Οι τράπεζες στους εργαζόμενους, όχι στο “σινάφι των τραπεζιτών”

24ωρη πανελλαδική παντραπεζική απεργία κήρυξε η ΟΤΟΕ -η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων- την Τετάρτη 16 Γενάρη με αιχμή την επίθεση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια μέρα, οργανώνεται συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων του κλάδου στην κατειλημμένη Κεντρική Υπηρεσία του ΤΤ στις 11πμ και πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδας.

“Η επίθεση στους εργαζόμενους του ΤΤ είναι επίθεση εναντίον όλων μας και η αντιμετώπισή της είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων στις τράπεζες!”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για την απεργία, καλώντας τα σωματεία-μέλη της και όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά.

Το ξεπούλημα του ΤΤ είναι η συνέχεια των μνημονιακών επιθέσεων στον κλάδο με στόχο το ξελάσπωμα των τραπεζιτών και το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων. Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και το χάρισμά της στον Σάλλα της Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, η επίθεση στον κλάδο υγείας τον Οκτώβρη, οι συγχωνεύσεις τραπεζών όπως Εθνικής-Eurobank ή οι εξαγορές άλλων όπως της Εμπορικής από την Alpha που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται.

Οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις, η κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ΤΤ προετοιμάζουν το έδαφος για άπλωμα της επίθεσης σε όλες τις τράπεζες. Ηδη έχουν βγει στη φόρα τα σχέδια της Εθνικής -εν όψει της συγχώνευσης με τη Eurobank- για απολύσεις περισσότερων από 10.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Οπως αναφέρει η Αυγή (12/1): “σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της δρομολογημένης σύμπραξης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, η νέα Εθνική θα διαθέτει 20% λιγότερα καταστήματα από το άθροισμα των δύο σημερινών τραπεζών και, ανάλογα, λιγότερους εργαζόμενους. Από τους 53.160 εργαζόμενους θα απολυθούν περισσότεροι από 10.000”.

Η παντραπεζική απεργία της Τετάρτης είναι μια καλή αρχή που χρειάζεται κλιμάκωση. Η συνέχιση της απεργίας διαρκείας στο ΤΤ και η γενίκευση της μάχης σε όλες τις τράπεζες είναι ο συνδυασμός που μπορεί να ανατρέψει την επίθεση. Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι χρειάζεται να πιέσουν την ηγεσία της Ομοσπονδίας να συνεχίσει τον απεργιακό αγώνα. Η κινητοποίηση της βάσης θα παίξει σε αυτό κρίσιμο ρόλο.

“Να ξεσηκώσουμε πρώτα απ’ όλα τις υπόλοιπες τράπεζες”, αναφέρει η προκήρυξη της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης που μοιράζεται αυτές τις μέρες σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΤΤ, “να οργανώσουμε συνεργεία απεργών από το ΤΤ που να πάνε τράπεζα την τράπεζα, κατάστημα το κατάστημα και να φέρουν το μήνυμα της απεργίας σε όλους τους χώρους των τραπεζοϋπαλλήλων.

Είναι κρίσιμο να γίνει το ΤΤ ο σπινθήρας που θα ξεσηκώσει όλες τις ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης άμεσα για ιδιωτικοποίηση. Γι’ αυτό χρειάζεται να πάρουμε την πρωτοβουλία για σύσκεψη όλων των συνδικάτων των ΔΕΚΟ και κοινό απεργιακό συντονισμό.

Είναι πολύτιμο βήμα η συγκρότηση απεργιακής επιτροπής. Αυτός είναι ο τρόπος όχι απλά για να μπει στη δράση η πλειοψηφία των συναδέλφων αλλά πολύ περισσότερο για να μπορεί η βάση να αναδεικνύει τις δικές της πρωτοβουλίες, τις δικές της ανάγκες και τις δικές της προτεραιότητες”.

Διαβάστε επίσης

Όχι στο ξεπούλημα του Τ.Τ. - Απεργία μέχρι τη νίκη