ΕΡΤ αλύγιστη στους εκβιασμούς

Λυτούς και δεμένους βάζει ο Καψής προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Με μια νέα προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προκήρυξε 589 θέσεις εργασίας για το νέο “μεταβατικό” κανάλι που θέλει να στήσει στη θέση της ΕΡΤ. Πολλές κατηγορίες εργαζομένων αποκλείονται από το νέο φορέα, καθώς στην προκήρυξη των θέσεων δεν περιλαμβάνεται το ίντερνετ, τα μουσικά σύνολα, οι περιφερειακοί σταθμοί, το νομικό τμήμα ακόμα και οι δημόσιες σχέσεις. Για το ραδιόφωνο προκηρύσονται μόλις 37 θέσεις, δηλαδή όσους συνήθως έχουν μικρά δημοτικά ραδιόφωνα.

“Από την προηγούμενη εβδομάδα οι πιέσεις ήταν πάρα πολλές σε όλα τα επίπεδα” μας εξηγεί ο Νίκος Τσιμπίδας, εργαζόμενος στην ΕΡΤ και εκπρόσωπος των εργαζομένων του ραδιοφώνου. “Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχε το τελεσίγραφο Καψή 'εκκενώστε τα κτίρια για να προχωρήσω σε 2000 προσλήψεις, αν όχι θα κάνω μόνο 589' και ήδη είχε παιχτεί ο εκβιασμός με τη μη ψήφιση της τροπολογίας η οποία απέδιδε τις κανονικές αποζημιώσεις. Είναι μεγάλο το μένος και η λύσσα προφανώς να τελειώσει αυτό το πράγμα που λέγεται αγώνας των εργαζομένων και αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ.”

Παρ'όλα αυτά ήδη με συνελεύσεις που έγιναν την Τετάρτη 18/7 οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι συνεχίζουν τη λειτουργική κατάληψη του ραδιομεγάρου και των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, εκπέμποντας το δικό τους πρόγραμμα.

“Στη συνέλευση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η απόφαση ήταν ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη δουλειά μας, να διεκδικούμε την ΕΡΤ ανοιχτή”, μας είπε η Ειρήνη Φωτέλλη μετά το τέλος της συνέλευσης την Τετάρτη 18/7.

Πιο δυνατοί

“Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, ότι θα νικήσουμε την κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από πριν. Γιατί προσπαθεί να επιβάλλει το “μαύρο” στις ζωές όλων. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι τώρα ακόμα πιο δυνατοί. Είμαστε πιο δυνατοί γιατί βγαίνουν κι άλλα κομμάτια που αγωνίζονται όπως οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και οι εκπαιδευτικοί.”

Λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε και η συνέλευση των δημοσιογράφων όπου υπερψηφίστηκε συντριπτικά η πρόταση για συνέχιση. “Η απόφαση μας είναι ότι παραμένουμε εδώ κανονικά, βγάζουμε το πρόγραμμα που βγάζαμε όλες αυτές τις μέρες” μας είπε η Άννα Κωνσταντακάκη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ. “Ένα μεγάλο κέρδος είναι ότι συνταχθήκαμε με την απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο αυτό που έγινε με τη σύγκλιση της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων, διότι αυτό το μαγαζί δεν το δουλεύουν μόνο οι δημοσιογράφοι.” Νέες συνελεύσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ενώ συνεχίζεται και η καμπάνια για την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργαζομένων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις ενισχύσεις 300 ευρώ από τους εργαζόμενους της Αγροτικής Ασφαλιστικής, 100 ευρώ από την ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, 300 ευρώ από το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Χανιά, 48 ευρώ από τους εργαζόμενους της Ασπροφώς, 40 ευρώ από τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ Πειραιά και 51 ευρώ από την εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων.

Εν τω μεταξύ, στο χορό των κινητοποιήσεων φαίνεται να ξαναμπαίνουν και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές ενώσεις του Τύπου καθώς την Παρασκευή 19/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ, κήρυξαν 24ωρη απεργία στα κανάλια της DIGEA. Καταγγέλλουν με αυτό τον τρόπο τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη συνεργασία της με ιδιώτες καναλάρχες, σχετικά με την εκπομπή της “ΔΤ”, του καναλιού που έστησε προκειμένου να χτυπήσει τον αγώνα στην ΕΡΤ.

Είναι ώρα ο κλάδος των ΜΜΕ να ξαναβγεί ενωμένος στην απεργιακή μάχη για την υπεράσπιση των συναδέλφων στην ΕΡΤ.


Διαβάστε επίσης:

Το απεργιακό κίνημα: ΕΡΤ - Σταθερός φάρος αντίστασης

“Μέρες δημοκρατίας” στην ΕΡΤ