Χανιά: Τα σωματεία οργανώνονται από τα κάτω

Στα Χανιά απέναντι στην απραξία της ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, δώσαμε τη μάχη του να κηρυχθεί μια 24ωρη απεργία, ενάντια στις απολύσεις, καλεσμένη από τα κάτω μέσα από ένα συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων κύρια του δημοσίου τομέα.

Ήταν ένα εγχείρημα που έγινε για πρώτη φορά και εμπεριείχε και την απειρία όσων είχαν την πρωτοβουλία αλλά και τους δισταγμούς πολλών από όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα. Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχε να υπερπηδήσει ήταν η λυσσαλέα κόντρα συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που ένιωσαν ότι με μια τέτοια κίνηση χάνουν τον έλεγχο.

Η κρίσιμη μάχη για την εκδήλωση της απεργίας δόθηκε στο σωματείο των εργαζομένων των ΟΤΑ, την προηγούμενη Πέμπτη 29/11 το πρωί. Στη συνέλευση τόσο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ όσο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντί να επιλέξουν την κλιμάκωση και το συντονισμό με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία, κατέβασαν προτάσεις είτε αναστολής των κινητοποιήσεων είτε περιορισμού της κατάληψης στο γραφείο προσωπικού αντί του δημαρχείου αντίστοιχα.

Τις προηγούμενες μέρες, η δημοτική αρχή είχε εξαπολύσει απειλές για επίταξη μέσω αντιδημάρχων και συκοφάντηση του αγώνα των εργαζομένων στα τοπικά ΜΜΕ από το δήμαρχο Σκουλάκη. Σε αυτό το κλίμα, η ΠΑΣΚ λειτούργησε ως εντολοδόχος του Δημάρχου και όχι μόνο πρότεινε το κλείσιμο του αγώνα αλλά και μεθόδευσε την αποκλιμάκωση και το κλείσιμό του. Χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό προϊσταμένους στελέχη της για να πείσουν τους εργαζόμενους σε διαφορετικές ενότητες του Δήμου να στηρίξουν την πρότασή της.

Στους παιδικούς σταθμούς οργανώθηκε μάζεμα των εργαζομένων την προηγούμενη της συνέλευσης (προϊσταμένη στο συγκεκριμένο τομέα είναι η πρόεδρος του σωματείου) και αποφάσισαν ότι την επομένη θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί παρά το γεγονός ότι δεν είχε παρθεί απόφαση από το σωματείο και παρά το γεγονός ότι οι γονείς είχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους του Δήμου.

Στη συνέλευση η πλειοψηφία του ΔΣ απαγόρευσε σε εκπροσώπους του συλλόγου δασκάλων και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ να πάρουν το λόγο και δεν άφηνε τον εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ να πει αυτά που ήθελε, ενώ δημιουργούσε ένα κλίμα ότι τα Χανιά είναι το μόνο σημείο που έχει απομείνει με κινητοποίηση και συκοφαντούσε τη συμπαράσταση ότι ήρθε πολύ αργά. Το ΠΑΜΕ απλά με την πρόταση του για μεταφορά της κατάληψης στο γραφείο προσωπικού λειτούργησε ως το αριστερό άλλοθι της ΠΑΣΚ και της αποκλιμάκωσης. Τελικά η πρόταση της ΠΑΣΚ πήρε 132 ψήφους και η πρόταση για συνέχιση της κατάληψης στο δημαρχείο και σε όλους τους εργασιακούς χώρους και πανχανιώτικη 24ωρη απεργία πήρε 112, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που θέλει να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις.

Οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών που έγιναν το ίδιο απόγευμα λειτούργησαν κάτω από το βάρος της απόφασης στη συνέλευση των ΟΤΑ. Παρόλα αυτά όμως η προσπάθεια να μην υπάρχει απόφαση για 24ωρη απεργία από τα σωματεία δεν περιορίστηκε μόνο στο Δήμο Χανίων. Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών έβγαλε καταγγελία ενάντια στη συνέλευση των δασκάλων και αποφάσισε ότι δεν θα παραστεί μη αναγνωρίζοντάς τη.

Όπως και να έχει η προσπάθεια να υπάρξει μια κίνηση σωματείων από τα κάτω αποτελεί μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια του κινήματος. Αντανακλά προχωρήματα που έχουν γίνει στο κίνημα και που είναι σίγουρο ότι δεν θα περιοριστούν μόνο στη συγκεκριμένη κίνηση.

Γιώργος Μαλινάκης, εργαζόμενος στο Δήμο Χανίων

Σεραφείμ Ρίζος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων