Διεθνής κινητοποίηση στην Αθήνα στις 15/12

Σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, από τη Βουλή προς την Ακρόπολη, οργανώνει το EGAM (Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα Βάσης), το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι. Το EGAM έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές από γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικούς και ακτιβιστές από την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ανάμεσά στους εκατοντάδες που υπέγραψαν διεθνώς, βρίσκονται ο νομπελίστας Ντάριο Φο, η Φράνκα Ράμε και οι πανεπιστημιακοί Μισέλ Λεβί και Ελένη Βαρίκα. Από την Ελλάδα υπογράφουν καθηγητές Πανεπιστημίου, συνδικαλιστές, αλλά και ακτιβιστές της ΚΕΕΡΦΑ, άλλων αντιρατσιστικών κινήσεων και μεταναστευτικών οργανώσεων.

Η διακήρυξη του EGAM αναφέρει πως: “Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και ο νεοναζισμός αναπτύσσονται, στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις να κινητοποιούνται δυναμικά και αποφασιστικά.

Η ρατσιστική, αντισημιτική και νεοναζιστική ρητορική καθώς και οι πράξεις βίας που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στην ίδια τη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια «φυσική» και ασήμαντη συνέπεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, όχι μόνο επειδή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο για κάθε δημοκρατική κοινωνία αλλά και επειδή η κρίση δεν είναι κάτι που θα ξεπεραστεί σύντομα.

Ενώπιον της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, εμείς, ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, λέμε όλοι μαζί με μια φωνή «Φτάνει πια!»

Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με τη συνέργεια μεταξύ αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι γάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!”

Η κίνηση του EGAM είναι ένα δείγμα για το πώς η μάχη με το φασισμό και το ρατσισμό στην Ελλάδα έχει βάλει σε κίνηση αντιφασιστικά αντανακλαστικά σε όλη την Ευρώπη. Κινήματα που είτε είχαν ατονήσει τη δράση τους, είτε είχαν μετατραπεί σε θεσμικούς “φορείς” αντιλαμβάνονται πως η μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή στην Ελλάδα μπορεί να κρίνει το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης και καλούν σε δράση.

Ενόψει της 19ης Γενάρη και της Πρωτοβουλίας “Αθήνα - Πόλη Αντιφασιστική” ήδη έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η “σιωπηλή πορεία” που καλεί το EGAM στις 15 Δεκέμβρη συγκεντρώνει τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ και θα είναι ένας σταθμός για να πάρει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση το συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη, τη μέρα που θα διαδηλώσουμε μαζικά και δυναμικά ενάντια στους νεοναζί χωρίς να κρατήσουμε καθόλου τη σιωπή μας.