Νοσοκομεία: Πανελλαδικός συντονισμός

“Από το Μεσολόγγι ως την Ικαρία, όλοι μαζί παλεύουμε για δωρεάν Υγεία” - “Ούτε στην Πρέβεζα, ούτε πουθενά τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά” ήταν κάποια από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που απειλούνται με συγχωνεύσεις και συμπαραστάτες και συμμετείχαν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από στο Υπουργείο Υγείας. Τη συγκέντρωση των εργαζομένων ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας, ενώ στο τέλος της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ σύσκεψη με τη συμμετοχή εργαζομένων από τα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας και συμπαραστάτες που έβαλε τα επόμενα βήματα.

“Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα κινητοποίησης και συντονισμού που χρειάζεται να συνεχιστεί” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείο Ικαρίας, Σωτήρης Δρούλιας, από όπου και ξεκίνησε η πρωτοβουλία για αυτήν την κινητοποίηση της περιφέρειας που αγκαλιάστηκε από τα σωματεία της Αττικής που συμμετείχαν στο Συντονισμό του Αγίου Σάββα, για να καλυφθεί τελικά και από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Μετά από πλούσια συζήτηση προτάθηκαν σαν επόμενα βήματα η κήρυξη της 12ης Δεκέμβρη σαν μέρας πανελλαδικής δράσης σε όλα τα νοσοκομεία, η οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη (πιθανή ημερομηνία 24ωρης απεργίας ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ 19/12), νέα πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη και τα νοσοκομεία να γίνουν κέντρο δράσης ευρύτερων τοπικών συντονισμών.

Η ίδια η συγκέντρωση ήταν μαζική και με παλμό. Μετά τη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι με τα πανώ τους από τα νοσοκομεία της Πρέβεζας και του Μεσολογγίου που κατέβηκαν με πούλμαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, ενώ παρά το ότι το πλοίο δεν έπιασε ποτέ στην Ικαρία μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και πολλών κατοίκων του νησιού και Ικαριωτών που ζουν στην Αθήνα και ήρθαν για να συμπαρασταθούν.

Παρουσία με πανό είχαν επίσης οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Νάξου, καθώς και αντιπροσωπεία από τη Λήμνο, όπου την προηγούμενη βδομάδα υπήρχε μαζική κινητοποίηση όλου του νησιού ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Μαζί με τους εργαζόμενους από την περιφέρεια στην κινητοποίηση συμμετείχαν με πανώ οι εργαζόμενοι του Αγίου Σάββα, του Γεννηματά, του Θριάσιου, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, σύλλογοι Ικαριωτών Αθήνας, η ΟΕΝΓΕ και το ΠΑΜΕ Υγειονομικών.

“Εχουμε περικοπές παντού και δυσκολευόμαστε πια να τα βγάλουμε πέρα” μας λέει η Σοφία Κρούκη, νοσηλεύτρια στον τομέα ψυχικής υγείας του νοσοκομείου Πρέβεζας. “Ειδικά για τους δικούς μας ασθενείς που ήταν τριάντα χρόνια έγκλειστοι στα ψυχιατρεία διεκδικούμε την καλύτερη ποιότητα ζωής”. “Κάθε μέρα ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα στην υγεία τη δημόσια και δωρεάν. Καλείται να πληρώσει σήμερα στα νοσοκομεία, αύριο θα καλείται να κάνει χιλιόμετρα για να βρει δημόσιο νοσοκομείο, μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικά, αλλά αυτός δεν θα έχει τα χρήματα” πρόσθεσε η συνάδελφός της Αριστέα Ζήκα.

“Θέλουν να κάνουν συγχώνευση του νοσοκομείου Μεσολογγίου με αυτό του Αγρινίου και κινδυνεύει το ίδιο το νοσοκομείο και θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Εχουμε στο πλευρό μας όλη την πόλη και τη γύρω περιοχή είναι μαζί μας όλα τα σωματεία, οι δήμοι. Δεν θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, υπάρχει αγωνιστικό κλίμα, δεν πάει άλλο” μας είπε η Αναστασία Μηλαροκώστα.

“Η προσπάθεια συγχώνευσης του νοσοκομείου είναι ενταγμένη στη συνολικότερη επίθεση αποδόμησης του κοινωνικού κράτους” μας είπε η Κατέρινα Πετράκη από την Επιτροπή Αγώνα Ικαριωτών. “Μόνο η ενότητα και ο αγώνας θα είναι η δική μας απάντηση, αυτό τρέμουν και εξοπλίζονται για να τσακίσουν τη φωνή του λαού. Σήμερα δεν κατάφεραν να έλθουν εδώ πάρα πολλοί που ήθελαν γιατί δεν έπιασε το πλοίο. Φανταστείτε μεθαύριο, την υποβάθμιση και το κλείσιμο του νοσοκομείου, θα πεθαίνουμε περιμένοντας όπως παλιά το πλοίο που δεν έρχεται”. Την ίδια μέρα στην Ικαρία οι εργαζόμενοι οργάνωναν κατάληψη του ταμείου και των διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Το ψήφισμα όλων των σωματείων και των φορέων του νησιού μοιράστηκε μαζικά στη συγκέντρωση.

“Το 2008 παραδόθηκε στη Νάξο ένα πολύ καλό κτίριο με φοβερό εξοπλισμό, χειρουργεία, τεχνητό νεφρό, αλλά δεν το λειτούργησαν ποτέ, ποτέ δεν πήραν προσωπικό και τώρα ανήγγειλαν τη συγχώνευσή μας με τη Σύρο” μας λέει η Μαρίνα Φραγκίσκου από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο της Νάξου. “Μας έβαλαν μονάδα τεχνητού νεφρού μέσα στον νέο οργανισμό και μας έκοψαν τους νεφρολόγους. Τραγική υποχρηματοδότηση και διαρκής υποβάθμιση και την ίδια στιγμή οι ιδιώτες έξω οργιάζουν”.

“Εργάζομαι νοσηλευτής στο νοσοκομείο Γεννηματά στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία έχει φτάσει σε ένα τέλμα” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Παναγιώτης Χάντες. “Την ίδια στιγμή που αυξάνονται τα περιστατικά λόγω της κρίσης, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να κλείσει τις εξωνοσοκομειακές δομές που κάνουν κοινωνικοποίηση των ασθενών και πολλούς ξενώνες με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να πεταχτούν στο δρόμο. Δεν επαρκεί το προσωπικό ούτε για τις κλινικές, όπου βάζουμε επιπλέον περιστατικά, πχ μπαίνουν 40 ασθενείς ενώ έχουμε 20 κρεβάτια. Αυτά εξουθενώνουν και το προσωπικό που ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο μισθός κατά 40%. Είναι βάρβαρες αντεργατικές συνθήκες”.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν και οι μαθητές. “Τα παιδιά της 6ης δημοτικού σχολείου του Κερατσινίου, αφού συζητήσαμε το θέμα της υγείας και των νοσοκομείων έφτιαξαν αυτό το πανώ αλληλεγγύης που γράφει 'να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, υγεία παιδεία για όλους και όλοι για έναν, ένας για όλους και όλοι για όλους' και το φέραμε και το αναρτήσαμε στη συγκέντρωση” μας είπε ο δάσκαλός τους Στέλιος Φωκιανός.


Ανεπιθύμητη η τρόικα

Σε κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης για να ματαιώσουν την επίσκεψη της ομάδας Task Force της τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο νοσοκομείο προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό την περασμένη Τρίτη.

Πιο πριν τους τροϊκανούς είχε υποδεχθεί στο Αττικό νοσοκομείο μαζική συγκέντρωση εργαζομένων όπου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου “πολλοί εργαζόμενοι, γιατροί αλλά και συνοδοί ασθενών αποδοκίμασαν έντονα την παρουσία τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής των μνημονίων και της επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι ανεπιθύμητη η παρουσία των Τροϊκανών”.


Mαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκέμβρη, παγκόσμιας μέρας των ατόμων με αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία, ενάντια στις περικοπές που διαλύουν δομές υποστήριξης, επιδόματα και συνολικότερα το κράτος πρόνοιας.