Αντιφασιστικό κίνημα
Το φονικό χρυσαυγίτικο πογκρόμ Κασιδιάρη-Παναγιώταρου

Στις 10 Ιουλίου ο Κασιδιάρης θα κληθεί από τις ανακρίτριες να απολογηθεί συμπληρωματικά για την κατηγορία  της  «παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης». Το διαδίκτυο βρίθει από φωτογραφίες του νεοναζί βουλευτή της Χ.Α με διάφορα όπλα στα χέρια είτε στην διάρκεια «εκπαιδευτικών ασκήσεων της Χ.Α» είτε στο δωμάτιό του. 

\r\n
\r\n
Σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουμε την συμμετοχή των βουλευτών της Χ.Α –ανάμεσά τους ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος- σε ένα άλλο έγκλημα, αυτό του ρατσιστικού πογκρόμ που οργάνωσαν στην Αθήνα τον Μάη του 2011.
\r\n
\r\n
\r\n
Mετά την σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι δικηγόροι για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στον Άρειο Πάγο, πλέον και η υπόθεση του ρατσιστικού πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάη του 2011, εντάχθηκε στην μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
\r\n
Πρόκειται για το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/05/2011 και κράτησε από τις 10 ως τις 13 Μάη με κορυφαία γεγονότα την δολοφονία του μπαγκλαντεσιανού μετανάστη Αλίμ Αμπντούλ Μανάν στα Κάτω Πατήσια στις 11/05 το βράδυ και τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά την διάρκεια της πορείας της Χ.Α στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Μάη. 
\r\n
Το πογκρόμ είχε ήδη προαναγγελθεί με δήλωση του Παναγιώταρου στα Νέα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010, όπου είχε απειλήσει ότι «άµα η Χρυσή Αυγή βγάλει δηµοτικό σύµβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόµ». Από το πλήθος των στοιχείων και των φωτογραφιών που περιέχει η αναφορά προκύπτει ότι:
\r\n
Το μεσημέρι της 12/05/2011 «η πορεία των φασιστών και ακροδεξιών ξεκινάει από το σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη, βαδίζει την Γ’ Σεπτεμβρίου, κάνει τον γύρο της Ομόνοιας και κατευθύνεται από την οδό Αθηνάς προς το Δημαρχείο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Kατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ακροδεξιών με ρόπαλα, κράνη και σιδηρολοστούς – υπό την ανοχή της αστυνομίας – παράλληλα προς το σώμα της πορείας αρχίζουν να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες, στην οδό Αθηνάς, στα γύρω στενά και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας…». 
\r\n
Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι «παρόντα στο πογκρόμ ήταν τα στελέχη της οργάνωσης Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μπούκουρας και Ηλιόπουλος. Ο Κασιδιάρης ήταν ομιλητής στη συγκέντρωση και είχε καθοδηγητικό ρόλο: κατεύθυνε τα μέλη της οργάνωσης τα οποία βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πλήθους που κινήθηκε από την Γ’ Σεπτεμβρίου προς την Αθηνάς. Οι πογκρομιστές, που εμφανίζονται στη γνωστή φωτογραφία του “Έθνους” όπου λιντσάρεται ένας αφρικανός μετανάστης, είναι όλοι στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της Χρυσής Αυγής. Ο Κασιδιάρης είχε το γενικό πρόσταγμα σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης από την αρχή μέχρι το τέλος», ενώ ο Παναγιώταρος εμφανίζεται με τηλεβόα να οργανώνει το μπλοκ της Χρυσής Αυγής. 
\r\n
Το ΕΚΑΒ καταγράφει 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι άγρια μαχαιρωμένοι. Εκείνη μόνον την ημέρα στην Πολυκλινική νοσηλεύτηκαν 19 αλλοδαποί και, σύμφωνα με δηλώσεις του Λεωνίδα Ανωμερίτη, διευθυντή του νοσοκομείου, στο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύτηκαν περίπου 20 αλλοδαποί.
\r\n
Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν ενεργά στο πογκρόμ είναι «το στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής Άρτας της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κολιόπουλος, ο μόνος που είχε συλληφθεί στις 10/05/2011 για συμμετοχή στην επίθεση σε ένα ίντερνετ καφέ στην πλατεία Βικτωρίας. Ο Κολιόπουλος, που καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε «τυχαία» στην Πλατεία Βικτωρίας. Ο Κολιόπουλος είχε υποβάλει μήνυση κατά του δημοτικού συμβούλου της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρου Κωνσταντίνου, επειδή ο τελευταίος είχε πρωτοστατήσει στην εκδίωξη μελών της Χρυσής Αυγής που επιχείρησαν παρέμβαση σε συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τον Άρειο Πάγο στις 20/01/2011.
\r\n
«Απαραίτητη τυγχάνει η διερεύνηση του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως των Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου» τονίζεται στην αναφορά.
\r\n
\r\n

Με την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ

\r\n
\r\n
To ρατσιστικό πογκρόμ δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την οργανωμένη κάλυψη, μέχρι και συνεργασία, της ΕΛ.ΑΣ.
\r\n
Η δολοφονία του μετανάστη Αλίμ Αμπντούλ Μανάν από το Μπαγκλαντές έγινε ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του Καντάρη το βράδυ 11 Μάη και στέλνει πολύ νωρίς καθαρό μήνυμα ότι το πογκρόμ ξεκίνησε. 
\r\n
Την επόμενη, 12 Μάη, η ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για να εμποδίσει τις αναμενόμενες επιθέσεις των χρυσαυγιτών που έχουν καλέσει συγκέντρωση, αλλά η δολοφονική δράση γίνεται πλέον ανοιχτά υπό το φως του ήλιου. Εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες, ασφαλίτες και μηχανοκίνητες ομάδες παρακολουθούν επί ώρες «διακριτικά» τους χρυσαυγίτες να πραγματοποιούν δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρια και ρόπαλα και να σπάζουν μαγαζιά.
\r\n
Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, εμφανίζονται αστυνομικοί να αποδεσμεύουν (από τις χειροπέδες) και να απελευθερώνουν ξυρισμένους μαυροφορεμένους άντρες που έχουν συλληφθεί λίγο νωρίτερα για επίθεση σε μετανάστες.
\r\n

Τρόμος

\r\n
Πιο πριν και κατά την διάρκεια αυτής της επίθεσης αστυνομικοί και ασφαλίτες σε αυτοκίνητα και μηχανές με τις σειρήνες να ουρλιάζουν, οργώνουν τα στενά γύρω από την Ομόνοια σπέρνοντας τον τρόμο και υποχρεώνοντας τους μετανάστες να κλείσουν τα μαγαζιά τους, υποτίθεται για να τους «προστατέψουν», στην ουσία προκειμένου να διαλύσουν την οποιαδήποτε απόπειρα οργανωμένης άμυνας.
\r\n
Αυτή η τρομοκρατία συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, ενόψει της Δευτέρας 16 Μάη, οπότε έχει καλεστεί αντισυγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας που καλούν οι χρυσαυγίτες. Διμοιρίες ΜΑΤ κάνουν την εμφάνισή τους «προληπτικά» στα στενά Σωκράτους, Μενάνδρου, Αναξαγόρα προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τον κόσμο συλλαμβάνοντας όποιο μετανάστη βρίσκουν μπροστά τους.
\r\n
Αλλά και όλο το τριήμερο 10-13 Μάη, η διασταύρωση Γ’ Σεπτεμβρίου και Πιπίνου είναι επί 24ωρου βάσεως κλειστή στα αυτοκίνητα, χωρίς να υπάρχει καν συγκέντρωση, εκτός από ολιγομελείς ομάδες οπλισμένων χρυσαυγιτών. Από εκεί ξεκινάνε τάγματα εφόδου που λυμαίνονται τους γύρω δρόμους και επιτίθενται σε όποιο μετανάστη βρουν μπροστά τους, με την ΕΛ.ΑΣ να παρακολουθεί διακριτικά. Οι νεοναζί ανενόχλητοι θα επιχειρήσουν εκείνες τις μέρες επιθέσεις στις καταλήψεις στέγης στην Σκαραμαγκά και στην Αμαλίας, όπου απωθούνται. Oμάδα φασιστών ακινητοποιεί λεωφορείο, εξαναγκάζει τους περισσότερους επιβάτες να κατέβουν και ξυλοκοπεί όσους μετανάστες βρίσκει μέσα στο λεωφορείο.
\r\n
Οι επιθέσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του πογκρόμ. Στις 31 Μάη τάγμα εφόδου νεοναζί ξυλοκοπεί και μαχαιρώνει Μπαγκλαντεσιανούς μετανάστες, αφού εισβάλλει στο σπίτι τους στην οδό Ηπείρου 16. Διοικητής στο αρμόδιο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα όλο αυτό το διάστημα είναι ακόμα ο Θ. Σκάρας, ο αποκαλυφθείς συνεργάτης της ναζιστικής συμμορίας και πλέον υπόδικος για εγκληματικές πράξεις.
\r\n
\r\n

Τους σταμάτησαν οι αντιφασίστες

\r\n
\r\n
Το πογκρόμ και οι ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα το διάστημα 10-13 Μαΐου 2011 σταμάτησαν μόνο χάρη στο αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα. 
\r\n
Η πρώτη απάντηση δόθηκε τη Δευτέρα 16 Μάη έξω από το δημαρχείο της Αθήνας. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 13 Μάη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ, όπου για πρώτη φορά χτυπημένα θύματα κατήγγειλαν όλες τις δολοφονικές επιθέσεις που έγιναν στη διάρκεια της 12 Μάη, προκειμένου να μπει ένας φραγμός στη ρατσιστική υστερία που επί τρεις μέρες προωθούσαν τα ΜΜΕ, στα οποία παρέλαυναν οι χρυσαυγίτες μεταμφιεσμένοι σε αγανακτισμένους κατοίκους. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο την Δευτέρα 16 Μάη, όπου οι χρυσαυγίτες αποθρασυμμένοι από τα γεγονότα της 12 Μάη καλούσαν σε νέα φασιστοσύναξη.
\r\n
Την Δευτέρα από νωρίς το πρωί οργανώθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και περιοδείες σε εργατικούς χώρους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Γύρω στις 1.30μμ το μεσημέρι οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Δημαρχείου με τα πανώ της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ, αφού προηγουμένως βάδισαν στα στενά κάτω από το δημαρχείο για να στείλουν το μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να φοβηθούν ούτε τους νεοναζί, ούτε την αστυνομία που όργωνε με άγριες διαθέσεις την περιοχή.
\r\n
Λίγο πριν τις 2μμ κατέφθασε στην πλατεία ένα μπλοκ μεταναστών κυρίως Αφρικανών μικροπωλητών και φοιτητών που είχε ξεκινήσει από τη Νομική φωνάζοντας «Ποτέ ξανά φασισμός». Έξω από το δημαρχείο μαζεύτηκε και άλλος κόσμος, μετανάστες από την περιοχή, εργαζόμενοι που ήρθαν σχολώντας από τις δουλειές τους. Με πανό βρέθηκαν εκεί Κοινότητες Μεταναστών, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. 
\r\n
Οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν εκτός από ελάχιστους που τελικά φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία προσπαθώντας να μπουν στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα. Στο μεταξύ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πέτρος Κωνσταντίνου κατήγγειλε το φασιστικό πογκρόμ, αλλά και την ανοχή της κυβέρνησης που μια μέρα πριν είχε χτυπήσει άγρια την πανεργατική απεργία.
\r\n
«Ήρθα σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους μετανάστες, για να πούμε όχι στο ρατσισμό και το φασισμό. Οι φασιστικές οργανώσεις καπηλεύτηκαν ένα τραγικό γεγονός που έγινε από ποινικούς εγκληματίες και προσπάθησαν να στρέψουν τον κόσμο προς το ρατσισμό και το φασισμό. Αυτό είναι τραγικό. Δεν μπορούν να βγαίνουν στο δρόμο, να βαράνε, να σκοτώνουν και να μαχαιρώνουν» είχε δηλώσει τότε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Βάσω, εργαζόμενη στο Δήμο Αθήνας.
\r\n

Απόπειρα εκμετάλλευσης

\r\n
Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι, παρά τον πόνο για την απώλεια του συζύγου της Μανώλη Καντάρη, η Σιμόνι Βιρτζίλι αποδοκίμασε με δηλώσεις της την απόπειρα της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί το θάνατο του συζύγου της για την απόσπαση πολιτικού οφέλους.
\r\n
Η δεύτερη απάντηση ήρθε μερικές μέρες αργότερα στους δρόμους των Πατησίων όπου είχε δολοφονηθεί ο άτυχος μπαγκλαντεσιανός Αλίμ Αμπντούλ Μανάν. 1000 άτομα, τουλάχιστον, διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα συλλογικοτήτων και σωματείων της περιοχής ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ αλλά και τον τραυματισμό αγωνιστών της περιοχής και συνδικαλιστών του 7ου ΙΚΑ από τα ΜΑΤ στην πανεργατική απεργία στις 11 Μάη. Η πορεία που συνάντησε μαζική υποστήριξη από τους κατοίκους, ντόπιους και μετανάστες, διέσχισε Άνω και Κάτω Πατήσια.
\r\n
Δυο βδομάδες αργότερα 500 τουλάχιστον άτομα συγκεντρώθηκαν ξανά στην Πατησίων στο ύψος της πλατείας Κύπρου, το απόγευμα της Δευτέρας του Αγ. Πνεύματος, για να πούνε όχι στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα φασιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής ενάντια στην «ακομμάτιστη συγκέντρωση» που καλούσαν ναζιστικές συμμορίες με σύνθημα «έξω οι ξένοι και το ΔΝΤ», κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επιτροπή Κατοίκων».
\r\n
Την πορεία προς την πλ. Αμερικής σταμάτησαν λίγο πριν μπει στην πλατεία ΜΑΤ και κλούβες κάθετα στο δρόμο ενημερώνοντας ότι και οι δύο συγκεντρώσεις πάνω στην πλατεία είχαν βγει «παράνομες». Στόχος της αστυνομίας ήταν να προφυλάξει για ακόμα μια φορά τους συνοδοιπόρους της νεοναζί που δειλά-δειλά, από την άλλη πλευρά της Πατησίων στο ύψος της Θήρας άρχισαν να μαζεύονται, καμιά 15αριά αρχικά - που στην «κορύφωση» της «συγκέντρωσής» τους δεν μπόρεσαν καν να μαζέψουν τριψήφιο αριθμό. Πιο πριν η φασιστοφυλλάδα «Στόχος» είχε αποσύρει το κάλεσμά της στη φασιστοσύναξη γιατί δεν ήταν «ασφαλής»...
\r\n
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι από την Κυριακή το απόγευμα, η αστυνομία, σε ρόλο προπομπού του σχεδιαζόμενου πογκρόμ των νεοναζί, τριγυρνούσε στα μαγαζιά των μεταναστών και τους έλεγε να μην ανοίξουν τη Δευτέρα το απόγευμα, γιατί θα τους τα σπάσουν οι φασίστες. 
\r\n
Ενδεικτικό του τι θα συνέβαινε, αν έμενε χωρίς απάντηση η φασιστοσύναξη στην πλατεία Αμερικής είναι το περιστατικό που περιγράφει, ο Άντι, κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας που κατήγγειλε ότι «ομάδα νεοναζί επιτέθηκε και χτύπησε άγρια δύο μαύρους μετανάστες, μπροστά στα μάτια των ΜΑΤ που αντί να τους συλλάβουν κοιτούσαν απαθώς».
\r\n
\r\n
\r\n

Η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μανάν

\r\n
\r\n
\r\n
Αποκορύφωμα του ρατσιστικού πογκρόμ που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στις 10/5 και τις 13/5 είναι η δολοφονία του 21χρονου Αλίμ Αμπντούλ Μανάν, από το Μπανγκλαντές. 
\r\n
Η δολοφονία του Αλίμ έγινε τη νύχτα 11/05 προς 12/05 στην οδό Στρατηγού Καλάρη στα Κάτω Πατήσια. Διαβάζουμε στην αναφορά των δικηγόρων για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος:
\r\n
«Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές. Συγκεκριμένα, τον καταδίωξαν δύο άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή, οι οποίοι, όταν τον πρόφτασαν, έδρασαν ως εξής: ο ένας από τους δύο κατέβηκε από τη μηχανή, τον τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια ανέβηκε στη μηχανή και μαζί με τον οδηγό και συνεργό του εξαφανίστηκαν. Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: “Όσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε”.
\r\n
Κίνητρα
\r\n
Στην Ελευθεροτυπία που κυκλοφορεί λίγες ώρες μετά, στις 12 Μάη διαβάζουμε ότι «τα κίνητρα της δολοφονίας δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας ερευνάται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο ρατσιστικής επίθεσης. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι δράστες του φόνου ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο, μιλούσαν ελληνικά και καταδίωξαν το θύμα». 
\r\n
Ακολούθησαν άρθρα στον Ελεύθερο Κόσμο και διάφορα φασιστομπλόγκ στα οποία αναφέρεται ότι «δεν ξέρουμε αν είναι προβοκάτσια για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αλλοδαπών ή ένα απλό έγκλημα» και δύο μέρες μετά «πηγές της ΕΛ.ΑΣ» ξαναδιαρρέουν ότι το θύμα ήταν σεσημασμένος κακοποιός που είχε φάκελλο για υποθέσεις ναρκωτικών και ότι ο τρόπος δράσης των δολοφόνων παρέπεμπε σε μαφιόζικο χτύπημα που σχετιζόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η συγκεκριμένη δολοφονία παρέμεινε, απ’ όσο είναι γνωστό, ανεξιχνίαστη.
\r\n
«Ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν ήταν μόνο 21 ετών. Ένα πολύ καλό παιδί. Τι έφταιγε; Πήγαινε σπίτι του και τον σκότωσαν». Αυτά δήλωνε για το νεκρό τότε ο γραμματέας της Ένωσης Μπαγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Τζαχίρ Ντάκουα. 
\r\n
Και ο ίδιος δύο χρόνια μετά έπεσε θύμα ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης, όταν μαζί με τον βοηθό του Φάλγε Ραχμάν επέστρεφαν από την εργασία τους με το μηχανάκι. Δύο άτομα με καδρόνια κατάφεραν να τους πετάξουν στην άσφαλτο και, άρχισαν να τους χτυπούν με μανία μέχρι που τους σταμάτησαν κάτοικοι της γειτονιάς.
\r\n