Τσέλσι Μάνινγκ: Μια ηρωίδα κατά του πολέμου

Η Τσέλσι Μάνινγκ (όπως επέλεξε να αποκαλείται στο εξής ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, μιας και ζήτησε να προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου), που εργαζόταν ως αναλύτρια δεδομένων στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις είχε παραχωρήσει σε δημοσιογράφο απόρρητα έγγραφα για εν ψυχρώ σφαγές κατά αμάχων που είχαν πραγματοποιήσει ο αμερικάνικος στρατός κατοχής. Είναι “προδοσία” σύμφωνα με τους καραβανάδες και “θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών άλλων” σύμφωνα με τους δικαστές.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται είναι ο φόβος τους για την αστάθεια που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν, 12 χρόνια μετά την έναρξη της κατοχής. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν πρόσφατα να ανοίξουν διάλογο με τους Ταλιμπάν, παραδεχόμενες ότι θα αποτελούν κομμάτι του πολιτικού σκηνικού που θα αφήσουν πίσω τους, καθώς προσπαθούν να αποσύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις.

Αν υπάρχουν αμερικάνοι φαντάροι που γνωρίζουν και είναι τόσο οργισμένοι ώστε να είναι σε θέση να ρισκάρουν τη ζωή τους για να μιλήσουν για τη βαρβαρότητα της κατοχής, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα ξέρουν οι απλοί άνθρωποι στο Αφγανιστάν και πόσο πιο οργισμένοι είναι.