Κέντρα αγώνα τα σχολεία...

«Δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά, οι απολύσεις θα μείνουν στα χαρτιά» και «το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, αυτός που πλεονάζει είναι ο Σαμαράς» είναι τα δύο συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 22 Ιούλη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από τις 22/7 τέθηκαν και επίσημα σε διαθεσιμότητα οι δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σφαγείου την Τετάρτη 17/7. Από την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων χάνονται πολλές οργανικές θέσεις. Οι περισσότερες, 388, αφορούν την ειδικότητα της Νοσηλευτικής, ακολουθούν οι Βρεφονηπιοκόμοι με 335 και οι ειδικότητες Αισθητικής με 211.

Με την κατάργηση των παρεχόμενων Ειδικοτήτων Επαγγελμάτων καταργούνται 50 κλάδοι ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και αντίστοιχα τίθενται σε διαθεσιμότητα το σύνολο των 296 καθηγητών αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 218 από το σύνολο των 844 καθηγητών αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 1.968 από το σύνολο των 9.420 καθηγητών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Στη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Ερμού οι καθηγητές αναφέρονταν όχι μόνο στις άμεσες απολύσεις, αλλά και στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων. Αυτές όχι μόνο θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στέγασης των παιδιών και σοβαρά προβλήματα διδασκαλίας, αλλά θα επιφέρουν και άλλες απολύσεις μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μας έδωσε ο Σίμος Μπακιρτζής από το 30ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη. «Τα σχολεία μας είναι ήδη υποβαθμισμένα και θα γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Οι συγχωνεύσεις θα σημάνουν περισσότερα παιδιά σε λιγότερες τάξεις με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο τα σχολεία μας. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για στέγαση. Οι αίθουσες είναι ακατάλληλες και μικρές. Δεν έχουν καν σκεφτεί τι σημαίνει συγχώνευση. Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα ’χει θέση στα σχολεία. Μόνο η μαζική κινητοποίηση με δραστικές μορφές μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, με καταλήψεις σχολείων. Αυτά που γίνονται μας αφορούν όλους».

Αβεβαιότητα

Παρόμοιες εικόνες διάλυσης των σχολείων μετέφεραν στην ΕΑ εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδήλωση της Τετάρτης 17/7.

«Μόνο στην Αργολίδα μιλάμε για πάνω από 15 απολυμένους με τις ως τώρα ανακοινώσεις τους», μας είπε η Μαρία Ζιάκου, από το 1ο ΕΠΑΛ Άργους. «Μιλάμε για τεράστια αβεβαιότητα στα παιδιά που πηγαίνουν σήμερα στη Β' Λυκείου. Μιλάμε για ένα ιδιαίτερα δυναμικό τομέα με παιδιά που πέρναγαν και συνέχιζαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένας τομέας που σήμερα τον κλείνουν αλλά έχει τεράστια ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Και σήμερα μας λένε πως αυτά τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν στα ΙΕΚ. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ούτε εμείς, ούτε οι γονείς των παιδιών μας, ούτε τα παιδιά μας. Σαν καθηγητές αργήσαμε. Η απεργία που δεν έγινε οδήγησε σήμερα στις απολύσεις αλλά πιστεύω τώρα έχουμε πάρει το μάθημα και από Σεπτέμβρη θα είμαστε πολύ δυναμικοί».

«Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας απολύονται 66 άνθρωποι”, μας είπε η Βάσω Ψαρά από το Αγρίνιο. «Αυτό σημαίνει ότι 66 οικογένειες θα πεινάσουν. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να μην απολυθεί κανένας από εμάς. Να γυρίσουμε κανονικά στα σχολεία μας γιατί έχουμε τάξεις με δεκάδες παιδιά που μας έχουν ανάγκη και δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε. Γι' αυτό από τον Σεπτέμβρη τα σχολεία θα είναι κλειστά, με απεργία. Όπως έπρεπε να είχε γίνει τον Ιούνη. Και οι μαθητές μας θα είναι μαζί μας γιατί τους αδικούν που τους στέλνουν στα ΙΕΚ, δηλαδή σε κατώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης».

Η ΟΛΜΕ καλεί σε συντονισμό τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει τοπικές ΕΛΜΕ. Δείτε περισσότερα στη σελίδα 2.



Διαβάστε επίσης:

Συντονισμοί παντού

Κεντρα αγώνα και οι Δήμοι

Το απεργιακό κίνημα: Δύναμη για τη συνέχεια