Απεργιακό κίνημα
ΑΕΙ - ΤΕΙ: Οι απολύσεις δεν θα περάσουν

Η μάχη ενάντια στις απολύσεις των διαθέσιμων συνεχίζεται μέσα στα πανεπιστήμια. Συντονίζεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και των καθηγητών ενάντια στις αξιολογήσεις. Η πεποίθηση πως τα πανεπιστήμια δε θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς τους εργαζόμενούς τους αγκαλιάζει όλο και περισσότερα κομμάτια.

\r\n

Χρειάζεται να ξαναγίνουν συνελεύσεις τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στα υπόλοιπα ιδρύματα για να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας. Οι πιέσεις που μπαίνουν στον κόσμο που θέλει να αγωνιστεί είναι πολλές. Οι εξεταστικές έχουν ξεκινήσει σε αρκετές σχολές, σε άλλες δεν έχουν ολοκληρωθεί τα εξάμηνα, με αποτέλεσμα οι φωνές “της λογικής” που λένε πως δε θα μπορέσει ο κλάδος να τραβήξει επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, να φαίνονται ρεαλιστικές. Αυτές οι φωνές δεν είναι καινούριες. Κατάφεραν να κερδίσουν τον περσινό Μάη να μπλοκάρουν την απεργία που οργάνωναν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εν μέσω εξετάσεων. Δεν βοηθούν. Η πραγματικότητα είναι πώς αυτές οι πιέσεις θα μπορούσαν να σπάσουν, αν είχαν κρατηθεί ζωντανές οι απεργιακές επιτροπές. Οι ομάδες εργαζομένων σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα που γεννήθηκαν μέσα από την απεργία διαρκείας του φθινοπώρου και οι οποίες απέδειξαν πως μπορούν να μπλοκάρουν στην πράξη κάθε απεργοσπαστική πίεση. Πως μπορούν να συντονίσουν από τα κάτω όλους τους κλάδους του δημοσίου και όλους τους διαθέσιμους. Η μάχη δεν έχει κριθεί, ούτε έχει σταματήσει ο αγώνας.

\r\n

Στο πλευρό τους

\r\n

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που συνεχίζει να είναι κλειστό με απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων, στο πλευρό των εργαζόμενων είναι από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι συμμετέχουν στον αγώνα μέσα από αποφάσεις των συνελεύσεών τους για κατάληψη. Μεγάλο κομμάτι καθηγητών του Πολυτεχνείου που ανταποκρίθηκε την Παρασκευή 20 Ιούνη στο κάλεσμα του συλλόγου ΔΕΠ για συνέλευση, τοποθετήθηκε υπέρ της απεργίας. Από την πλειοψηφία των τοποθετήσεων έβγαινε η άποψη πως χωρίς τους διοικητικούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πολυτεχνείο και πώς αυτή η μάχη αφορά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η στήριξη της απεργίας των διοικητικών αλλά και ο συντονισμός με όλους τους κλάδους τονίστηκε και υποστηρίχτηκε από τους περισσότερους.

\r\n

Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ καταδίκασε την Τρίτη 17/6 τη στάση του Υπουργείου σε σχέση με τις απολύσεις ζητώντας την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση άργησε να έρθει, καθώς στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές δεν πήραν τη ρητή απόφαση που ζητούσαν. Η πίεση όμως από τη μεγάλη κινητοποίηση στο κτίριο της Πρυτανείας, απέδωσε καρπούς.

\r\n

Στην Πάτρα όπου η απεργία στο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται, οργανώθηκε διαδήλωση των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη 19 Ιούνη. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου βρέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης αλλά και δάσκαλοι, καθηγητές και υγειονομικοί. Έμπνευση έδωσαν με το χαιρετισμό τους στην απεργιακή διαδήλωση οι εργάτες γης της Μανωλάδας, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη τις μέρες για τη δίκη του Βαγγελάτου.