Γιάννενα: Διοικητικοί ενάντια στις απολύσεις

Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ αποφάσισαν απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων κι αυτό το βάφτισαν δημοσιονομική προσαρμογή. Εμείς επιλέξαμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλου του λαού για δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο και να σταματήσουμε την επίθεση των κοινωνικών κανίβαλων και σε αυτό το πλαίσιο να μην επιτρέψουμε τις απολύσεις. Είναι πλέον σαφές ότι οι απολύσεις προσωπικού γίνονται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της κατάργησης βασικών κοινωνικών παροχών (Δημόσια Υγεία, Δημόσια Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση).

Η πολιτική αυτή στρέφεται κατά των θεμελιωδών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού. Οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο σημαίνουν άλλες τόσες και περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα. Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων ονομάζοντας τις απολύσεις μετακινήσεις-μετατάξεις, αλλά δεν μας λεν πού θα μεταταγούν οι συνάδελφοι, αφού από πέρυσι έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις του δημοσίου, ενώ φέτος καταργούν όλες τις οργανικές θέσεις αυτών που θέτουν σε διαθεσιμότητα.

Προσπαθούν να διαλύσουν τους αγώνες, που φαίνεται να παίρνουν διαστάσεις ανησυχητικές για αυτούς, τρομοκρατώντας τον λαό με συλλήψεις αγωνιστών και επιθέσεις ΜΑΤ. Παρόλα αυτά, τα πανεπιστήμια έχουν ανοίξει μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά, ανυποχώρητο και δυναμικό, όπως και άλλοι χώροι. Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συμπαράταξη με τον σύλλογο ΕΤΕΠ του Π.Ι. βρισκόμαστε εδώ και 20 περίπου μέρες σε συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις (απεργίες-καταλήψεις).

Οι εργαζόμενοι έχουμε δημιουργήσει κλίμα ενότητας και συμπαράταξης, σαν να απολυόμασταν όλοι άμεσα, αντιλαμβανόμενοι απλά ότι έρχεται και η σειρά μας.

Αναγκάσαμε (σε συνεργασία με τους περισσότερους πρωτοβάθμιους συλλόγους των ΑΕΙ-ΤΕΙ) την ομοσπονδία μας να πάρει αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις με συνέχεια και διάρκεια, απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ να κάνει το ίδιο, καθώς ζητάμε και συμπαράσταση-συμπαράταξη του ιδιωτικού τομέα με αντίστοιχες αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θα σαρώσει Τμήματα, Σχολές, ΑΕΙ, ΤΕΙ ολόκληρα, με δραματικές επιπτώσεις σε φοιτητές, και μαζικές απολύσεις σε ΔΕΠ και εργαζόμενους.

Υπ’ αυτή την έννοια επιδιώκουμε την ένταξη φοιτητών και ΔΕΠ σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, ενάντια συνολικά στον νέο νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Φροντίζουμε τη σύνδεση του αγώνα μας με τους αγώνες των άλλων σωματείων, με συντονισμό των δράσεων και ενημέρωση σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσκληση σε κοινές συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Βούλα Δρόσου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων