Φοιτητικό κίνημα
Ρέθυμνο: Οι φοιτητές στο πλευρό των προσφύγων

“Όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”, ανακοίνωσε το Συντονιστικό Κατάληψης πανεπιστημίου Κρήτης δίνοντας απάντηση στην συγκυβέρνηση, που παίζει για άλλη μία φορά το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας σε βάρος των Σύρων προσφύγων, που έφτασαν με το πλοίο Baris έξω από την Ιεράπετρα την περασμένη εβδομάδα και κλείστηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ της πόλης. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
“Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού εις βάρος προσφύγων πολέμου”, αναφέρει η ανακόινωση της κατάληψης. “Ενώ οι χαρακτηρισμοί «τζιχαντιστές» και «υγειονομική βόμβα» δίνουν και παίρνουν, η κυβέρνηση τους ‘υποδέχεται’ στοιβάζοντάς τους στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, προκειμένου να πάρουν μία μικρή γεύση από τις ‘ανέσεις’ των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας.
\r\n
\r\n

Καραντίνα

\r\n
\r\n
Ενώ τα κυρίαρχα μέσα και οι θεσμικοί φορείς διαδίδουν πόσο άριστη είναι η φροντίδα και η περίθαλψη των προσφύγων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες, υπό τον ασφυκτικό κλοιό σωμάτων ασφαλείας, υποσιτίζονται και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν τα απαραίτητα: τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, βρεφικό γάλα για τα μικρά παιδιά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
\r\n
 
\r\n
Εμείς, ως αγωνιζόμενοι φοιτητές ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσής μας αλλά και στον εξευτελισμό της εργασιακής μας προοπτικής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι, δίπλα στους πρόσφυγες, ενάντια σε θεσμικό και μη ρατσισμό, φτώχεια, μνημόνια, εκμετάλλευση. Δε δεχόμαστε κανέναν ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό στιγματισμό των προσφύγων που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον εγκλεισμό τους σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
\r\n
 
\r\n
Κατά αυτό τον τρόπο, επιχειρώντας να συνδέσουμε τα αιτήματά μας για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά και παροχή ασύλου: συγκεντρώνουμε τρόφιμα, πάνες, ρούχα, φάρμακα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Καλούμε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης”.
\r\n