Χαλυβουργοί: Με πρόγραμμα κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17/2, με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημερι μέχρι τις 4μμ και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, ενώ την επόμενη ημέρα, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε 4ωρη (11πμ – 3μμ) στάση εργασίας σε όλο το Θριάσιο και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου. “Στην πανθριασιακή συγκέντρωση συμμετείχαν εργάτες από όλα τα εργοστάσια της περιοχής” μας είπε ο Χρήστος Πέππας, εργάτης της Χαλυβουργικής και μέλος του ΔΣ του σωματείου. “Η εργοδοσία με τις διαθεσιμότητες χρησιμοποιεί τους εργάτες για να εκβιάσει και να πάρει φτηνότερο ρεύμα. Εμείς θα συνεχίσουμε με καθημερινές στάσεις εργασίας 8πμ – 12μες και συγκεντρώσεις στην πύλη, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 21/2. Την Τετάρτη 19/2 στις 9:30πμ, θα κλείσουμε την Ε.Ο Αθηνών Κορίνθου, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα ανοιχτή για να μοιράσουμε υλικό στους οδηγούς”.

Εν τω μεταξύ και στην άλλη μεγάλη βιομηχανία χάλυβα, τη Χαλυβουργία, ιδιοκτησίας Μάνεση, η εργοδοσία απειλεί με ομαδικές απολύσεις. Αρχικά ζήτησε από το σωματείο εργαζομένων να καταθέσει προτάσεις για μείωση του κόστους εργασίας (!) κι όταν το σωματείο αρνήθηκε να μπει σε τέτοια διαδικασία, η εργοδοσία επανέφερε εκβιαστικά την απειλή των ομαδικών απολύσεων, που είχε καταθέσει και πριν μερικές ημέρες.

Δεν είναι μια τυχαία βιομηχανία. Η Χαλυβουργία αναδείχτηκε σε σύμβολο αγώνα για ολόκληρη την εργατική τάξη κατά τη διάρκεια της 9μηνης απεργίας το 2012. Ξαναπιάνοντας το νήμα αυτού του μεγάλου αγώνα και σε συντονισμό με την υπόλοιπη βιομηχανία Μετάλλου, μπορούν να πετάξουν τους εκβιασμούς του Μάνεση και των Αγγελόπουλων στα σκουπίδια.