χωρίς βέβαια να χάνει τα λεφτά της αφού ο ΟΛΠ θα της αποδώσει πλήρως το τίμημα με την ολοκλήρωση του διαλόγου. 

Ακόμα και αυτό, όμως, έχει αρχίσει να παραβιάζεται. Η ΣΕΠ μπορεί να μην κόβει τιμολόγια, αλλά από τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη μπήκε στο λιμάνι. Από την πρώτη ημέρα διέκοψε τη σύμβαση με την μέχρι σήμερα εταιρία καθαρισμού «Οικολογική ΑΕ» στέλνοντας σε υποχρεωτική άδεια όλες τις καθαρίστριες, καθώς θα δώσει σε άλλη εταιρία τον καθαρισμό.

Επιπλέον ο Ανωμερίτης παρουσίασε ως τεράστια επιτυχία τη δέσμευση της ΣΕΠ ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα είναι Ελληνες πολίτες. Λες και το πρόβλημα των απεργών ήταν οι μετανάστες και όχι το ξεπούλημα μιας δημόσιας κερδοφόρας επιχείρησης στους ιδιώτες που θα σημάνει απολύσεις και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Ο ρατσισμός του Ανωμερίτη δεν πρόκειται να χρεωθεί στους λιμενεργάτες.

Ακόμα και οι διαβεβαιώσεις ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα διασφαλιστούν είναι σκέτη κοροϊδία. Οι λιμενεργάτες δεν έχουν κανένα λόγο να εμπιστεύονται τον Ανωμερίτη και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Οι ίδιοι άνθρωποι ενάμιση μόλις μήνα νωρίτερα, πριν τις βουλευτικές εκλογές, υπόσχονταν ότι ως κυβέρνηση θα «επαναδιαπραγματευτούν» τη συμφωνία. Σήμερα, εκφράζουν το σεβασμό τους στη σύμβαση με την COSCO και τονίζουν σε όλους τους τόνους πόσο στρατηγικής σημασίας είναι για την Ελλάδα η συνεργασία με την Κίνα. Τίποτα δεν τους εμποδίζει να κάνουν πίσω και στα εργασιακά. Μόνο η πίεση της απεργίας θα μπορούσε να τους εμποδίσει.

Γι’ αυτό και η απόφαση των ηγεσιών των λιμενεργατών να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν λάθος. Ο «διάλογος» ήταν και είναι στημένος, μόνο και μόνο για να σταματήσουν οι απεργίες την κρίσιμη, για τα κέρδη των επιχειρήσεων, περίοδο των γιορτών που έρχονται. Αντίθετα η συνέχιση της απεργίας αυτή ακριβώς τη στιγμή, με τις γιορτές μπροστά, ήταν το πιο δυνατό όπλο που μπορούσε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση. Ακόμα και με την καταδικαστική από τα δικαστήρια απόφαση, οι λιμενεργάτες μπορούσαν να συνεχίσουν. Είτε κηρύσσοντας απεργία με άλλα αιτήματα –η απόφαση του Πρωτοδικείου απαγορεύει την απεργία με τα ίδια αιτήματα- είτε απαιτώντας από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να τους καλύψει και να κηρύξει αυτό τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι θα άνοιγε και ο δρόμος για να εκφραστεί η συμπαράσταση που έχουν κερδίσει από την πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας όλο αυτό το διάστημα.

Ακόμα και τώρα, ο αγώνας των λιμενεργατών δεν έχει λήξει, η ιδιωτικοποίηση δεν έχει κριθεί οριστικά. Ο «διάλογος» θα καταρρεύσει και τότε, οι λιμενεργάτες μπορούν να ξαναβγούν στον αγώνα μέχρι τη νίκη.


Τη συνέχιση της καμπάνιας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, παρά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, αποφάσισε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών.

Η Επιτροπή συνεχίζει να μαζεύει υπογραφές συμπαράστασης στους λιμενεργάτες καθώς και ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και συλλόγους με στόχο να κρατηθεί το μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού ανοιχτό. Συνεχίζει επίσης να προβάλει την απαίτηση από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να κηρύξει 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στον αγώνα των λιμενεργατών και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης για να εκφραστεί η συμπαράσταση των εργαζόμενων. Το ίδιο απαιτεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για μια Πανεργατική Απεργία με αιχμή το σταμάτημα της παράδοσης του ΟΛΠ στην COSCO. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες τους λιμενεργάτες του Πειραιά, για να τους παραδώσει τις υπογραφές και τα ψηφίσματα και να τους μεταφέρει την εμπειρία της από τις περιοδείες στους εργατικούς χώρους.