Απεργιακό κίνημα
Συνέδρια ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Εμπρός για συντονισμένη απεργία

Την ίδια βδομάδα που η ΑΔΕΔΥ συζητάει για την προκήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλο το δημόσιο, τα πανεπιστήμια, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δίνουν τον τόνο, διεκδικώντας κλιμάκωση. Ο στόχος χρειάζεται να είναι ένας συντονισμένος απεργιακός ξεσηκωμός μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να παραιτηθεί από την προσπάθεια των διαθεσιμοτήτων.

\r\n
\r\n

Το τριήμερο συνέδριο της ΔΟΕ, της ομοσπονδίας των δασκάλων, είχε σαν κέντρο συζήτησης το πώς θα μπορέσει να μπλοκαριστεί η αυτοαξιολόγηση. Οι δάσκαλοι μπήκαν σε αυτή τη συζήτηση έχοντας πίσω τους μια πλούσια κινηματική εμπειρία μέσα από το σταμάτημα των σεμιναρίων σε κάθε σημείο της χώρας. “Όλη την προηγούμενη βδομάδα ο σύλλογός μας οργάνωσε κινητοποιήσεις έξω από το κτίριο της πρωτοβάθμιας διεύθυνσης. Καταφέραμε να μη γίνει κανένα σεμινάριο. Επειδή μαζευόμασταν απ’ έξω πολύς κόσμος, μέχρι και 200 άτομα. Αυτό μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να καλέσουμε τους διευθυντές να μην παρακολουθήσουν τα ηλεκτρονικά σεμινάρια, τον τρόπο που προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να εφαρμόσει την ατομική αξιολόγηση”, μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος από την Ξάνθη.

\r\n

Στο συνέδριο ήταν ξεκάθαρο από όλους πως η αξιολόγηση θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των δημοτικών σχολείων, σε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις και άρα στο άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ήταν κοινή διεκδίκηση.

\r\n

Περιθώρια

\r\n

Υπήρχαν όμως διαφοροποιήσεις. Ενώ η πρόταση της ομοσπονδίας ήταν από την αρχή να υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση το Σεπτέμβρη, η μη κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης αφήνει πολλά περιθώρια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο να μη γίνει στην πραγματικότητα τίποτα.

\r\n

Αυτό φάνηκε και από την προσπάθεια ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, να καθυστερήσει η συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεδρίου όσο περισσότερο γινόταν. Από τη μεριά τους, οι σύνεδροι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, των Παρεμβάσεων, διεκδικούσαν να κλείσει συγκεκριμένη ημερομηνία αρχής της απεργίας και να γίνουν γενικές συνελεύσεις στο άνοιγμα των σχολείων για να οργανωθεί. “Ό,τι έκανε η ηγεσία της ομοσπονδίας το έκανε κάτω από την πίεση της βάσης. Και δεν τα έκανε όλα όπως υποστηρίζει. Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι δάσκαλοι δεν ήμασταν στο πλευρό των καθηγητών, αν ήμασταν, ο πολιτικός χάρτης θα ήταν τελείως διαφορετικός” είπε ο Σεραφείμ Ρίζος από τα Χανιά στην τοποθέτησή του. “Απέναντι στην ηττοπάθεια που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και από τη γραμμή της αριστεράς που άλλοτε μεταφράστηκε σε κυβερνητικές αναμονές, άλλοτε σε λογικές ότι δε μας παίρνει γιατί δεν είναι σωστό το πολιτικό πλαίσιο, χρειάζεται να σπάσει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση. Υπάρχουν δυο δρόμοι και πρέπει να διαλέξουμε. Οι Παρεμβάσεις έχουν επιλέξει το δρόμο της ΕΡΤ, των καθαριστριών, των μαζικών απεργιών διαρκείας. Υπάρχει και ο δρόμος της υποταγής. Ας διαλέξουμε!”

\r\n

Σε συνέδριο προέδρων προχωράει η ΟΛΜΕ το Σάββατο 28 Ιούνη, με την ίδια εμπειρία κινητοποιήσεων ενάντια στα σεμινάρια, που ξεδιπλώνεται όλη αυτή τη βδομάδα. Χρειάζεται να υπάρξει πανεκπαιδευτικός συντονισμός, συντονισμός με όλο το δημόσιο.