Αντιφασιστικό κίνημα
Λυών: Ενάντια στους φασίστες της Λεπέν

Πέντε χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες διαδήλωσαν το Σάββατο 29 Νοέμβρη στην Λυών σε μια δυναμική διαδήλωση ενάντια στο συνέδριο του ακροδεξιού - φασιστικού “Εθνικού Μετώπου” της Μαρίν Λεπέν που γινόταν το διήμερο στην πόλη.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Στη διαδήλωση συμμετείχαν συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, ενώ ανάμεσά στους διαδηλωτές βρέθηκαν και διεθνείς αντιπροσωπείες από την ΚΕΕΡΦΑ, το βρετανικό Unite Against Fascism, την καταλανική “Ενότητα ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό”.
\r\n
 
\r\n
Ο “σοσιαλιστής” Ολάντ χρησιμοποιώντας βία, μπλόκα, δακρυγόνα και ελικόπτερα έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να εμποδίσει την πραγματοποίηση της διαδήλωσης - ενώ αγκάλιασε με θαλπωρή το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου που επανεξέλεξε με το 100% των ψήφων πρόεδρο την (μοναδική υποψήφια) Μαρίν Λεπέν και αποφάσισε ένταση της “μάχης κατά της μετανάστευσης” και “υπεράσπιση της γαλλικής ταυτότητας”. 
\r\n
 
\r\n
“Πολλά πούλμαν με αντιφασίστες διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις δεν έφτασαν ποτέ στην Λυών γιατί εμποδίστηκαν από την αστυνομία” μας μεταφέρει ο Μανώλης Σααβέδρα που συμμετείχε στην διαδήλωση. “Παρόλα αυτά κάποια πούλμαν από το Μπορντό και άλλες πόλεις έφτασαν και έστω και καθυστερημένα, η διαδήλωση ξεκίνησε με παλμό, αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντικατασταλτικά συνθήματα προς το κέντρο της πόλης όπου θα γινόταν συναυλία.
\r\n
\r\n

Ελικόπτερα

\r\n
\r\n
Μπροστά βάδιζαν η CONEX, (πανεθνικός συντονισμός ενάντια στην ακροδεξιά) μετά τα κόμματα της Αριστεράς, ύστερα μπλοκ αυτόνομων και αντιεξουσιαστών. Η αστυνομία και τα CRS, τα γαλλικά ΜΑΤ, από την πρώτη στιγμή προκαλούσαν προσπαθώντας χωρίς λόγο να συλλάβουν διαδηλωτές μέσα από την πορεία. Έχοντας περικυκλώσει την πορεία από δεξιά και αριστερά, στο ύψος της γέφυρας πάνω από το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, έσπασαν την πορεία στη μέση, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν δακρυγόνα”. 
\r\n
 
\r\n
«Το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία Jean Macé, στην λεγόμενη “αριστερή όχθη”. Θα περνούσαμε το ποτάμι για να φτάσουμε στην πλατεία des Terreaux, πιο βόρεια» μας μεταφέρει μια άλλη αντιφασίστρια από την διαδήλωση. “Οι έλεγχοι της αστυνομίας, όπως φτάναμε στην πλατεία για να συγκεντρωθούμε, ήταν συστηματικοί. Άνοιγαν τσάντες, χωρίς εξαίρεση. Κάθε οργάνωση, κόμμα, συνδικάτο παρόντα, οργανωμένα, ο καθένας με εκπροσώπους για ασφάλεια. Προχωρούσαμε προς τη γέφυρα, στα περιθώρια γίνονταν προβοκάτσιες, με τους μπάτσους να ψάχνουν προφανώς τη σύγκρουση, όπου τους έβριζαν γυναίκες και νέοι από την πορεία. 
\r\n
 
\r\n
Τελικά έκλεισαν όλους, μα όλους τους δρόμους. Βρεθήκαμε αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη πορεία. Οι μπάτσοι πάρα πολλοί, έκλεισαν όλους τους δρόμους. Μας είχαν μιάμιση ώρα πάνω στη γέφυρα, και λίγο πιο πέρα. Προχωρούσαμε πέντε μέτρα, μας σταματούσαν...”
\r\n
Την επόμενη μέρα στη Λυών πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές εκδηλώσεις.
\r\n

\r\n

Πανευρωπαϊκός συντονισμός

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Η κινητοποίηση στην Λυών ήταν ένα πετυχημένο βήμα του αντιφασιστικού κινήματος στη Γαλλία. 
\r\n
Ήταν ένας σημαντικός σταθμός διότι συνδικαλιστές από αρκετούς χώρους, κόμματα της Αριστεράς και αντιφασίστες-τριες από την πόλη, μέσα από την κίνηση την οποία συγκρότησαν, κατάφεραν να έχουν 5.000 διαδηλωτές.
\r\n
 
\r\n
Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλέον το Εθνικό Μέτωπο το αντιμετωπίζουν σαν ένα ακροδεξιό φασιστικό κόμμα. Χαρακτηριστικό ήταν το αυτοκόλλητο που μοίρασε το συνδικάτο Solidaires με το σύνθημα «είμαστε αντιφασίστες».
\r\n
\r\n

Κίνημα 

\r\n
\r\n
Και στην Γαλλία οργανώνεται ένα κίνημα για να εμποδίσει την άνοδο των φασιστών και αυτό είναι ενθαρρυντικό βήμα. Ένας συνδικαλιστής επικεφαλής της κίνησης Bίζα του Δικτύου Συνδικαλιστών, είπε ότι ήταν διπλάσια από τη διαδήλωση που κάναμε στην Μασσαλία και αυτό δείχνει ότι χτίζεται αυτό το κίνημα, κάνει τα πρώτα του βήματα και συγκροτείται.
\r\n
 
\r\n
Στη διαδήλωση είχε μεγάλη παρουσία το συνδικάτο Solidaires που κινητοποίησε εργαζόμενους και από άλλες πόλεις. Διαδήλωσαν φοιτητές, νέοι από την Λυών και τα κόμματα της Αριστεράς με το NPA να έχει την πιο έντονη παρουσία, κινητοποιώντας τους Sans Papiers (τους μετανάστες χωρίς χαρτιά), οι αυτόνομοι. Παρουσία είχε και μια ελληνική πρωτοβουλία, η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Φοιτητών από την Γκρενόμπλ.
\r\n
 
\r\n
Την επόμενη μέρα έγιναν συζητήσεις πώς επί της ουσίας αντιμετωπίζουμε τους φασίστες και πώς τα συνδικάτα θα αντιμετωπίσουν την απόπειρα των φασιστών να φτιάξουν κίτρινα συνδικάτα. 
\r\n
Υπήρχε η συζήτηση για την διεθνή αλληλεγγύη κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη που μάζεψε πολύ κόσμο. Εκεί συζητήθηκε η πρόταση να υπάρξει συντονισμένη πανευρωπαϊκή απάντηση στις 21 Μάρτη, που είχε υποστήριξη ιδιαίτερα από το δίκτυο των συνδικαλιστών.
\r\n
 
\r\n
Στο κλείσιμο των εργασιών της μέρας, τοποθετήθηκα εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ βάζοντας και από τη μεριά μου αυτήν την πρόταση. Αυτό θα αποφασιστεί στην μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στην Γαλλία στις 12 Δεκέμβρη για να αποτιμηθεί η δράση με κεντρική πρόταση την πανευρωπαική συνέχεια για τις 21 Μάρτη.
\r\n
 
\r\n
Πέτρος Κωνσταντίνου
\r\n