Εργατικό κίνημα
Πανεργατική σεισμός σε όλη τη χώρα

Η πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Μαζικά ήταν τα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. 

\r\n
“Χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη συμμετοχή δεν είχε μόνο η διαδήλωση αλλά και η ίδια η απεργία με πολλά σχολεία και υπηρεσίες να μένουν κλειστά. Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου κατέληξαν διάφορες προσυγκεντρώσεις όπως των ΕΛΜΕ που ξεκίνησαν από την Καμάρα, του δικηγορικού συλλόγου που μαζί με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων ξεκίνησαν από τα δικαστήρια, και των ΕΛΤΑ που νωρίτερα πραγματοποίησαν περιφρουρήσεις στα ταχυδρομεία. Η διαδήλωση κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, το νερό της Θεσσαλονίκης, στο ΜΕΤΡΟ, οι σχολικοί φύλακες, οι απεργοί της Κόκα Κόλα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα μπαλόνια, ήταν μερικοί από τους κλάδους με μεγάλη παρουσία. Μεγάλη συζήτηση γινόταν για την απεργιακή συνέχεια αλλά και για την πολιτική. Η συζήτηση που έλεγε ότι με τη στάση αναμονής δεν πέφτει η κυβέρνηση αντίθετα φέρνει νέα μέτρα. Ότι χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση για να τους ανατρέψουμε άμεσα” μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Μπάμπης Κουρουνδής.
\r\n
 
\r\n
“Ήταν μια απεργία που οργανώθηκε από πολύ κόσμο, ιδιαίτερα της Αριστεράς” μας είπε η Φωτεινή Λυσσικάτου από την Πάτρα. “Παρά τη βροχή η συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση ήταν μαζική. Περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές, μεταξύ τους διοικητικοί του πανεπιστημίου, συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αγωνιστές από την ΕΡΑ Πάτρας, καθηγητές, εργαζόμενοι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Άσυλο Ανιάτων Πατρών. Δυναμική ήταν η παρουσία από το ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μεγάλη συζήτηση άνοιγε για την υπόθεση των εργατών γης της Μανωλάδας και τη συνέχεια της μάχης μετά την σκανδαλώδη αθώωση του Βαγγελάτου. Aρκετός κόσμος μάλιστα ενίσχυε οικονομικά την καμπάνια στήριξης των μεταναστών εργατών γης”. 
\r\n
 
\r\n
Πάνω από 2.000 απεργοί διαδήλωσαν στα Γιάννενα, παρά τη βροχή. “Κατέβηκε κόσμος που είχε καιρό να κατέβει στο δρόμο” μεταφέρει η Λουίζα Γκίκα. “Οι δάσκαλοι για παράδειγμα είχαν μαζική παρουσία. Τον τόνο έδιναν με τη ζωντάνια τους οι καθαρίστριες του υπ.Οικονομικών, οι οποίες μαζί με την ΕΡΑ Ιωαννίνων φώναζαν συνθήματα για το συντονισμό των αγώνων. Οι φοιτητές της Ιατρικής είχαν καταλάβει τη σχολή τους ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε ο σύλλογος των φοιτητών που κατοικεί στις εστίες της Δουρούτη”. 
\r\n
 
\r\n
Πάνω από 3.500 αγωνιστές κι αγωνίστριες συμμετείχαν στην διαδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως περιγράφει ο Μύρων Μαρκάκης: “Μπροστά από τα μπλοκ των εργαζομένων και των φορέων, βρέθηκαν γύρω στους 500 μαθητές που απαιτούσαν την κατάργηση του «Νέου Λυκείου» και δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη μάχη την δίνουν μαζί με τους καθηγητές τους που παλεύουν κόντρα στην αξιολόγηση και την κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Το σύνθημα “διαγραφή του χρέους οριστική – αυτή είναι η απάντηση η εργατική”, όσο ποτέ επίκαιρο, ακούστηκε στα περισσότερα μπλοκ.
\r\n
 
\r\n
Διακινώντας την Εργατική Αλληλεγγύη κατά την διάρκεια της πορείας φάνηκε η αγωνιστική διάθεση του κόσμου που δεν διατίθεται να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω στη μάχη ενάντια στην πιο μισητή κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Αυτό που αποτέλεσε την μεγαλύτερη έμπνευση για μας ήταν η εξόρμηση την επόμενη μέρα στο ΠΑΓΝΗ, όπου όλοι οι εργαζόμενοι συζητούσαν την μεγάλη επιτυχία της απεργίας”.
\r\n
\r\n

Κορυφαία

\r\n
\r\n
Ως κορυφαία κινηματική στιγμή χαρακτηρίζει την απεργιακή διαδήλωση στο Ρέθυμνο, η Άλε Κρήτη: “Για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί στο δρόμο με μαζικούς όρους, τόσο οι εργαζόμενοι στην Υγεία, όσο και εργαζόμενοι στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
\r\n
 
\r\n
Με πανό συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους που διώκονται από τον αυταρχικό διοικητή Ξυπολυτά, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του υπό διάλυση Νοσοκομείου Ρεθύμνης.
\r\n
 
\r\n
Μαζικό παρών έδωσαν και οι φοιτητές του κατηλειμμένου πανεπιστημίου, κάτω από το πανό του Συντονιστικού Κατάληψης”.
\r\n
“Στην Αλεξανδρούπολη” μεταφέρει η Ζανέττα Λυσσικάτου, “διαδήλωσαν 500 άτομα περίπου. Χαρακτηριστικό ήταν το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής δασκάλων και καθηγητών ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι από κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, φώναζε το σύνθημα για οριστική διαγραφή του χρέους. Από τη μεριά μας συζητώντας με τον κόσμο βάζαμε την ανάγκη για κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία το Δεκέμβρη και τα μέτρα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση”. 
\r\n
 
\r\n
“Από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτή της 27/11, με ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ των φοιτητών” μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης, από το Βόλο. “Η πορεία κατέληξε στην ΕΡΑ Βόλου, καθώς οι εργαζόμενοι ήταν σε επιφυλακή μετά τις προσπάθειες κυβέρνησης – ΝΕΡΙΤ, να τους κόψουν το ρεύμα”. 
\r\n
 
\r\n
Μεγάλα ήταν και τα απεργιακά συλλαλητήρια που έγιναν στα Χανιά, τη Λάρισα, την Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα, τη Μυτιλήνη, τον Άγιο Νικόλαο και πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας.