Από τις 11 Γενάρη, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούν το βόρειο τμήμα του Μαλί, στη Δυτική Αφρική. Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί. Οι βομβαρδισμοί απλώθηκαν σε μια σειρά πόλεις στο Βορρά, μεταξύ των οποίων και το Τιμπουκτού, η πόλη σύμβολο για τη συνεισφορά της στο εμπόριο και τα γράμματα ήδη από τον 14ο αιώνα.
Οι παλιοί αποικιοκράτες επιστρέφουν για να στηρίξουν το αδύναμο καθεστώς που κυβερνά τη χώρα. Η κυβέρνηση του Ολάντ λέει ότι στέλνει τους πάνω από 500 στρατιώτες στη χώρα για να καταπολεμήσει την “ισλαμική ανταρσία”. Οι κάτοικοι του Μαλί είναι κατά 90% μουσουλμάνοι.
Οι δυνάμεις των Ισλαμιστών είχαν αποκτήσει τον έλεγχο στο Βορρά από το περασμένο Μάρτη και κατευθύνονταν προς το Νότο.
Ο γάλλος Υπουργός Άμυνας, Ζαν-Υβ λε Ντριάν υποστήριξε ότι “Το Μπαμάκο (η πρωτεύουσα) θα είχε πέσει μέσα σε δυο-τρεις μέρες. Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.”
Το αντάρτικο είχε ξεκινήσει μετά από ένα πραξικόπημα στην πρωτεύουσα το Μάρτη του 2012, με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση του Αμαντού Τουμανί Τουρέ. Αρχικά, η κυρίαρχη ομάδα στο αντάρτικο ήταν οι αυτονομιστές Τουαρέγκ, όμως στη συνέχεια το πάνω χέρι το πήραν ισλαμιστικές οργανώσεις. Αντίθετα με την προπαγάνδα, ο Βορράς δεν ελέγχεται από κάποιον ενοποιημένο στρατό της αλ-Κάιντα, αλλά από τρεις ισλαμικές οργανώσεις, η καθεμιά με τη δική της ατζέντα.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν επεμβαίνει για να βοηθήσει τη δημοκρατία ή για να υπερασπίσει τα δικαίωματα των απλών ανθρώπων. Στο παρελθόν, το γαλλικό κράτος έχει στηρίξει δικτάτορες στην περιοχή, όπως στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού. Η Γαλλία είναι η χώρα που εξαπέλυσε ένα βάρβαρο πόλεμο για να εμποδίσει την Αλγερία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Η γαλλική κυβέρνηση στήριζε το δικτάτορα Μπεν Αλί στην Τυνησία μέχρι την ανατροπή του από την επανάσταση.
Δημοκρατία
Το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα για το πόση δημοκρατία φέρνουν οι επεμβάσεις του δυτικού ιμπεριαλισμού.
Ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να διασφαλίσει τα γαλλικά συμφέροντα και να περισώσει τη δημοτικότητά του μέσα στη Γαλλία. Αλλά ρισκάρει να μπλέξει το γαλλικό στρατό σε μια ανοιχτή κατοχή και σε ένα χάος που μπορεί να γίνει το δικό του Ιράκ. Ήδη ένα γαλλικό ελικόπτερο έχει καταρριφθεί.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει βοήθεια στον Ολάντ με μεταγωγικά αεροσκάφη, ίσως και με κατασκοπευτικά και μη-επανδρωμένα. Η Γερμανία συζητάει επίσης τη συμμετοχή της.
Η επέμβαση κατάφερε να σταματήσει την προέλαση προς το Νότο και οι αντάρτες εγκατέλειψαν τις μεγάλες πόλεις, αλλά ανασυντάσσονται στην έρημο. Τα στρατεύματά τους θεωρούνται καλά εκπαιδευμένα και οπλισμένα.
Η Γαλλία διατηρεί βάσεις σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων το γειτονικό Τσαντ, από όπου εξαπολυθηκαν και οι πρόσφατες επιθέσεις. Οι Γάλλοι λένε πως μπορεί να χρησιμοποιήσουν την παλιά αποικιοκρατική Λεγεώνα των Ξένων αν ενταθούν οι χερσαίες μάχες, παρόλο που ακόμη ελπίζουν πως θα τα βγάλουν πέρα με μια συμμαχία δυνάμεων όπου θα συμμετέχουν και αφρικανικά στρατεύματα.