Αλληλεγγύη στον Σπύρο Μαρκέτο και τον Μπάμπη Κουρουνδή

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Παρασκευή 19/7 η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) για τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της ΚΕΕΡΦΑ και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Σπύρου Μαρκέτου και του επίσης μέλους της Κίνησης και του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μπάμπη Κουρουνδή, μόνο και μόνο γιατί συνόδεψαν στο αεροδρόμιο μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από τη Σομαλία για να ταξιδέψει.

Πρώτος μίλησε ο Σπύρος Μαρκέτος, ο οποίος αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά της σύλληψής του, τονίζοντας ότι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές ποινικοποίησαν τη στοιχειώδη έκφραση αλληλεγγύης. Επίσης, ζήτησε την κατάργηση του ρατσιστικού νομοθετικού πλαισίου, που αποσκοπεί στη στοχοποίηση μεταναστών και προσφύγων, αλλά και στην τρομοκράτηση του ντόπιου πληθυσμού.

Ο Μπάμπης Κουρουνδής, αντιπαρέβαλε τη μεταχείριση της δεκαεξάχρονης κοπέλας από τη Σομαλία με την υποδοχή που επιφύλαξε η κυβέρνηση στον Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για συνειδητή προσπάθεια του συστήματος να μετατρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση.

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη σύλληψη των δύο αγωνιστών του αντιρατσιστικού κινήματος και αναφέρθηκε στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται πλέον η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε ο Γιάννης Λαθήρας, αντιπρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που είπε ότι εκείνη που πρέπει να οδηγηθεί στο «εδώλιο» είναι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και όχι να κυνηγιούνται.

Ρατσιστική πολιτική

Ο Κώστας Τορπουζίδης, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη ρατσιστική πολιτική της που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο Αιγαίο και τόνισε το γεγονός ότι ξοδεύει εκατομμύρια για φράχτες στον Έβρο και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης, ζήτησε τη νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Την αλληλεγγύη της στους δύο διωκόμενους αγωνιστές εξέφρασε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων η Ελεάννα Ιωαννίδου. Δεκάδες ψηφίσματα και ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από πολιτικούς, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.

«Ο μεγαλύτερος όμως παραλογισμός που αναδεικνύεται μέσα από τη στοχοποίηση των δύο αγωνιστών είναι η ίδια η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να παρουσιάζεται ως προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν διεξάγει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, συμπεριφέρεται πλέον απέναντι στους πολίτες των χωρών της όπως το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας που ποινικοποιούσε όποιον «Άριο» είχε σχέση με Εβραίους. Προτιμά να ξοδεύει τεράστια ποσά για κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως η Frontex παρά να δώσει άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, στήνοντας ένα πραγματικό απαρτχάιντ απέναντι στους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, φυλής ή θρησκείας.

Αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, είναι στοχευμένη: θέλει να μετατρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση που προκάλεσε το σύστημα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Η ΚΕΕΡΦΑ στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των δύο διωκόμενων αγωνιστών και δηλώνει ότι θα συνεχίσει μαζί τους τον αγώνα για την ανατροπή της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».