Στάση και συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

Την ίδια μέρα, μια σειρά Ομοσπονδίες και χώροι του δημοσίου πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Η απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα θα ξεκινήσει από την πλατεία Κλαυθμώνος στις 12μ και θα καταλήξει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συντονισμένη απάντηση

Είναι η πρώτη συντονισμένη απάντηση στο σφαγείο κυβέρνησης-τρόικας και της μνημονιακής τους συμφωνίας “για δραματική συρρίκνωση Υπηρεσιών του Δημοσίου, μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων, ιδίως στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” καθώς και “για άμεσες και εν ψυχρώ απολύσεις 15.000 εργαζομένων καθώς και 25.000 διαθεσιμοτήτων - απολύσεων εργαζόμενων στο Δημόσιο (σε δύο δόσεις: 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου)”. Και έρχεται κλιμάκωση.

Την επόμενη μέρα, συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου “να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλη την περίοδο του Σεπτεμβρίου”. Είναι η πρώτη φορά που στο ανώτατο όργανο του συνδικάτου έχει ανοίξει τόσο έντονα η συζήτηση για απεργία διαρκείας αμέσως μετά τη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη. Σε αυτό δεν έχει συμβάλει μόνο η σκληρή κυβερνητική-τροϊκανή επίθεση σε όλους τους χώρους του δημοσίου με σχολεία, νοσοκομεία, δήμους και ολόκληρες υπηρεσίες να διαλύονται. Είναι και η διάθεση της βάσης των εργαζόμενων.

Η απόφαση του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ τον Ιούνη να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, η πρόσφατη πρόταση της ΠΟΕ-ΔΟΥ για απεργία διαρκείας σε όλο το δημόσιο από 16-18 Σεπτέμβρη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και τα περισσότερα υπουργεία που διήρκησαν όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, οι απεργίες και οι καταλήψεις στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ το προηγούμενο διάστημα, δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση που πιέζει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει.

Αυτό το αγωνιστικό κλίμα κυριάρχησε και στη σύσκεψη που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ με τις Ομοσπονδίες τη Δευτέρα 26 Αυγούστου. Παρότι η εισήγηση από τη μεριά του προέδρου της ΑΔΕΔΥ περιορίστηκε στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, η συζήτηση που ακολούθησε προχώρησε στη συνέχεια του αγώνα. Η πλειοψηφία των ομιλητών, πρόεδροι και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών του δημοσίου, αφού ενημέρωναν για τις απεργιακές αποφάσεις στους χώρους τους, μιλούσαν για την ανάγκη της κλιμάκωσης με διάρκεια άμεσα.

Για πολυήμερο αγώνα διαρκείας από τη ΔΕΘ και μετά, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ. Για πανκινητοποίηση στους χώρους με ενημερώσεις, γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα που να προετοιμάζουν την απεργία διαρκείας, μίλησε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Την απόφαση στο Αγροτικής Ανάπτυξης για 48ωρη απεργία στις 27 και 28/8 και την έκκληση των εργαζόμενων προς την ΑΔΕΔΥ να συντονίσει τον αγώνα με απεργίες ως τα τέλη Σεπτέμβρη, μετέφερε ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του υπουργείου. Για την ανάγκη συμπαράστασης στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ που δικάζονται την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη του 2011, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αγώνας διαρκείας

Για την ανάγκη άμεσης απάντησης με 24ωρη απεργία στις 29 Αυγούστου, μαζική συμμετοχή στη ΔΕΘ και απεργία διαρκείας αμέσως μετά, μίλησε ο Ζαχαρίας Τριγάζης εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Διοικητικών ΑΕΙ-ΤΕΙ. Για τη δυνατότητα που έχει η ΑΔΕΔΥ να παραλύσει το κράτος οδηγώντας την κυβέρνηση σε κατάρρευση, μίλησε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ερευνητικών κέντρων. Για το αίτημα των εργαζόμενων προς την ΑΔΕΔΥ να μην περιοριστεί στις 24ωρες αλλά να οργανώσει έναν αγώνα διαρκείας, μίλησαν επίσης οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των περιφερειών.

Η πίεση στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αυξανόταν καθώς την ώρα της σύσκεψης έρχονταν αγωνιστικά νέα από Ομοσπονδίες και χώρους. Ανάμεσά τους, η συζήτηση στην ΠΟΕΔΗΝ για 48ωρη απεργία στις 29 και 30/8, η απόφαση της γενικής συνέλευσης στο υπουργείο Εμπορίου για 24ωρη απεργία στις 29/8 και συμμετοχή στην απεργία διαρκείας της ΑΔΕΔΥ όταν την προκηρύξει, η απόφαση της γενικής συνέλευσης στο υπουργείο Τουρισμού για παράσταση των εργαζόμενων στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή προκειμένου να την πιέσουν να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Ο τρόπος για να αναγκαστεί η ΑΔΕΔΥ να ακολουθήσει τη διάθεση των εργαζόμενων είναι οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία διαρκείας να τις κάνουν πράξη. Η οργάνωση από τα κάτω στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους, τα υπουργεία, τις εφορίες, σε κάθε χώρο μπορεί να το εξασφαλίσει.

• Την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 10πμ κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και Ενέργειας, το υπ. Εμπορίου και το ΥΠΕΚΑ.