Όχι στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ

“Μαζί θα τους σταματήσουμε” έλεγε ένα από τα πολλά πανό που βρίσκονταν έξω από το πολυιατρείο στη λεωφ. Αλεξάνδρας. Πράγματι στη μαζικότατη συγκέντρωση εκτός από τους απεργούς του ΕΟΠΥΥ, βρέθηκαν συνάδελφοί τους από το νοσοκομείο Αγ.Σάββας και το Συντονισμό των Νοσοκομείων, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες του υπ.Οικονομικών, εκπαιδευτικοί κι εκατοντάδες ακόμα συμπαραστάτες, σχηματίζοντας ασπίδα προστασίας.

Στη Νέα Ιωνία, οι συγκεντρωμένοι, απεργοί και κάτοικοι της γειτονιάς, έδιωξαν τον διευθυντή του τοπικού ΕΟΠΥΥ και με απόφαση συνέλευσης που έγινε αμέσως μετά, αποφάσισαν ότι παραμένουν απεργοί και διασφαλίζουν τη λειτουργία του υποκαταστήματος. Δυναμικό παρόν έδωσαν η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το σωματείο συνταξιούχων, το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι λαϊκές επιτροπές Ν.Ιωνίας και Ηρακλείου και δημοτικές κινήσεις της περιοχής. Νέα συγκέντρωση συντονισμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Παρόμοια εικόνα και στο Παγκράτι, όπου περισσότερα από 200 άτομα εμπόδισαν τους επιτρόπους που πήγαν να κλείσουν το υποκατάστημα.

“Στην Πετρούπολη, δεν εμφανίστηκε επιτροπή παραλαβής” μας λέει η Κατερίνα Πατρικίου. “Εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί, μεταξύ άλλων εργαζόμενοι του δήμου, συνταξιούχοι και καθηγητές οι οποίοι συμμετείχαν με 2ωρη στάση εργασίας. Ο δήμος είχε βάλει οχήματα στην είσοδο και σε αναμονή βρισκόταν και μια σκουπιδιάρα για να κλείσει τον δρόμο”.

Αντίστοιχα και στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, όπου δεν τόλμησε να εμφανιστεί επιτροπή. Με οργανωμένη συμμετοχή του σωματείου των ναυτεργατών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΠΑΜΕ, περισσότερα από 100 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κι αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των κινητοποιήσεων σε δεκάδες γειτονιές, που με χαρακτηριστικό τους την παρουσία του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς και τη μαζική συμμετοχή απεργών, ασφαλισμένων κι εργαζομένων από γειτονικούς εργασιακούς χώρους, ακύρωσαν τα σχέδια του Γεωργιάδη.

Ούτε λεπτό

Όμως ακόμα κι αν αποκρούστηκε η πρώτη προσπάθεια για λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για λεπτό εφησυχασμού. Ο Άδωνις συνεχίζει να εκτοξεύει τσιρίδες κι απειλές, οι επιτροπές θα συνεχίζουν να επισκέπτονται τους ΕΟΠΥΥ για να τους κλείσουν και η πίεση στους εργαζόμενους, μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ, μεγαλώνει.

Οι περιφρουρήσεις την Τρίτη 18/2 συνεχίστηκαν, παρά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, στα περισσότερα από τα πολυιατρεία που δόθηκε η μάχη τη Δευτέρα. Ήδη σε μια σειρά γειτονιές οργανώνεται η συνέχεια της μαζικής παρουσίας κόσμου στα υποκαταστήματα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες απόπειρες για λουκέτο, συγκροτούνται επιτροπές κι οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20/2, στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα.

Την Πέμπτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, για να συζητήσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

“Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι χάνει οποιοδήποτε δικαίωμα στην Υγεία” έλεγε η Μαρία Ντάσιου, απεργός γιατρός του ΕΟΠΥΥ σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο κατάστημα της Ν.Ιωνίας. “Αν δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, θα πεθαίνει στο δρόμο κι εμείς θα είμαστε υπάλληλοι ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αν περάσει η καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Δεν παλεύουμε μόνο για τη δουλειά μας και τους μισθούς μας, αλλά και γιατί ο κόσμος χάνει τα πάντα. Χάνει την Υγεία αφού αφαιρέσαν το δικαίωμα στην Παιδεία. Χρειάζεται να παραμείνουμε όλοι εδώ και να προχωρήσουμε και σε κατάληψη των μεγάλων ΙΚΑ για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ”. Η Καίτη Ζήκα από την Ένωση Γονέων συνέχισε: “Στα ιατρεία μέσα είδα εμβόλια που προορίζονται για παιδιά. Τα εμβόλια αυτά είναι αγορασμένα και προφανώς οι γονείς έχουν πληρώσει γι’ αυτά. Αν σήμερα αφήσουμε αυτόν εδώ τον χώρο να παραδοθεί και να κλείσει, υπογράφουμε με τα χέρια μας και παίρνουμε την ευθύνη να μείνουν τα παιδιά μας ανεμβολίαστα. Ό,τι υπάρχει μέσα στο κτίριο είναι περιουσία του εργαζόμενου λαού κι άρα πρέπει να μείνουμε, να το υπερασπίσουμε και να γίνει ένα από τα μεγάλα κέντρα που θα τελούν υπό λαϊκή κατάληψη”.

Το αυταρχικό κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, δείχνει ότι το “μαύρο” στην ΕΡΤ, τον περασμένο Ιούνη, ήταν ο προπομπός για αντίστοιχες διαδικασίες και σε άλλα σημεία. Χρειάζεται να πάρουν την ανάλογη απάντηση. Όπως οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην περιφέρεια και με τη μαζική συμπαράσταση του κόσμου συνεχίζουν 8 μήνες μετά, οι καταλήψεις των απεργών στα πολυιατρεία, με τη συμπαράσταση και το συντονισμό με την εργατική τάξη σε κάθε περιοχή, μπορεί να βάλει ταφόπλακα στα σχέδια διάλυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και το σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει πολλά στραπάτσα τύπου ΕΡΤ.