ΠΟΕ - ΟΤΑ: Δήμοι κάστρα αντίστασης

Τον ένα μήνα συνεχών κινητοποιήσεων συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας, αντιστεκόμενοι στις χιλιάδες απολύσεις που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σε εκατοντάδες δημαρχεία οι καταλήψεις συνεχίζονται κι ο αγώνας των υπαλλήλων στους ΟΤΑ παρασύρει εργαζόμενους από άλλους χώρους του δημοσίου, να βγουν σε κινητοποιήσεις.

Αυτή η πίεση ήταν που ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει στάση εργασίας για όλο το δημόσιο, την Παρασκευή 30/11, ημέρα που ήδη είχαν καλέσει σε συλλαλητήρια, οι εργαζόμενοι σε δήμους, πανεπιστήμια, υπουργεία και νοσοκομεία. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ: “Δίνουμε σήμερα τη μάχη για να μην περάσουν τα μνημόνια, να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες. Στηρίζουμε τις καταλήψεις στους δήμους και τα πανεπιστήμια. Καταγγέλλουμε την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και την καταστολή της κατάληψης των εργολαβικών. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία.

Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, θέλω να σας καλέσω να ενώσουμε τον αγώνα μας και ενάντια στο φασισμό. Στις 19 Γενάρη, η Αθήνα θα γίνει μια πόλη αντιφασιστική. Όλοι κι όλες για να διώξουμε τους νεοναζί. Για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών. Ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μέχρι τη νίκη”.

Όλο αυτόν τον μήνα των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στους δήμους, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συκοφαντική προπαγάνδα που εκτοξεύουν εναντίον τους τα διάφορα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και των καναλαρχών. Η δήλωση γνωστού δημοσιογράφου του MEGA ότι “έδωσε 10 ευρώ γρηγορόσημο για να μαζέψουν τα σκουπίδια του”, ήταν που οδήγησε την ΠΟΕ ΟΤΑ, το Σάββατο 1/12, να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του σταθμού, τυπώνοντας 10ευρα με τα πρόσωπα των Αναγνωστάκη και Χασαπόπουλου και πανό που με ιδιαίτερο χιούμορ έδινε την αποψη των εργατών για τα τηλεσκουπίδια: “Δεν θέλουμε λεφτά – δεν θέλουμε δουλειές – Θέλουμε το MEGA να λέει παπαριές” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα 3/12, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πραγματοποίησε έκτακτο συνέδριο στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Το θέμα που κλήθηκαν να συζητήσουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη τη χώρα ήταν οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και η διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μαζικό παρών έδωσαν έξω από το συνέδριο εκατοντάδες εργαζόμενοι ΟΤΑ. “Πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Πρέπει να είμαστε χιλιάδες. Και με την κατοχή όταν διώξαμε τους Γερμανούς, οι πρώτοι που κάνανε απεργία και κατάληψη ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και τους απειλούσαν με πολυβόλα. Όχι όπως τώρα με τα ψέυτικα τα ρόπαλα. Να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο. Δεν πάει άλλο. Ή εμείς ή αυτοί.” δήλωσε στην Ε.Α ο Δημήτρης Γιαπλής, εργαζόμενος στο Δήμο Χαλκίδας.

Με χειροκροτήματα κι ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τους εργαζόμενους στο Δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, που έφτασαν στη συγκέντρωση κρατώντας μαύρες σημαίες. ”Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, δεν πάει άλλο. Έχουμε πολλές απολύσεις, θα έχουμε και στη συνέχεια πολλές απολύσεις. Μέλλον πλέον δεν υπάρχει ούτε για μας ούτε για τα παιδιά μας. Θα πάμε μέχρι τέλους. Θα τα δώσουμε όλα, δεν γίνεται αλλιώς. Εμείς κάνουμε καταλήψεις συνεχόμενα. Βγάζουμε σκουπιδιάρικα μόνο για τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Θα συνεχίσουμε με καταλήψεις μέχρι τέλους”, μας είπε ο Θανάσης Καρατζίβας που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για τη διαδήλωση.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν κι από την πλευρά των διοικήσεων των δήμων, όπως κατέληξαν οι αιρετοί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο αποδοκιμάστηκε έντονα ο υπουργός εσωτερικών Στυλιανίδης. Συγκεκριμένα αποφασίστικε αναστολή της λειτουργίας των Δήμων, με πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12/12 και στις 19/12, συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας στην Αθήνα και στις Περιφερειακές Διοικήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση κι εξαγγέλλει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, με συνέχιση των καταλήψεων μέχρι την Πέμπτη 6/12, όπου και θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στη 1μμ στην Πλ.Καραϊσκάκη.

Η μάχη για τους δημοτικούς υπαλλήλους βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται η ΠΟΕ ΟΤΑ να ξαναπιάσει το νήμα των απεργιών, μαζί με καλά οργανωμένες καταλήψεις που θα λειτουργούν σαν κέντρα αγώνα και συντονισμού για τις γειτονιές. Το παράδειγμα έρχεται από την Πάτρα και το Αιγάλεω, όπου οι εργαζόμενοι των δήμων συντονίζονται με άλλους κλάδους βγάζοντας απεργιακή κλιμάκωση.

Είναι προφανές ότι μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων, δεν αρκούν πλέον οι “χαλαρές” καταλήψεις, με την έμφαση να δίνεται στα γραφεία προσωπικού. Τα μαζικά συλλαλητήρια, δείχνουν ότι υπάρχει η οργή, η διάθεση και η δυναμική, οι καταλήψεις να αποκτήσουν καθολικό χαρακτήρα. Να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες με απεργία. Με απεργιακά ταμεία να απλωθεί η συμπαράσταση κι ο συντονισμός με άλλους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα κι αν το συντονισμό δεν τον αναλάβει η Ομοσπονδία – που είναι στο χέρι της να το κάνει – υπάρχει η δυνατότητα και η εμπειρία να γίνει από τα κάτω, με τους απεργούς να συντονίζονται σε κάθε γειτονιά. Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης και οι σύντροφοι -ισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης, πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη πραγματοποιούνται περιοδείες σε μια σειρά εργατικούς χώρους μαζί με αγωνιστές των ΟΤΑ, ακριβώς για να μεταδωθεί αυτό το μήνυμα. Κλιμάκωση και συντονισμός για να νικήσουμε.



Η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ να παραδώσει τα στοιχεία των “επίορκων” υπαλλήλων στους υπαλλήλους της Τρόικα, και άρα να απολυθούν, δεν βοηθάει την ηρωική μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι των δήμων. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε κάτω από το βάρος των πιέσεων και της συκοφαντικής προπαγάνδας, για τους δημοσίους υπαλλήλους συνολικά, ότι οι κινητοποιήσεις κατά των απολύσεων, έχουν σκοπό να καλύψουν τους “χαραμοφάηδες που δεν κάνουν τη δουλειά τους” κι ότι με τις απολύσεις θα καθαρίσει το υπέρογκο δημόσιο από τους τεμπέλιδες και τους μιζαδόρους. “Επίορκος” χαρακτηρίζεται ο εργαζόμενος που για οποιονδήποτε λόγο του έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.


Το ολίσθημα στην συγκεκριμένη απόφαση της Ομοσπονδίας έχει να κάνει αφενός με την εκχώρηση του δικαιώματος στην Τρόικα να κάνει “κάποιες” απολύσεις. Να μην εφαρμοστεί το μέτρο για τους καλούς, αλλά για τους κακούς. Πέρα από την όλη διαδικάσία των πειθαρχικών που μπάζει από παντού, από πότε οι τρόικες και οι υπουργοί μπορούν και αξιολογούν ποιοι είναι οι κακοί συνάδελφοί μας; Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε συνδικαλιστές για τους αγώνες τους. Το εργατικό κίνημα έχει τις εμπειρίες και μπορεί να λύνει μόνο του τα ζητήματα του πότε και πώς κάνει ο καθένας καλά τη δουλειά του. Σίγουρα το γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε μάνατζερ τεχνοκράτη. Καμία εφαρμογή του μνημονίου σημαίνει καμία απόλυση για κανέναν. Χωρίς εξαιρέσεις.