ΑΕΙ - ΤΕΙ: Συνεχίζουν οι διοικητικοί

Συνεχίζουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ τις καταλήψεις και απεργίες ενάντια στις απολύσεις.

H Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων και νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή 7/12 στις 10πμ στο αμφιθέατρο 14 της Νομικής Σχολής. Τη Δευτέρα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ Διοικητικοί του ΕΚΠΑ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας να αποφασίσει άμεσα απεργία σε όλο το Δημόσιο, ενώ την Πέμπτη 6/12 προχωρούν σε νέα στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου, και συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 11πμ μαζί με φοιτητικούς συλλόγους στα Προπύλαια.

“Δημιουργούμε απεργιακό ταμείο για την κάλυψη των εξόδων των κινητοποιήσεων μας”, αναφέρει η απόφαση της συνέλευσης. “Ενημερώνουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα: Ενισχύουμε τα κλιμάκια ενημέρωσης και παρέμβασης στους χώρους εργασίας μας. Παρεμβαίνουμε σε ορκωμοσίες, συνελεύσεις μελών ΔΕΠ, μαθήματα και συνελεύσεις φοιτητών για ενημέρωση και προτροπή σε αγωνιστική δράση”.

“Εχουμε ξεκινήσει τον αγώνα μας από πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και συνεχίζουμε ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων μας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν σε κατάρρευση όλο το δημόσιο τομέα”, μας είπε η Τασούλα Βεζιρτζόγλου, από το Σύλλογο Διοικητικών ΤΕΙ Αθήνας που συμμετείχε με μαζικό μπλοκ στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Παρασκευή 30/11. “Οι απολύσεις είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατάρευση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκείας μέχρι να ανατραπουν όλες αυτές οι πολιτικές που οδηγούνε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης ανεργίας και ανθρωπιστικής κρίσης”.

Κατάληψη στην τυπογραφική μονάδα του ΕΚΠΑ έκαναν την περασμένη εβδομάδα και οι φοιτητές ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικού Νομικής.”Από το επόμενο εξάμηνο μας κόβουν όλα τα συγγράμματα σε όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ”, μας είπε η Σοφία. “Εμείς αρχικά απαιτήσαμε να τυπώσουμε κάποια συγγράμματα τα οποία τα χρειαζόμαστε για αυτό το εξάμηνο και δεν μπορούμε να τα πάρουμε γιατί δικαιούμαστε μόνο ένα σύγγραμμα και από κει και πέρα ο απότερος στόχος είναι να δοθεί κονδύλι για να μπορέσουμε και το επόμενο εξάμηνο να έχουμε δωρεάν συγγράμματα. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και πιστεύουμε ότι αν είμαστε μαζί φοιτητές και εργαζόμενοι θα νικήσουμε”.


Γιάννενα: Διοικητικοί ενάντια στις απολύσεις

Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ αποφάσισαν απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων κι αυτό το βάφτισαν δημοσιονομική προσαρμογή. Εμείς επιλέξαμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλου του λαού για δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο και να σταματήσουμε την επίθεση των κοινωνικών κανίβαλων και σε αυτό το πλαίσιο να μην επιτρέψουμε τις απολύσεις. Είναι πλέον σαφές ότι οι απολύσεις προσωπικού γίνονται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της κατάργησης βασικών κοινωνικών παροχών (Δημόσια Υγεία, Δημόσια Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση).

Η πολιτική αυτή στρέφεται κατά των θεμελιωδών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού. Οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο σημαίνουν άλλες τόσες και περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα. Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων ονομάζοντας τις απολύσεις μετακινήσεις-μετατάξεις, αλλά δεν μας λεν πού θα μεταταγούν οι συνάδελφοι, αφού από πέρυσι έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις του δημοσίου, ενώ φέτος καταργούν όλες τις οργανικές θέσεις αυτών που θέτουν σε διαθεσιμότητα.

Προσπαθούν να διαλύσουν τους αγώνες, που φαίνεται να παίρνουν διαστάσεις ανησυχητικές για αυτούς, τρομοκρατώντας τον λαό με συλλήψεις αγωνιστών και επιθέσεις ΜΑΤ. Παρόλα αυτά, τα πανεπιστήμια έχουν ανοίξει μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά, ανυποχώρητο και δυναμικό, όπως και άλλοι χώροι. Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συμπαράταξη με τον σύλλογο ΕΤΕΠ του Π.Ι. βρισκόμαστε εδώ και 20 περίπου μέρες σε συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις (απεργίες-καταλήψεις).

Οι εργαζόμενοι έχουμε δημιουργήσει κλίμα ενότητας και συμπαράταξης, σαν να απολυόμασταν όλοι άμεσα, αντιλαμβανόμενοι απλά ότι έρχεται και η σειρά μας.

Αναγκάσαμε (σε συνεργασία με τους περισσότερους πρωτοβάθμιους συλλόγους των ΑΕΙ-ΤΕΙ) την ομοσπονδία μας να πάρει αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις με συνέχεια και διάρκεια, απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ να κάνει το ίδιο, καθώς ζητάμε και συμπαράσταση-συμπαράταξη του ιδιωτικού τομέα με αντίστοιχες αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θα σαρώσει Τμήματα, Σχολές, ΑΕΙ, ΤΕΙ ολόκληρα, με δραματικές επιπτώσεις σε φοιτητές, και μαζικές απολύσεις σε ΔΕΠ και εργαζόμενους.

Υπ’ αυτή την έννοια επιδιώκουμε την ένταξη φοιτητών και ΔΕΠ σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, ενάντια συνολικά στον νέο νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Φροντίζουμε τη σύνδεση του αγώνα μας με τους αγώνες των άλλων σωματείων, με συντονισμό των δράσεων και ενημέρωση σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσκληση σε κοινές συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Βούλα Δρόσου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Πάτρα: Μαζί με τους φοιτητές έξω από το Σύνοδο των Πρυτάνεων

Την Παρασκευή 30/11 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από Φοιτητικούς Συλλόγους της Πάτρας και των Ιωαννίνων έξω από το ξενοδοχείο Porto Rio, όπου θα συνεδρίαζε η Σύνοδος των πρυτάνεων με κύριο ζήτημα το σχέδιο “Αθηνά”.

Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται πλέον αναλυτικά και λεπτομερειακά στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι πρυτάνεις έχουν κληθεί από το υπουργείο Παιδείας (όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ) να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές σε σχολές και σε τμήματα. Σύμφωνα με το «Αθηνά», θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, μετονομασίες ακόμη και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.

Η κινητοποίηση στηρίχθηκε και από τους διοικητικούς του πανεπιστημίου Πατρών που πλέον βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις απολύσεις. Φοιτητές και εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα, ενάντια στο νέο νόμο και την κυβέρνηση για όση ώρα πραγματοποιούνταν η Σύνοδος. Αντιπροσωπεία 15 φοιτητών παρέμβηκε στη Σύνοδο δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή της στις επιθέσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή το πανεπιστήμιο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 3/12 οι Διοικητικοί ψήφισαν στη συνέλευση τους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους με στάσεις εργασίας, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση. Σε νέο γύρο συνελεύσεων βρίσκονται και οι σύλλογοι των φοιτητών για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για τα τέσσερα χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη...

Ράνια Κούτσικου


Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο την Τρίτη 4 Δεκέμβρη θα ξεκινούσε στην πλατεία Γεωργίου το συλλαλητήριο που είχαν από κοινού καλέσει οι Σύλλογοι Εργαζόμενων της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, τα Σωματεία του Δήμου Πάτρας, η ΔΕΥΑΠ και τα ΕΑΣ(ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).