Εργατικό κίνημα
Η άποψη μας: Δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε!

Πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πανεργατική 27/11

Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του 2014 και η κυβέρνηση που έλεγε ότι κάπου εδώ τελειώνουν τα μνημόνια, τώρα προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την … επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα! Μάταια, όμως. Γιατί οι εργαζόμενοι έδειξαν με την Πανεργατική απεργία της περασμένης Πέμπτης ότι η δύναμη που μπορεί πραγματικά να βάλει τέλος στα μνημόνια είναι εδώ.

\r\n
\r\n
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προβληματίζονται αν θα φέρουν στη Βουλή μετά τον Προϋπολογισμό ένα πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα, ή θα τα επιβάλουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αποφύγουν την ψηφοφορία στη Βουλή. Είναι και αυτό μια επιβεβαίωση για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει.
\r\n
Ταυτόχρονα, όμως, δεν σταματάνε ούτε λεπτό να ψάχνουν τις μεθοδεύσεις για να περάσουν αυτό το πακέτο που είναι το χειρότερο μνημόνιο των μνημονίων.
\r\n

Χειρότερο

\r\n
Είναι το χειρότερο, γιατί πρώτα απ’ όλα έρχεται μετά από όλες αυτές τις προηγούμενες περικοπές. Το 2014 δεν είναι 2010, γιατί στο μεταξύ οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν χάσει ένα 30%, οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1 500 000 και οι απλήρωτοι τις 850 000. Κάθε εργατική οικογένεια έχει να στηρίξει άνεργους και απλήρωτους ενώ έχει χάσει την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης. Πάνω σε όλα αυτά, έρχεται τώρα το νέο πακέτο να ζητήσει ξανά περικοπές μισθών και συντάξεων, να ακριβύνει είδη πρώτης ανάγκης όπως τα φάρμακα και να υψώσει εμπόδια στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.
\r\n
 
\r\n
Ταυτόχρονα, η νέα προσπάθεια να παρατείνουν το καθεστώς των μνημόνιων είναι χειρότερη από τις προηγούμενες γιατί η κρίση επιδεινώνεται ξανά. Όλα τα παραμύθια ότι τάχα με τις θυσίες νοικοκυρεύονται τα δημόσια οικονομικά και έρχεται η ανάπτυξη που θα επουλώσει τις πληγές, αποδεικνύονται ψεύτικα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε διεθνή κλίμακα. Χώρες-κολοσσοί, όπως η Ρωσία, συγκλονίζονται από την απότομη πτώση του νομίσματος που θυμίζει μέρες του 1998. Το υπόβαθρο είναι η πτώση της τιμής του πετρέλαιου, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν περπατάει με τους ρυθμούς ανάπτυξης που περίμεναν οι πολυεθνικές της ενέργειας.
\r\n
 
\r\n
Οι επιπτώσεις ακουμπάνε ήδη ξανά το τραπεζικό σύστημα. Η κρίση του καπιταλισμού επιστρέφει με πιο άγριες απαιτήσεις.
\r\n
Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω γιατί η απάντησή μας πρέπει να είναι πιο σκληρή από όσα κάναμε το 2010, όταν πρωτοήρθε η Τρόικα. Τότε, στην Πανεργατική της 5 Μάη οι απεργοί διαδηλωτές είχαν κοντέψει να εισβάλουν εξαγριωμένοι στο κτίριο της Βουλής. Τώρα το κύμα των κινητοποιήσεων που δίνει συνέχεια μετά την Πανεργατική της 27 Νοέμβρη, οι διαδηλώσεις της νεολαίας στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή και οι απεργίες αν φέρουν το νέο πακέτο είτε σαν πολυνομοσχέδιο είτε σαν ΠΝΠ, πρέπει να έχει στη σημαία του το σύνθημα που πρώτη καθιέρωσε η ΕΡΤ: «Δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε».
\r\n
\r\n

Σοφότεροι

\r\n
\r\n
Σήμερα, δεν είμαστε απλά και μόνο εξαγριωμένοι. Έχουμε γίνει πολιτικά σοφότεροι. Παλεύουμε για να γκρεμίσουμε το θίασο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που έφερε την καταστροφή και να για να αρχίσουν να κάνουν κουμάντο οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς.
\r\n
 
\r\n
Έχουμε πιο πολύ εμπιστοσύνη στις μαχόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παρά στους υπουργούς που εδρεύουν στην Καραγιώργη Σερβίας. Και γι’ αυτό, πρέπει να συσπειρωθούμε στην Αριστερά που παλεύει για να ανατρέψει αυτό το σύστημα, στην αντικαπιταλιστική αριστερά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
\r\n