Αντιρατσιστικό κίνημα
Pride: Υπερήφανη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση υπερηφάνειας στα πλαίσια του 3ου Thessaloniki Pride στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα \"Ώρα για μας\". Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Ιουνίου με εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δράσεις, που κορυφώθηκαν με την διαδήλωση του pride σε κεντρικούς δρόμους της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιουνίου.

\r\n

Πλήθος κόσμου, φορείς και συλλογικότητες της πόλης πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας «Για κάθε σεξιστή και ομοφοβικό υπάρχει μία θέση στον Θερμαϊκό», «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει γκέι, τρανς, λεσβίες, δεν είναι μόνοι» και αντιφασιστικά συνθήματα ενάντια στην Χρυσή Αυγή.

\r\n

«Το σύστημα είναι ανώμαλο»

\r\n

Η ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσε με το πανό «Το σύστημα είναι ανώμαλο, όχι εμεις!Καιρός να το ανατρέψουμε», ενώ ακολουθούσε το μαζικό μπλόκ της Good as You(th) και πλήθος συλλογικοτήτων όπως η Homophonia Thessaloniki pride με το πανό «Ποτέ ξανά ροζ τρίγωνα», η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης (Λ.Ο.Θ), οι Οικολόγοι και το στέκι “Oικόπολις”, το σωματείο υποστήριξης διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ) με σύνθημα «σπάμε τη σιωπή, διεκδικούμε την ισότητα», η νεολαία Σύριζα, η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης, η Ο.Λ.Κ.Ε και άλλοι.

\r\n

Το πρωί του Σαββάτου, για πρώτη φορά, οργανώθηκε συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα των νέων γκέι, λεσβιών, μπάι και τρανς, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου - ροζ τριγώνου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας εις μνήμην των LGBT νεκρών, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

\r\n

Το μήνυμα του Thessaloniki Pride κατά της ομοφοβίας, αλλά και κάθε είδους διακρίσεων έδωσε και φέτος ένα ηχηρό μήνυμα στην πόλη μας, ποτέ ξανά ροζ τρίγωνα, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

\r\n

Ενώ το ραντεβού του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος ανανεώθηκε για το 17ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

\r\n

Αλεξάνδρα Σιαφάκα