ΕΡΤ - Σταθερός φάρος αντίστασης

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ΕΡΤ που οργανώνει η Εργατική Αλληλεγγύη σε όλη τη χώρα.

Περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συμπαραστάτες, βρέθηκαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στην Αγ.Παρασκευή. Ομιλητές ήταν οι εργαζόμενες στην ΕΡΤ, Ειρήνη Φωτέλλη και Άννα Κωνσταντακάκη, ο Κώστας Μεγαγιάννης από το σωματείο εργαζομένων του δήμου Αγ.Παρασκευής, ο Βασίλης Συλλαϊδής από το Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων της Ιντρακόμ και η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Η συζήτηση έγινε μέσα στο κλίμα του καυτού τριημέρου που προηγήθηκε με τη γενική απεργία και τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, αλλά αυτό που καθόρισε τη συζήτηση ήταν οι αποφάσεις των συνελεύσεων λίγη ώρα πριν για συνέχιση της κατάληψης στην ΕΡΤ (για αυτές μίλησαν η Ειρήνη και η Άννα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 9).

Έμπνευση

Ο Κώστας Μεγαγιάννης μετέφερε την έμπνευση που πήραν οι εργαζόμενοι στους δήμους από τους συναδέλφους τους στην ΕΡΤ και ο Βασίλης Συλλαϊδής περιέγραψε το πως οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ οργάνωσαν τη σύνδεση του αγώνα της ΕΡΤ με αυτόν των εργατών στα Τσιμέντα Χαλκίδας. Η Μαρία Στύλλου έβαλε το μέγεθος του αγώνα της ΕΡΤ, ως τέτοιο που μπορεί να ρίχνει κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση και τον ξεσηκωμό των εργατών σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, να επηρεάζει τις εξελίξεις στη Γερμανία.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία που έχει η ενίσχυση του απεργιακού ταμείου για τη συνέχιση του αγώνα και το άπλωμα του παραδείγματος της ΕΡΤ σε όσους εργατικούς χώρους δέχονται την επίθεση της κυβέρνησης. Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν το λόγο εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συμπαραστάτες, με πιο χαρακτηριστικές τις τοποθετήσεις της Άννας Τσινίκα και του Αντώνη Φοινινή. Η πρώτη, εργαζόμενη στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, μετέφερε την εμπειρία της συμμετοχής της σε εξόρμηση στο Τζάνειο Νοσοκομείο, μαζεύοντας ενίσχυση για το απεργιακό ταμείο και προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις που θα ανοίξουν τον αγώνα ενώ ο Αντώνης Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο Βριλησσίων μετέφερε τη συμπαράσταση των συναδέλφων του στον αγώνα της ΕΡΤ.

Πολλοί ήταν αυτοί που ενίσχυσαν επί τόπου το απεργιακό ταμείο ενώ αρκετοί χρεώθηκαν κουπόνια δεσμευόμενοι να μαζέψουν χρήματα από τον χώρο τους.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορέιτε να την παρακολουθήσετε σε βίντεο πληκτρολογώντας: http://tinyurl.com/ke4ebqn

Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα από άλλα μέρη της Ελλάδας όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης: “Στο Βόλο, τη συζήτηση που οργάνωσε η Εργατική Αλληλεγγύη τη Δευτέρα 22/7, παρακολούθησαν περίπου διακόσιοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, εργαζόμενοι από την τοπική ΕΛΜΕ, το νοσοκομείο, φοιτητές και πλήθος πολιτικών φορέων” μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης.

“Τη συζήτηση άνοιξε ο Αργ. Παπαθανασίου, εκπαιδευτικός και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζοντας τη σημασία συμπαράστασης στην ΕΡΤ. 'Αγωνιζόμαστε για απεργιακό συντονισμό, κλίμακωση, οργανώνοντας τον αγώνα βήμα βήμα' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π.Παναγιωτακόπουλος από το ΣΕΚ. Ακολούθως ο Μιχ. Δικαιάκος, νοσοκομειακός, ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και την ανάγκη η αντικαπιταλιστική αριστερά να οργανώσει αυτούς τους αγώνες. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, ο Τάκης Πολίτης, πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας., μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο πανεπιστήμιο. Τελευταίος ομιλητής ήταν ένας από τους εργαζόμενους του τοπικού σταθμού της ΕΡΑ, ο οποίος δήλωσε εκ μέρους των συναδέλφων του πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Πλούσια κουβέντα ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς μεγάλη μερίδα των παρευρισκόμενων πήρε το λόγο. Χαρακτηριστικά, ο Θοδ. Πανόπουλος, εργαζόμενος στον Ιμάντα Βόλου, ανέδειξε το σημαντικότερο στοιχείο του αγώνα της ΕΡΤ: τον εργατικό έλεγχο.”

Πρώτη Γραμμή

Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στο Αιγάλεω με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών προερχόμενων από χώρους που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα. Όπως μας μεταφέρει η Λίλιαν Μπουρίτη:

“Ο Νάσος Μπράτσος, απεργός από την κατάληψη της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εμπειρίες των εργαζόμενων της ΕΡΤ. Ακολούθησε η τοποθέτηση της Σούλας Μπαλαλέ, από την απεργιακή επιτροπή του Βουγιουκλάκειου: “Δώσαμε έναν απεργιακό αγώνα τριών μηνών. Τι πρωτόγνωρες στιγμές ζούμε αναρωτηθήκαμε και βλέπουμε ότι το ίδιο λένε και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ”.

Ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ αναφέρθηκε στο πώς η κλιμάκωση, η συμπαράσταση και ο συντονισμός μπορεί να δίνει νίκες στο εργατικό κίνημα, ενώ η Δήμητρα, καθηγήτρια από τη Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, περιέγραψε το συντονισμό που φτιάχτηκε στα Δυτικά με πρωτοβουλία των καθηγητών. Ο Νίκος από το σύλλογο δασκάλων Αιγάλεω είπε ότι οι δάσκαλοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη απεργία διαρκείας μαζί με τους καθηγητές. Στη συνέχεια πήρε το λόγο εργαζόμενος από το νοσοκομείο Λοιμωδών. Η Αγγελική, μαθήτρια 1ης Λυκείου, είπε “ Είμαι 15 χρονών και έχω μόνο έναν τρόπο να ελπίζω για το μέλλον μου. Γι'αυτό θέλω να σας ζητήσω το εξής: Φάτε τους!”

Στα Χανιά “περίπου 50 άτομα παρακολούθησαν την Τετάρτη 17/7 την εκδήλωση συμπαράστασης η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ΕΡΑ Χανίων.” όπως μας μετέφερε ο Μανώλης Φιωτάκης. “Ομιλητές ήταν ο Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, γιατρός, ο Φώτης Μπιχάκης, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος. Tο ακροατήριο όμως δεν ήταν μόνο οι παρευρισκόμενοι, αφού οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ και μετά από δική τους πρωτοβουλία, είχαν στήσει τον χώρο ώστε η εκδήλωση και το ρεμπέτικο γλέντι που ακολούθησε, να «βγουν στον αέρα» από τις ραδιοσυχνότητες της τοπικής ΕΡΑ.“

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ίλιον, Βύρωνα και Ηράκλειο Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

“Μέρες δημοκρατίας” στην ΕΡΤ

ΕΡΤ αλύγιστη στους εκβιασμούς