Πολιτική
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι - Το κεφάλαιο δεν κατευνάζεται με υποχωρήσεις

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών». Τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ευρέως το παραπάνω σχόλιο από το ραπόρτο ενός εκπροσώπου του fund Capital μετά την επίσκεψη Σταθάκη - Μηλιού στο City του Λονδίνου. 

\r\n
\r\n
Η κινδυνολογία και οι σκοπιμότητες, σαφείς. Οι Σαμαροβενιζέλοι εκπέμπουν SΟS και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η κοινωνία δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κανένα άλλο εκτός από τους ίδιους και το σινάφι τους.
\r\n
 
\r\n
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο υπογράφων το ραπόρτο ονόματι Sponer, δεν συμμετείχε καν στις συναντήσεις, ενώ τα αφεντικά του στην Capital Group ανακοίνωσαν ότι η εταιρία \"δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας\".
\r\n
Τι έκαναν όμως στο Λονδίνο σχεδόν ταυτόχρονα με την μεγάλη πανεργατική απεργία στην Ελλάδα, ο Μηλιός και ο Σταθάκης; Σύμφωνα με την περιγραφή που οι ίδιοι δίνουν στην Αυγή:
\r\n
 
\r\n
«Η επίσκεψη στο Λονδίνο υλοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της εταιρείας Nomura… Στη συνέχεια άλλες δύο εταιρείες, η Merrill Lynch / Bank of America και η Kepler Cheuvreux, οργάνωσαν ανάλογες συναντήσεις. Τελικά, στις ομιλίες και στα τραπέζια που οργανώθηκαν στο περιθώριο των συζητήσεων παρευρέθηκαν περί τους 65 εκπροσώπους επενδυτικών φορέων» (Σταθάκης).
\r\n
 
\r\n
«Στο Λονδίνο βρέθηκα σε τρία ανάλογα τραπέζια συζητήσεων. Το ένα οργανώθηκε από την Hellenic Bankers Association (HBA) και ήταν ένα τραπέζι 20 στελεχών διεθνών τραπεζών, που ήταν Έλληνες. Τα άλλα δύο τραπέζια, με περίπου 20 στελέχη διεθνών τραπεζών το καθένα, οργανώθηκαν από την Ντόιτσε Μπάνκ». (Μηλιός)
\r\n
 
\r\n
Προκαλεί από μόνη της εντύπωση η συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς που μέχρι τώρα συνήθιζε να χαρακτηρίζει κερδοσκόπους και υπεύθυνους για την κρίση. Ακόμα μεγαλύτερο το πάθος της Αυγής και των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν ότι τα κερδοσκοπικά funds τον αντιμετώπισαν «θετικά». 
\r\n
 
\r\n
«Υπήρξε καλό κλίμα στις συζητήσεις. Οι τοποθετήσεις των συνομιλητών μου ήταν από θετικές μέχρι κριτικές, αλλά πάντα εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα» δήλωσε ο Μηλιός. «Όλη η συζήτηση που ανακυκλώνεται εκ νέου σχετικά με την αναγκαιότητα ενός Plan B βασίζεται σε μια αντίληψη ότι μια διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία στην οποία τα επιμέρους μέρη προσέρχονται με σκοπό να πλήξουν αυτόν που κάθεται στην απέναντι μεριά του τραπεζιού… Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για συμφωνία με αμοιβαίο όφελος» δήλωσε ο Σταθάκης.
\r\n
\r\n

«Χώρος συμφωνίας»

\r\n
\r\n
Πόσο ξεχειλωμένος μπορεί να είναι ο «χώρος συμφωνίας» του Σταθάκη; Ας δούμε τι γράφει το ενημερωτικό σημείωμα της Μerrill Lynch (που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευσθεί από κανένα) για την συνάντηση (πηγή, TVXS):
\r\n
Ο Σταθάκης στην σχετική συνάντηση υποστήριξε ότι (στον ΣΥΡΙΖΑ) «θα διακόψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ», αλλά «θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη»: Δηλαδή συνέχιση της λιτότητας. 
\r\n
Ότι «θα προτιμούσαν ένα haircut, (σ.σ. κούρεμα) αλλά ίσως το πρώτο βήμα να είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής». Δηλαδή ούτε καν κούρεμα, αλλά «επιμήκυνση», «παράταση» της τοκογλυφίας.
\r\n
 
\r\n
Ότι «θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα υπάρξει άλλο haircut για τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή ότι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν στα κερδοσκοπικά funds. Ότι «σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ». 
\r\n
 
\r\n
Ότι «μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν μια αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων και βοήθεια από την ΕΚΤ με την τρόικα στη συνέχεια…» !
\r\n
 
\r\n
Το σημείωμα της Merril Lynch καταλήγει να διαψεύδει την «θετική» εικόνα των «αγορών»: «Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι πελάτες υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να δουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ θα υποχωρούσε και θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους του προγράμματος…»
\r\n
 
\r\n
«Καλά κάνει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχεί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Συμμεριζόμαστε τις προσδοκίες του για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, συμμεριζόμαστε και τις ανησυχίες του» τόνισε ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης και μέλος της ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην oμιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Τι αλλαγή θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ» που έγινε την Κυριακή στα πλαίσια των μαρξιστικών εκδηλώσεων στην ΑΣΟΕΕ. 
\r\n
 
\r\n
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρεφορμιστικό κόμμα, ανήκει στην κατηγορία των κομμάτων που όπως υποστήριζε ο Λένιν, η βάση τους είναι εργατική και η ηγεσία τους ακολουθεί αστική πολιτική.
\r\n
 
\r\n
Η τοποθέτηση ότι ‘δεν θα συγκρουστούμε με θεσμούς όπως η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ’ (για να μην ανοίξουμε πολλά μέτωπα και εμποδίσουμε την διαπραγμάτευση) είναι από την αρχή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
\r\n
\r\n

Διολίσθηση

\r\n
\r\n
Από αυτήν τη λογική αρχίζει η διολίσθηση την οποία βλέπουμε επιταχυνόμενη το τελευταίο διάστημα. Στο θέμα του χρέους, π.χ, η υπόσχεση ήταν ‘θα διαγράψουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους’ και έχουμε φτάσει στο σημείο αυτές τις μέρες ο Μηλιός με τον Σταθάκη να μας λένε από το City του Λονδίνου, ότι οι λεγόμενες ‘αγορές’ βλέπουν ‘θετικά’ τον ΣΥΡΙΖΑ.
\r\n
 
\r\n
Το τί είδους συγκρούσεις θα γίνουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξει να εφαρμόσει τα ‘μέτρα ανακούφισης’ που υπόσχεται στους εργαζόμενους, δεν θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες της ηγεσίας να κατευνάσει το κεφάλαιο, αλλά από το πόσο οργανωμένος είναι ο κόσμος που παλεύει. Το αν θα υπάρξουν, κάτω από μια αριστερή κυβέρνηση, νίκες των εργατών, δεν θα παιχθεί στο κοινοβούλιο αλλά στους χώρους δουλειάς. 
\r\n
 
\r\n
Και γι’ αυτό δουλειά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι να παραμείνει αριστερή αντιπολίτευση ακόμα και σε μια κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», «εθνικής σωτηρίας» ή όπως αλλιώς ειπωθεί. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της αντίστασης, της οργάνωσης από τα κάτω, μιας επαναστατικής αριστεράς που μαζί με τον κόσμο της Αριστεράς θα τα διεκδικήσει όλα». 
\r\n