Σύσκεψη Συντονιστικού Σωματείων: Πρόταση για 48ωρη απεργία και κλιμάκωση με διαρκείας

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από 15 νοσοκομεία -από αυτά που βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος και άλλα- και αποφάσισαν να προτείνουν στα πρωτοβάθμια σωματεία και στην ΠΟΕΔΗΝ ένα πρόγραμμα κλιμάκωσης και σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, απαιτώντας να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και κανένα υγειονομικός να μη βγει σε διαθεσιμότητα-απόλυση.

Οι τοποθετήσεις στη συζήτηση που έγινε, είχαν σαν κοινή αφετηρία ότι είναι πλέον απαραίτητος ο συντονισμός των νοσοκομείων από τα κάτω για την άμεση οργάνωση απεργιακής κλιμάκωσης διαρκείας στα νοσοκομεία κόντρα σε λογικές αναμονής. Συζητήθηκε ιδιαίτερα με ποιες μορφές μπορούν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τα νοσοκομεία που κλείνει ο Γεωργιάδης ανοιχτά. Το παράδειγμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ ήταν κέντρο αναφοράς πολλών εργαζομένων στη συζήτηση. Επίσης αποφασίστηκε η κλιμάκωση με κοινή απεργία διαρκείας μέσα στο Σεπτέμβρη μαζι με τους καθηγητές και τους άλλους κλάδους.

“Από την επιδρομή αυτής της άθλιας δικομματικής κυβέρνησης δεν θα γλιτώσει κανείς”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού. “Ούτε οι υγειονομικοί των «μεγάλων» νοσοκομείων ούτε οι ασθενείς. Κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει αλώβητο καθώς όλα βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης. Δυνητικά είμαστε όλοι σε διαθεσιμότητα, αφού η λυσσαλέα επίθεση στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν πρόκειται να σταματήσει, ενώ το σχέδιο για κατάργηση δέκα χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών και αντίστοιχων οργανικών θέσεων είναι «προαπαιτούμενο» για το νέο δάνειο. Επιπλέον έχει ήδη δρομολογηθεί η αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στα νοσοκομεία από 5 σε 25 ευρώ”.

Στο τέλος της συνέλευσης αποφασίστηκαν να προταθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και τις γενικές συνελεύσεις τα εξής: “Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που κλείνουν δεν αποδέχονται ούτε το κλείσιμο, ούτε την κινητικότητα – διαθεσιμότητά τους και παραμένουν σε αυτά περιφρουρώντας τους χώρους τους και ενημερώνοντας τη τοπική κοινωνία ότι παλεύουν να τα κρατήσουν ανοιχτά.

Τις μέρες 26, 27 και 28 Αυγούστου (Δευτέρα έως Τετάρτη) και όλο το επόμενο δεκαήμερο οργανώνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και εκλέγουν απεργιακές επιτροπές για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Από αυτή τη βδομάδα

Στις συνελεύσεις τίθεται σαφώς το ερώτημα των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε συντονισμό με άλλους κλάδους με βάση προκαθορισμένη ημερομηνία. Στις συνελεύσεις προτείνεται να αποφασιστεί: Κήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και Παρασκευή 29-30/8 και όπου εκτιμάται και είναι δυνατό και την Δευτέρα 2/9. Συγκεντρώσεις και τις δυο ημέρες στο υπουργειο Υγείας στις 12μμ. Αν η ΑΔΕΔΥ προκηρύξει συγκέντρωση συμμετέχουμε. Την Παρασκευή 30/8 πανελλαδική συνέλευση συντονισμού 3μμ στο Εργατικό Κέντρο, νέες γενικές συνελεύσεις από Δευτέρα 2/9.

Η ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει στις απεργίες και στη πανελλαδική συγκέντρωση της Παρασκευής και να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των συναδέλφων από την επαρχία. Ορίζουμε μέρα εκδήλωσης των νοσοκομείων στο προαύλιο της κατειλημμένης ΕΡΤ όπου και θα αναμεταδοθεί στο απεργιακό της πρόγραμμα”.

Ηδη αυτήν την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί σε πολλά νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις που θα συζητήσουν την πρόταση του συντονιστικού. Την Τρίτη 27/8, η γενική συνέλευση του Αμαλία Φλέμινγκ αποφάσισε τη συμμετοχή της στη 48ωρη 29 και 30/8. Την Τετάρτη 28/8, συνέλευση έχουν το Λοιμωδών, ο Αγ. Σάββας, το Θριάσιο και άλλα νοσοκομεία.